Hlavní obsah

Vědecky potvrzeno: Sex zlepšuje paměť! A co ještě léčí?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fungující paměť je zásadním předpokladem kvalitního života. Ta vaše už není, co bývala? Místo doplňků stravy a tréninkových křížovek si naordinujte milování.

Článek

Již léta jsme zavaleni informacemi, že pravidelný sexuální život ovlivňuje naše zdraví. O jaké benefity se jedná? Seznam je téměř nekonečný, takže se hodí vyzdvihnout jen to nejdůležitější. Celosvětově uznávaný lékař Joseph Mercola z Illinois, známý alternativním přístupem k léčení, na svém blogu popisuje, že sex se počítá jako mírně intenzivní cvičení, které snižuje stres a krevní tlak, posiluje sebeúctu, imunitu a vazbu mezi partnery.

Příjemné s užitečným

„Lidé, kteří se milují jednou či dvakrát týdně, mají významně vyšší hladiny imunoglobulinu A, jehož úkolem je bojovat při napadení mikroorganismy. Je také prokázáno, že pravidelná sexuální aktivita uvolňuje hormony snižující bolest. Jedna studie dokonce zjistila, že milování může vést k částečné nebo úplné úlevě od bolestí hlavy,“ vyjmenovává lékař s tím, že ve hře je i zvýšení kontroly močového měchýře u žen či zlepšení kvality spánku.

Vypadá to, že existuje dost důvodů, proč se dvakrát týdně schovat pod peřinu. A teď se k nim navíc jeden neméně významný přidal: pokud je vám totiž více než padesát let, může častější sex představovat skutečný rozdíl v tom, co si ještě pamatujete – a co už ne.

Postel místo křížovek

Tvrdí to alespoň vědci z britské Oxfordské univerzity, kteří se pro tento projekt spojili s Univerzitou v Coventry. Společně přišli na to, že lidé starší padesáti let, již mají více sexu, zaznamenávají znatelné zlepšení ve svém prostorovém a vizuálním uvědomění, paměti a jazykových schopnostech. Potvrdilo se to u skupiny 73 lidí ve věku od 50 do 83 let, přičemž všichni zúčastnění si vedli deník o svých sexuálních návycích a zároveň byli podrobeni různým kvízům.

Sex není jen pro mladé

„Panuje přesvědčení, že starší lidé nemají sex – my ale musíme společnost přesvědčit o tom, že to není pravda. Zvlášť když se sexuální aktivita podle všeho podílí na lepším zdraví,“ uvedla pro magazín Gerontologie doktorka Hayley Wright z Univerzity v Coventry.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

O sexu seniorů se moc nemluví, ačkoliv je to zcela přirozená věcFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Podle ní každý další výzkum posunuje vědce blíž k pochopení, zda existuje vztah příčin a následků mezi sexuální aktivitou a zdravím u starších lidí. Již teď to ale zní slibně, ne? A proto se milujte a nedejte na mýty, že padesátkou všechno končí! Vlastně platí, že jaké si to uděláš, takové to máš…

Přechod neřešte

Ačkoliv se v médiích neustále přetřásají „negativní důsledky“ menopauzy (a o andropauze se většinou taktně mlčí), starší ženy často zjišťují, že jejich sexuální reakce jsou věkem ovlivněny mnohem méně, než je tomu u jejich partnerů. Přechod totiž nemívá vliv na sexuální touhu, a když má, tak obvykle jen dočasný – často stačí problém se suchou sliznicí vaginy vyřešit lubrikantem či užíváním estrogenových tablet či lokální aplikací krémů a čípků.

A co vy plánujete na dobu, až vám bude padesát let?

Reklama

Související témata:

Načítám