Hlavní obsah

Super recepty se zakysanou smetanou

Foto: zakysana-smetana.cz

Zakysaná smetana je hlavním aktérem v našich tipech na létoFoto: zakysana-smetana.cz

Reklama

Pokud máte rádi smetanová jídla, která se rozplývají na jazyku, jste tu dnes na správné adrese. Máme pro vás totiž čtyři tipy na skvělé letní obědy či večeře, kde hraje zakysaná smetana prim!

Článek

Chopte se vařeček a vyberte si mezi středomořským koláčem, sametovým kuřetem, špenátovou polévkou a nákypem z brambor a cuket!

Špenátová polévka se zakysanou smetanou

Na 4 porce potřebujete: 800 g čerstvého nebo 500 g mraženého špenátu, 180 g zakysané smetany, 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 lžičku kmínu, sůl, pepř, 100 g másla a 2 lžíce hladké mouky.

Postup: Cibulku nakrájejte najemno a orestujte ji na rozpuštěném másle dozlatova. Pak ji zasypejte hladkou moukou a usmažte světlou růžovou jíšku. Tu pak zalijte horkým, ale ne vroucím vývarem a důkladně ji rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Přidejte prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř a asi 15 minut vše vařte.

Čerstvý špenát spařte na kapce oleje, nasekejte a přimíchejte do polévky, mražený stačí rozmrazit a přimíchat. Vše vařte ještě asi 3–4 minuty, a pak polévku odstavte z plotny a rozmixujte ji ponorným mixérem. Nakonec do ní vmíchejte zakysanou smetanu.

Servírovat ji můžete s rozpečenou bagetkou, jako ozdoba na talíř se skvěle hodí ještě lžíce smetany nebo posypat povrch kouskem strouhané nivy.

Středomořský koláč

Na 1 koláč potřebujete: 1 balení křehkého těsta (koupíte jej chlazené běžně v obchodech), 4 rajčata, 2 cukety, 1 lilek, 1 žlutou papriku, 1 zelenou papriku, 4 cibule, 2 stroužky česneku, 300 g vysokotučné zakysané smetany, 1 žloutek, 40 g másla, bazalku, sůl a pepř.

Foto: zakysana-smetana.cz

Středomořský koláč se zeleninou vás nadchne doma stejně jako na dovolenéFoto: zakysana-smetana.cz

Postup: Rajčata nakrájejte na měsíčky, papriky na proužky a cukety na tenká kolečka. Na pánvi rozpusťte kousek másla a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli. Když má nazlátlou barvu, přidejte papriky, cukety a nasekaný česnek. Směs osolte a opepřete podle chuti, přidejte rajčata a vše restujte ještě asi 10 minut, až bude všechna zelenina měkká.

Křehké těsto (to buď koupíte v obchodech, nebo si jej můžete připravit podle návodu ve třetím receptu  v tomto článku) vyválejte do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou, a pak jej vložte na 15 minut do trouby rozehřáté na 210 stupňů (horkovzdušné na 190 stupňů Celsia).

Mezitím v míse rozšlehejte zakysanou smetanu se žloutkem a přimíchejte orestovanou a okapanou zeleninu. Když je těsto předpečené, nalijte náplň na koláč a pečte ještě asi 30 minut. Hotový koláč posypejte čerstvou nasekanou bazalkou a můžete servírovat. Skvělý je i studený!

Máte rádi slané koláče? Vyzkoušejte i další tipy z článku Souboj receptů: Slané koláče!

Sametově smetanové kuře

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, 60 ml bílého vína, 1 větší cibuli, 1 stroužek česneku, 400 g žampionů, 450 g extra husté zakysané smetany, olivový olej, sůl a pepř, 50 g parmezánu.

Foto: zakysana-smetana.cz

Kuře se smetanou je sametové pohlazení pro váš žaludekFoto: zakysana-smetana.cz

Postup: Na velké pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm na kostičky nakrájená kuřecí prsa. Když má maso zlatou barvu, přidejte bílé víno, sůl a pepř a nechte podusit ještě asi 10 minut. Na jiné pánvi rozpalte lžíci oleje a zpěňte na něm jemně nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Pak přidejte na plátky nakrájené žampiony a restujte je tak dlouho, až budou měkké.

Nakonec do pánve vložte i měkké maso a zakysanou smetanu, vše důkladně promíchejte a nechte provařit ještě asi 5 minut. Jako příloha se hodí brambory nebo zeleninový salát, při podávání doporučujeme ještě směs posypat parmezánem!

Bramborovo-cuketový nákyp s mletým masem

Na 4 porce potřebujete: 1 větší cuketu, 4 brambory, 200 g mletého hovězího masa, 1–2 vejce, 180 g zakysané smetany, 1 středně velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 60 g strouhaného eidamu, sůl, pepř, provensálské koření a olivový olej.

Foto: zakysana-smetana.cz

Není nákyp jako nákyp, s tímhle zapomenete na školní jídelnyFoto: zakysana-smetana.cz

Postup: Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte, cukety také oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka a vše osolte, smíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout. Pak ze směsi vymačkejte všechnu přebytečnou vodu.

Cibuli nakrájejte najemno a smíchejte s mletým masem, zakysanou smetanou, vejci a kořením. Pak přidejte cukety s bramborami a ještě jednou vše důkladně promíchejte, aby vznikla jednolitá hmota. Tu pak narovnejte do zapékací misky vymazané máslem, posypejte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 50 minut.

Neodoláte cuketě? Vyzkoušejte tipy našich redaktorek z článku Souboj receptů: Dobroty z cukety.

V jaké podobě zakysané smetaně neodoláte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám