Hlavní obsah

Minimyčka: Už ji máte doma?

Foto: Electrolux

Nové myčky šetří spotřebu vody i energieFoto: Electrolux

Reklama

Sedm litrů – pouze tolik vody stačí myčkám nádobí, aby zbavily sklo, talíře i hrnce zbytků jídel i mastnoty. Hrozíte se, jak kvalitně bude nádobí z takových přístrojů umyté? Díky novým technologiím naprosto skvěle. Podívejte se, co nového si lze dopřát!

Článek

Sice jsou šetrné, ale nádobí je umyté nic moc – to bývá největší výtka v různých nezávislých testech určená myčkám. Zajistit jejich úspornost totiž nejde jen tím, že se pouze „utáhnou“ kohoutky. Novinky na trhu na to jdou jinak – technickými novinkami, které mění princip jejich fungování.

Proč plýtvat čistou vodou

Platí to jak pro ruční mytí, tak myčku – když naposledy oplachujeme nádobí od saponátů a čisticích prostředků, odtéká nám do opadu čistá voda. A to je plýtvání. Právě jeho odstraněním vznikla nejúspornější myčka, která spotřebuje na mytí dvanácti sad nádobí jen sedm litrů vody. Jak funguje?

„Na konci mycího programu je voda po opláchnutí saponátu odvedená do speciálního zásobníku. Při dalším cyklu je použita k předmytí špinavého nádobí,“ popisuje Miroslav Veselý z firmy BSH, která zastupuje značky Bosch a Siemens. Technicky je zajištěno, aby byl celý proces naprosto hygienický. „Jelikož se jedná o uzavřený okruh, kde k vodě nemá přístup ani vzduch, ani světlo, ve vodě se netvoří žádné bakterie. Navíc se po sedmi mycích cyklech zásobník vždy automaticky propláchne vodou o teplotě kolem sedmdesáti stupňů a tím se vyčistí,“ dodává Miroslav Veselý.

Jedna „ruka“ navíc

Jinou cestou se vydává konkurence, která – aby ušetřila vodu –, přidala na spodní rameno další, které se jmenuje FlexiSpray. Tím, že je na spodním ramenu přidané ještě jedno kulaté, které se také otáčí, dostane se voda lépe k nádobí, a proto jí k mytí není třeba tolik.

Tento přístroj také šetří elektrickou energii, a to tím nejjednodušším způsobem, který se nijak neprojeví na kvalitě mytí. „Jakmile dokončí mycí cyklus, automaticky se vypne a nesvítí žádné kontrolky. Není se proto třeba obávat, že by tento spotřebič v pohotovostním režimu spotřebovával jakoukoli vodu či energii,“ říká Milan Landa ze společnosti Electrolux.

Foto: Siemens

Kompaktní myčku můžete zabudovatFoto: Siemens

Co je malé, to je hezké!

Další novinku jistě ocení singles nebo mladé páry, které si moc na vaření nepotrpí a mytí velkých hrnců tak moc neřeší. Na trhu se objevují menší, takzvané kompaktní myčky, které mají výšku 45 centimetrů. Proč právě tolik?

V tomto rozměru se už léta vyrábějí jak mikrovlnné, parní nebo pečicí trouby, tak kávovary. Díky tomu je v kuchyni snadno vyskládáme vedle sebe, zpravidla ve výšce očí, abychom se nemuseli nikam sklánět ani natahovat a vše měli prakticky při ruce. Nyní lze všechny tato pozitiva využít i u myček. Vypadají stejně jako trouby a také pro ně platí, že při montáži do výše očí je vkládání a vykládání nádobí mimořádně pohodlné. Do takové myčky se pak vejde šest sad.

Velké hrnce nejsou problémem

I když ono uvádět u myček jako příklad jejich velikosti počet sad, které pojmou, není zase tak moc přesné. Tento údaj totiž vychází z normy, která je stará zhruba čtyřicet let. A navíc zmiňované sady nádobí obsahují jen talíře, hrnky, skleničky a příbory. Na hrnce, zapékací mísy nebo třeba součásti domácích robotů, které jsou často na mytí nejhorší, se zapomnělo. Proto zhruba dvacet procent nádobí doma myjeme stále v ruce.

Firmy se ale snaží vnitřní prostor myček neustále zvětšovat a také umisťují koše a přihrádky v nich tak, aby se sem vešly i velké kusy. Je tak stále jednodušší naskládat sem veškeré nádobí a na ruční mytí zcela zapomenout!

Reklama

Načítám