Hlavní obsah

Super výlet do matičky Prahy

Foto: Národní zemědelské muzeum

Exponáty jsou už před vchodem do muzeaFoto: Národní zemědelské muzeum

Reklama

15. díl – Vyrazili jste na výlet do Národního technického muzea v Praze a na poslední chvíli zjistili, že po dlouhodobé rekonstrukci bude otevřeno až koncem roku 2010? Nezoufejte, v hlavním městě najdete celou řadu dalších míst, kde si malí i velcí milovníci techniky přijdou na své. Jen malá ochutnávka: lanová dráha, vláčky, historické i moderní tramvaje, metro... To je ono!

Článek

Takže kam se vypravit?

Národní zemědělské muzeum

Představuje nejjednodušší volbu v případě, že byste v Národním technickém muzeu zůstali stát před zavřenými dveřmi – tohle muzeum totiž sídlí také na Letné, a navíc hned v sousední budově. Velmi lákavým cílem je interaktivní expozice zemědělské motorové techniky v suterénu, kde si prohlédnete například historické traktory, žentoury, parní stroje a mlátičky. Pro děti jsou k dispozici pracovní listy, herní konzoly, stáj traktorů i vzdělávací a výukové programy. Některé z předmětů si dokonce můžete vyzkoušet a osahat, případně si na památku koupit některý ze suvenýrů – ať už skutečné modely vystavených exponátů či papírové vystřihovánky.

Chcete vidět nástroje a nářadí, s nimiž pracovali čeští mlynáři, pekaři, řezníci a uzenáři, poodhalit tajemství výroby vína anebo zjistit, jak vypadaly první konzervy? Pak zamiřte do expozic dějin potravinářského průmyslu, kde jsou vedle řady dalších zajímavostí vystaveny i rozměrné modely cukrovaru a lihovaru. Kromě stálých expozic se v Národním zemědělském muzeu konají zajímavé krátkodobé výstavy, jejichž program najdete na internetových stránkách; některé z nich jsou vhodné i pro děti.

Od začátku dubna do konce října je otevřená i malá muzejní farma na dvoře muzea, kde žijí slepice, králíci, ovečky a další zvířata, je tu rovněž malé políčko s různými obilovinami a četnými druhy zeleniny. Kvůli veterinárním předpisům ovšem zvířata nesmíte krmit!

Foto: Dopravní podnik města Prahy

K vidění jsou nejen historické vozyFoto: Dopravní podnik města Prahy

Muzeum městské hromadné dopravy ve Střešovicích

Z Letné stačí popojet pár stanic tramvají a jste ve Střešovicích, přesněji řečeno u staré střešovické vozovny. Technická památka z roku 1909 sloužila původnímu účelu až do roku 1992, kdy byla zahájena její adaptace na muzeum. Dodnes jsou však odtud vypravovány soupravy historických tramvají, které v letních měsících projíždějí jako vítané turistické atrakce centrem Prahy.

Expozice dokumentuje více než 135 let dlouhou historii pravidelné městské hromadné dopravy v Praze. K vidění jsou samozřejmě fotografie, historické dokumenty, jízdenky, mapy a plány, ale také sbírka 120 historických vozidel, doplněná řadou modelů. K nejvzácnějším exponátům patří bývalý letní vůz koněspřežné tramvaje z roku 1886 anebo zeleně natřený salonní motorový vůz z roku 1900 s číslem 200, původně postavený pro císaře Františka Josefa I. Vůz vyhrál hlavní cenu na pařížské výstavě v roce 1900, ovšem protože císař pán pražskými tramvajemi příliš často nejezdil, nakonec jej užíval primátor. Své místo ve sbírkách však má i moderní tramvaj a souprava metra, najdete tu i trolejbusy – jak ten, který v roce 1936 trolejbusovou dopravu zahajoval, tak ten, který historickou roli pražských trolejbusů roku 1972 ukončil.

Ekotechnické muzeum v Bubenči

Ani k němu to nebudete mít daleko. Pokud se v Praze orientujete, návštěvu muzea si můžete zpestřit procházkou od pražského Výstaviště přes Stromovku. Pokud nevíte kudy kam, jeďte raději autobusem č. 131 ze stanice metra Hradčanská na zastávku Nádraží Bubeneč, odkud projdete pod železničním viaduktem do Papírenské ulice a k muzeu.

Muzeum sídlí v budově staré čistírny odpadních vod, která coby součást pražského stokového systému z přelomu 19. a 20. století sloužila až do roku 1967. Tehdy bylo uvedeno do provozu moderní zařízení na blízkém Císařském ostrově a opuštěný areál začal chátrat. Koncem osmdesátých let jej objevili nadšenci, postupně začali obnovovat strojní vybavení a v září 1996 u příležitosti 90. výročí pražské kanalizace zpřístupnili unikátní technickou památku veřejnosti.

Foto: Ekotechnické muzeum

Podzemní katakomby mají své kouzloFoto: Ekotechnické muzeum

Při prohlídce spatříte unikátní podzemní kanalizační katakomby, kde se seznámíte s historií stokování a čištění odpadních vod. K vidění jsou i stará technologická zařízení – česla, lapač písku a sedimentační nádrže. V parní strojovně z roku 1903 si kromě čerpacích soustrojí prohlédnete modely parních strojů. Exponáty jsou dodnes provozuschopné a při zvláštních příležitostech se předvádějí v chodu, další stroje jsou k vidění na pozemcích muzea. Je tu také expozice historického hygienického mobiliáře.

Kromě běžných prohlídek pořádá Ekotechnické muzeum řadu zvláštních akcí pro veřejnost. Podívat se sem můžete třeba na jaře u příležitosti celosvětového Dne vody, tradiční je rovněž červnový víkend pro děti nebo jarní odemykání a podzimní zamykání kanálů, spojené s večerními prohlídkami katakomb, osvětlených svíčkami.

Království železnic na Smíchově

Komu by se nelíbila modelová kolejiště, plná miniaturních vláčků, domečků, aut a postaviček? Jedno takové postupně vyrůstá v obchodním komplexu Anděl City na Smíchově a jeho cíl rozhodně není malý. Po několika letech by na ploše více než tisíc metrů čtverečních měl vzniknout miniaturní železniční model České republiky, čímž by se Království železnic stalo největší modelovou železnicí nejen u nás, ale i ve střední a východní Evropě.

Na kolejišti si postupně prohlédnete modely známých hradů, zámků, rozhleden, hor a dalších dominant České republiky. V pravidelných intervalech se tu bude střídat den i noc, vlaky budou jezdit podle přesně daných jízdních řádů a systém miniaturních kamer v lokomotivách vláčků vám zprostředkuje přímý zážitek z jízdy zmenšenou krajinou. Součástí Království železnic je už nyní stálá výstava z historie železnice na našem území.

Foto: dpp.cz

Lanovka vás vyveze k petřínské rozhledněFoto: dpp.cz

Petřínská lanovka

Výlet lanovkou nikdy nezklame, zejména pokud zamíříte k té na Petříně. Jen kousek od dolní stanice lanovky na Újezdě objevíte velké dětské hřiště, nahoře na vás čeká slavná rozhledna a zrcadlové bludiště. Leč zpět k lanovce: měří 511 m, překonává výškový rozdíl 130 m a v provozu je denně od devíti dopoledne do půl dvanácté večer. Od dubna do října jezdí v desetiminutových intervalech, po zbytek roku v patnáctiminutových, platí tu běžné jízdenky MHD.

Pražské metro

Protože pro mimopražské děti bývá velkým lákadlem obyčejná projížďka metrem, rozhodně nezapomeňte zařadit do programu kratší či delší cestování pražským podzemím. Možná vás bude zajímat, že:

  • Metro se začalo stavět v roce 1966 a první vlaky se rozjely po trase C v květnu 1974, po trase A v srpnu 1978 a po trase B v listopadu 1985.
  • Nejhlubší stanice je Náměstí Míru na lince A, kde jsou koleje 53 m pod zemí; zde je také nejdelší eskalátor (87,2 m).
  • Rajská zahrada na sídlišti Černý Most se stala první pražskou stanicí, kde jsou prosklená nástupiště ve dvou rovinách: vlaky z centra přijíždějí do prvního nadzemního podlaží, vlaky směřující do města na druhé podlaží. Stanice získala titul Stavba roku 1999.
  • Nejdelší mezistaniční úsek metra (2749 m) je na trase C mezi Nádražím Holešovice a stanicí Kobylisy. Na téže trase je také nejkratší úsek metra (mezi stanicemi Hlavní nádraží a Muzeum, 425 m) a nejvýše položená stanice metra (Ládví, nadmořská výška 282 m).
  • A nakonec nechte děti prošmejdit internetovou stránku www.metroweb.cz, kde je všechno – například znělky, kuriozity, fotky ze všech stanic i záběry z povodní v roce 2002.

Co byste měli vědět

Kdy bude Národní technické muzeum opět otevřené? Podrobnosti se dozvíte na stránce www.ntm.cz/cs/.

Národní zemědělské muzeum je otevřené celoročně od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. Vstupné: dospělí 60 Kč, děti 30 Kč, rodinné vstupné 150 Kč (dva dospělí a dvě děti do 15 let nebo studenti; www.nzm.cz.

Muzeum MHD ve vozovně Střešovice je otevřeno od 3. dubna do 17. listopadu 2010 o sobotách, nedělích a svátcích v době od 9 do 17 hodin. Možnost návštěvy mimo pravidelnou otevírací dobu je možná na základě objednávky. Vstupné: dospělí 35 Kč, děti do 6 let zdarma, děti 6–15 let 20 Kč, www.dpp.cz/muzeum-mhd/.

Ekotechnické muzeum je otevřeno od 24. dubna do 30. října 2010 od úterý do neděle, začátky prohlídek pro minimálně 5 osob v 10.30, 12.30, 14.30, 16.00 hodin. Vstupné: dospělí 120 Kč, děti 60 Kč, rodinné vstupné 250 Kč, www.ekotechnickemuseum.cz.

Království železnic je otevřené denně v pondělí, úterý, středu, pátek a neděli od 9 do 19 hodin, ve čtvrtek a v sobotu od 9 do 21 hodin. Vstupné: dospělí 150 Kč, děti do 15 let 90 Kč, děti do 100 cm výšky (pouze s dospělým) 20 Kč, studenti 100 Kč, www.kralovstvi-zeleznic.cz.

Petřínská lanovka – více informací www.dpp.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám