Hlavní obsah

Super výlet: Zpátky na stromy

Foto: rp-online.de

Stezka mezi stromy je až 25 metrů vysokoFoto: rp-online.de

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

32. díl – Šumavská stezka v korunách stromů! To je atrakce, na kterou vás dnes lákáme. Pro našince to má jen jediný zádrhel: stezka je součástí turistického centra ve městě Neuschönau, v srdci Národního parku Bavorský les. Pokud se sem vydáte, musíte na německou stranu Šumavy, a to bohužel dost velkou oklikou přes Železnou Rudu nebo Strážný. Ale stojí to za to...

Článek

... protože něco podobného stezce v korunách stromů jinde na Šumavě ani jinde v Česku prostě nenajdete. Navíc v souladu se současnými trendy je stezka bezbariérová, pohodlná pro kočárky, vozíčkáře i seniory.

Vzhůru na stromy!

Trasa začíná ve věži u parkoviště; nahoru k pokladnám se dostanete buď po schodišti anebo výtahem. Dál vás povede téměř dva metry široká dřevěná lávka s masivním zábradlím, koncipovaná jako naučná stezka vedoucí v korunách stromů. Trasa, nenásilně zasazená do smíšeného lesa, měří celkem 1300 metrů a vede ve výšce přibližně 20 až 25 metrů nad zemí.

Foto: baumwipfelpfad.by

Z vrcholu kopule můžete vidět i AlpyFoto: baumwipfelpfad.by

Foto: baumwipfelpfad.by

Kopulovitá stavba vypadá jako obří šiškaFoto: baumwipfelpfad.by

Zastávky pro odvážné

Pro ty, co si chtějí hrát anebo si užít svou dávku adrenalinu, jsou na trase připraveny malé vychytávky – kladina, napjatá ocelová lana, houpající se lávka a další radovánky. Nemusíte mít strach, všechna místa jsou zajištěna sítí a ti bázlivější je mohou obejít.

Cestou vás kromě pěkných zážitků a vyhlídky do jinak nepřístupných úrovní smíšeného lesa čekají i zastavení naučné stezky; popisky jsou ovšem pouze v němčině, takže dospělé čeká i malá jazyková rozcvička.

Platí-li pořekadlo „to nejlepší nakonec“, pak je stezka v korunách stromů splňuje beze zbytku: cesta končí obří kopulovitou konstrukcí ze dřeva, kde vás ve stále se zmenšujících kličkách dovede až na vrcholek 520 metrů dlouhý spirálovitý chodník. Z terasy ve výšce 44 metrů uvidíte horská pásma na německé straně Šumavy v čele s masivem Luzného (Lusen, 1373 m), na opačné straně bývají za pěkného počasí vidět Alpy. Jediná věc, na kterou tu pozapomněli, je dalekohled, takže si nezapomeňte vzít ten svůj!

Eiffelovka v Bavorském lese

Stezka v korunách stromů neboli Baumwipfelpfad, která prý má být pro Národní park Bavorský les něčím jako Eiffelova věž pro Paříž, končí v přízemí u domu Hanse Eisenmanna. Najdete tam informační centrum a parkově upravené cesty vás odtud dovedou zpět k parkovišti. Pokud máte víc času, můžete se vypravit také na 12 km dlouhý okruh lesem; vstup je jen kousek od výtahové věže. Za síťovými ploty objevíte řadu velkých výběhů a voliér se zvěří a ptáky, volně se tu popásají zubři, jeleni a divoká prasata.

Foto: rp-online.de

Mnoho zvířat tu můžete vidět zblízkaFoto: rp-online.de

Co byste měli vědět

Stezka v korunách stromů (Baumwipfelpfad) – otevřeno je celý rok denně kromě 24. prosince, v říjnu od 9.30 do 18 hodin, v listopadu od 9.30 do 15.30; další podrobnosti najdete zde (http://www.baumwipfelpfad.by/bwp_cz/preise-oeffnungszeiten/oeffnungszeiten.php). Vstupné: dospělí 8 euro, děti 6 euro, rodinné vstupné (dva dospělí a dvě děti) 19 euro, parkoviště 4 eura. (www.baumwipfelpfad.by; www.bayerischer-wald.de)

Další zajímavosti v okolí: Na Luzný z Bavorska i z Čech

Ačkoli Luzný (1373 m) není nejvyšší ani nejkrásnější horou Šumavy, je nepochybně výjimečný. Tou zvláštností je jeho holé temeno, tvořené žulovou sutí. Za pěkného počasí odtud prý můžete vidět obě věže kostela ve vzdáleném Mnichově.

Vrcholek Luzného leží asi 400 m za česko-bavorskými hranicemi a nejkratší přístupové cesty sem vedou právě z německé strany. Pokud nechcete cestovat do Bavorska, můžete se sem vypravit pěšky nebo na kole z Modravy. Prvních 7 km vede po asfaltce na Březník (7 km), odkud je třeba pokračovat po stezce pro pěší přes hraniční přechod Modrý sloup; na vrcholek Luzného je to asi 6 km.

Upozornění: hraniční přechod Modrý sloup je otevřen od 15. července do 15. listopadu a trasa od Březníku je určena pouze pro pěší; není sem povolen vstup s jízdními koly a se psy, zakázána je i jízda na koních a pochopitelně také vjezd jakýchkoli vozidel.

Tak pěkný podzimní výlet přeji!

Reklama

Související témata:

Načítám