Hlavní obsah

Sušené dobroty z raw kuchyně. Naučte se granolu nebo domácí müsli tyčinky!

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytáhněte sušičku na ovoce, jdeme znovu „čarovat“. Výsledek vašeho počínání bude chutný a také zdravý. Sušením totiž nezničíte tolik vitaminů a cenných látek jako při klasickém pečení v troubě.

Článek

V minulém článku Co všechno lze připravit v domácí sušičce? Zeleninové placky i maso „jerky“ jsme vám představili „sušené“ recepty na slano a k tomu navrch domácí jogurt. V dnešní dávce (várce) receptů najdete ty sladké.

Granola se bude hodit třeba do zmíněného jogurtu, domácí müsli tyčinky si můžete s sebou přibalit na toulky zimní přírodou, případně si je vezměte na letošní zimní dovolenou. Na svahu budou jako rychlá svačinka skvělým zdrojem energie. Do zdravého koláče zas zpracujete datle, oříšky a zralejší banány, které vám zbudou z vánočního stolu.

Tip: Pokud budete sušit na maximální teplotu 42 stupňů, výsledek by měl splňovat kritéria raw, tedy živé stravy. Záleží ale i na vstupních ingrediencích – jestli chcete raw, dle toho je vybírejte. K dostání jsou třeba raw ovesné vločky, raw kakaový prášek či raw kokosový olej.

Foto: goodmoments; Shutterstock.com

Foto: goodmoments; Shutterstock.com

Opravdu zdravá snídaně? Domácí granola

Granola je vlastně křupavá směs vloček, sušeného ovoce, ořechů a medu. Je skvělá jako ranní bohatý zdroj energie, případně jako výživná a sytá svačina. Připravit si ji můžete i v troubě, ale díky sušičce je výsledek z hlediska zdravotního ještě hodnotnější.

Potřebujete: 200 g ovesných vloček, 30 g mletého kokosu, 4 polévkové lžíce kokosového oleje, 60 g mandlí – plátky nebo celé madle nasekejte, 80 g sekaných lískových ořechů, hrst sušených brusinek, 150 g medu, špetka soli

Postup: Sypké ingredience smíchejte dohromady. Olej a med zahřívejte ve vodní lázni, dokud se nespojí. Zalejte tím sypkou směs a dobře promíchejte. Na pečicím papíře pak sušte v sušičce, při teplotě 42 stupňů přibližně 10 hodin. Po vychladnutí skladujte v uzavřené nádobě, v chladu vydrží až tři týdny.

Tip: Předkládáme základní předpis. Fantazii se meze nekladou, takže sami pak můžete zkoušet libovolné kombinace ořechů, semínek a sušeného ovoce.

Tyčinky na cesty či dětem na svačinku

Dále si v sušičce připravíme müsli tyčinky. Oproti těm z obchodu budete přesně vědět, co obsahují a i na jejich chuti je hned znát, že jsou domácí. Rozpis je na 8 kousků.

Foto: Ekaterina Kondratova; Shutterstock.com

Foto: Ekaterina Kondratova; Shutterstock.com

Potřebujete: 1 hrnek datlí (nejlépe nepřislazovaných, pouze sušených), 1 hrnek nesířených rozinek, 1 hrnek ovesných vloček, 6 lžic kokosového oleje, 5 lžic strouhaného kokosu, 2 lžíce chia semínek, 2 lžíce kakaa

Postup: Datle a rozinky si přes noc namočte, bude se vám s nimi lépe pracovat. Sceďte a rozmixujte. Přimíchejte všechny ostatní suroviny a vypracujte kompaktní hmotu. Rozprostřete na pečicí papír, zarovnejte. Při 42 stupních sušte 8 hodin, poté nakrájejte na požadované tvary a ještě 4 hodiny dosušte.

Něco lehkého na sváteční stůl

Na vánoční stůl kromě cukroví patří i mísa s ovocem a ořechy. Jenže přiznejme si, že v přemíře jídla na ně mnohdy ani nedojde. Banány nakonec chytnou nevábnou hnědou barvu, a to už teprve nikoho nelákají. Co s nimi? Připravte si zdravou obdobu koláče.

Potřebujete:

Na korpus – 4 zralejší banány, hrst mandlí, hrst lískových ořechů a hrst nesolených arašídů

Na náplň – 3 zralejší banány, 2 hrnky datlí, 2 polévkové lžíce chia semínek, 2 lžíce kakaa

Postup: Rozmixuje mandle, lískové ořechy a arašídy, poté přidejte banány a ještě mixujte. Směs rovnoměrně rozetřete na pečicí papír nebo nepřilnavou sušicí vložku do výšky půl centimetru. Sušte při 55 stupních asi 11 hodin, pokud chcete dodržet zmíněných 42 stupňů, nechte v sušičce alespoň o dvě hodiny déle.

Poté na placku navrstvěte náplň, kterou připravíte tak, že rozmixujete banány s datlemi, ochutíte kakaem a přidáte semínka. Nechte odpočinout v lednici a před podáváním ozdobte čerstvým ovocem.

Pokud tyčinky a granolu sami hned nesníte, můžete je pěkně zabalit a máte rázem jedlý dárek pro své blízké.

Reklama

Načítám