Hlavní obsah
3,1
(626)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Říká se, že tenhle báječný křupavý mandlový dortík byl nejoblíbenějším zákuskem švédského a norského krále Oskara II., a proto nese jeho jméno. U nás jej zpopularizovala IKEA. Popravdě trochu klame tělem. Chutná a vypadá jako mistrovský cukrářský kousek, jeho příprava ale nijak složitá není. A ještě jeden bonus: Je bezlepkový!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Mandlový korpus
  • 180 g mandlí
  • 5 ks bílku
  • 160 g cukru krupice
  • 1 špetka soli
Žloutkový krém
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • 120 g cukru krupice
  • 5 ks žloutků
  • 150 g másla
K dokončení
  • 2 hrsti mandlových lupínků
Článek

Jestliže jste fanouškem vláčných dezertů, které jsou nadýchané jako obláček a ještě k tomu chutnají po mandlích, jste na nejlepším místě.

Postup

01.

Na korpus rozmixujte celé neoloupané mandle najemno. Na pečicí papír si tužkou vyznačte dva kruhy o průměru 20 cm. Položte ho na plech na pečení tak, aby strana, na kterou jste kreslili, byla vespod, a předehřejte troubu na 170 °C.

02.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte malou špetku soli a začněte je šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přidávejte cukr a vyšlehejte hustý bílý sníh (po vytažení metliček zůstanou ve sněhu pevné špičky). Poté už jenom zlehka ručně zapracujte stěrkou do sněhu mleté mandle. 

03.

Bílkovou hmotu rozdělte doprostřed kruhů na papír na pečení a plochým nožem ji rozetřete až k okrajům. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až začnou korpusy jemně hnědnout a budou na dotek suché. Vyjměte je z trouby, nechte krátce zchladnout a poté opatrně sloupněte papír. Nechte úplně vychladnout.

04.

Na krém včas vyjměte máslo z ledničky. Nakrájejte ho do velké mísy na kostičky a nechte chvíli stranou. Do rendlíku dejte smetanu a cukr a za stálého míchání na mírném ohni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Poté přidejte žloutky a za stálého šlehání zvolna dál zahřívejte, až směs zhoustne do konzistence řidšího pudinku (nevařte). Odstavte, přímo na povrch položte potravinářskou fólii a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Tip: Když se vám žloutky při vyšší teplotě trochu srazí, hmotu ještě za tepla přeceďte přes husté síto do čistého rendlíku, aby byla úplně hladká.

05.

Až budou mít máslo i žloutková směs stejnou teplotu (a žloutková směs chladnutím zhoustne), máslo vyšlehejte do lehké pěny a postupně po lžících k němu zašlehejte i žloutky se smetanou. Hotový krém nechte krátce v lednici vychladnout a mírně ztuhnout.

Tip: I při šlehání se může stát, že se vám krém srazí (stává se to, když mají výchozí suroviny rozdílné teploty). V tom případě našlehejte v čisté míse další kousek másla a sražený krém k němu po lžičkách zašlehejte – další lžičku přidejte vždy až poté, co se předchozí úplně propojí s máslem.

06.

Polovinu krému rozetřete na mandlový korpus, přikryjte druhým korpusem a celý povrch dortu potřete druhou polovinou krému. Krém pečlivě uhlaďte nožem a povrch dortu ozdobte mandlovými lupínky. 

Tip: Mandlové lupínky krátce opečte na suché pánvi, budou mít lepší chuť i lákavější barvu.

07.

Dort nechte v lednici rozležet a ztuhnout alespoň dvě hodiny.

Dali jste si novoroční předsevzetí omezit sladké? Nebuďte na sebe tak přísní a zkuste třeba tyto nepečené raw kuličky pro dietáře.

Reklama

Načítám