Hlavní obsah

Jak chutná úplně čerstvé máslo? Stačí 10 minut práce a můžete to zkusit!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Jestli sázíte na českou klasiku – chleba s máslem, pak byste určitě měli vyzkoušet domácí verzi másla. Nepotřebujete k tomu nic zvláštního, jen šlehač, smetanu a deset minut času. Budete překvapeni, jak je to jednoduché!

Článek

Není máslo jako máslo. Asi víte, že musí mít alespoň osmdesát procent tuku, ale možná už ne to, že než se máslo dostane z obchodu na váš stůl, může být až rok uchováváno v průmyslovém mrazáku. Na tom nemusí být nic špatného, ovšem většinou má menší obsah vitaminů A, D, E či K a je náchylnější k mikroorganismům. Už to je důvod, proč dávat přednost máslu čerstvému.

Ještě poznámka k ceně. Poslední dobou se ceny másla v obchodech vyšplhaly do závratných výšin, ovšem musíme vás zklamat: domácí výroba žádné ušetření nepředstavuje. Při naší přípravě jsme použili půl litru farmářské smetany o obsahu 36 % tuku v ceně 70 korun. Výsledkem bylo 226 g másla a zhruba 250 ml podmáslí.

Příprava

Máslo je opravdu jen přešlehaná smetana, proto budete potřebovat smetanu (ke šlehání) s co nejvyšším obsahem tuku. Koupená v obchodě nebo z automatu je pasterizovaná, což vůbec nevadí. Neměla by však obsahovat konzervanty ani jiná aditiva. Dále užijete šlehač, ať už ruční, nebo elektrický, cedník (není nezbytný) a potravinářskou fólii nebo pečicí papír na zabalení.

První krok 

Foto: Jakub Jurdič

Smetanu nalijte do šlehací nádoby nebo hlubší mísy a šlehejte. Nejprve na nižší otáčky, později, až trochu zhoustne, můžete zrychlitFoto: Jakub Jurdič

Druhý krok 

Foto: Jakub Jurdič

Po pár minutách se hustá tekutina změní v tuhou šlehačku, která se pozná tak, že po vytažení metly dělá krásné „pusinky“Foto: Jakub Jurdič

Přesně v tomto okamžiku obvykle končíte, pokud připravujete šlehačku do dortů a na ovoce. Struktura je pevná a stále ještě hladká.

Třetí krok 

Foto: Jakub Jurdič

Jakmile budete šlehat ještě minutu, hedvábná šlehačka se začne rozpadat a měnit v hrudkovatou směs. To už jste jen krůček od výsledkuFoto: Jakub Jurdič

Po dalších několika otáčkách mixéru se začne rychle oddělovat tekutina od tukové složky a začne to pěkně stříkat na všechny strany. Zpomalte otáčky, případně přikryjte část mísy utěrkou (pozor, aby se vám nezamotala do šlehače).

Foto: Jakub Jurdič

Můžete si pomoct cedníkem, ale malé kousky tuku podmáslí jen obohatíFoto: Jakub Jurdič

A jste ve finále. Máslo víceméně drží pohromadě a kolem něj je podmáslí. To opatrně slijte a uložte do lednice – lze ho použít při pečení koláče místo mléka nebo k marinování kuřecího, aby bylo pěkně křehké.

Čtvrtý krok

Foto: Jakub Jurdič

Máslo je teď třeba propláchnout čistou vodou a dostat z něj zbylou tekutinuFoto: Jakub Jurdič

Babičky to dělávaly tak, že máslo ponořily do nádoby se studenou vodou a mnuly rukama – dvakrát či třikrát, dokud nebyla voda úplně čirá. Chcete-li si proces urychlit, můžete do šlehací nádoby nalít studenou vodu (asi 2 dl) a ještě na nízké otáčky půl minuty šlehat. Vodu zakalenou odstředěným zbytkem podmáslí vylijte a všechno zopakujte.

Pátý krok 

Foto: Jakub Jurdič

Výsledkem by měla být hrouda másla. Přesuňte ji na potravinářskou fólii a zabalteFoto: Jakub Jurdič

Bude se vám tak lépe tvarovat úhledná kostka, přesněji kvádr. Máte možnost si ji samozřejmě hezky postaru „vymazlit“ ručně, nebo dokonce v nějaké dřevěné máslence s vyřezávaným ornamentem, ale to už je tak trochu vyšší dívčí.

Foto: Jakub Jurdič

Takto pečlivě zabalené může máslo putovat do lednice Foto: Jakub Jurdič

Neprodyšné zabalení je opravdu důležité, protože máslo velmi rádo – a hlavně rychle – nabírá pachy okolí, což by ho senzoricky skoro znehodnotilo. A protože jde o máslo čerstvé, neskladujte ho příliš dlouho. Vždyť to ani nejde, zmizí totiž rychlostí blesku.

Zkusíte domácí výrobu másla? A upečete si k němu domácí kváskový chleba? Napište nám, jak jste uspěli!

Reklama

Související témata:

Načítám