Hlavní obsah

Milujete ořechy? Namáčejte je a hoďte na pánvičku!

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Reklama

Jestli milujete oříšky a ještě jste je nezkoušeli namočit nebo upražit, tak s tím začněte. Budete překvapeni jejich chutí a můžeme vám slíbit, že budou i zdravější. A víte, že vyrobit si ořechové máslo, mléko nebo mouku je až směšně jednoduché?

Článek

Když sníte denně asi 30 gramů oříšků, dodáte tím tělu porci kvalitních bílkovin, zdravých tuků, minerálů, vitaminů a antioxidantů. Tím předcházíte infarktu, problémům s tlakem a vylepšujete zdraví svých cév i kondici mozku. Některé ořechy vám pomohou i s hubnutím. Můžete je jíst jen tak, ale naučíme vás vylepšit jejich chuť a stravitelnost i jak je zpracovat jinak.

Správné skladování

Ořechy obsahují velké množství tuků, které mohou časem žluknout, a tím pádem se znehodnotit. Abyste tomu předešli, skladujte je v tmavé a velmi dobře těsnící nádobě a v chladu nebo je dejte do mrazáku. Tam je ale také vkládejte tak zabalené, aby k nim nemohla vlhkost ani pachy.

Proč ořechy namočit?

Je vám po hrsti oříšků těžko? Zkuste je před jídlem namočit na několik hodin do vody. Budou pak stravitelnější, a také zvýšíte jejich zdravotní přínos – voda totiž aktivuje procesy klíčení, což zvýší množství enzymů, vitaminů a minerálů. Navíc zlepší i jejich chuť. Namáčet můžete všechny ořechy, kromě para, ty pak nechutnají moc dobře.

Zalijte je vodou tak, aby byly celé ponořené, a nechte je tak několik hodin, klidně přes noc. Vodu pak slijte a ořechy propláchněte. Můžete je namáčet i ve slané nebo kořeněné vodě, tím je ochutíte.

Namočené ořechy je třeba hned sníst nebo použít do pokrmů. Pokud vám zbydou a chcete je dál uchovat, usušte je na lehce zahřáté pánvi a potom dejte v uzavřené nádobě do ledničky.

Foto: Melica, Shutterstock.com

Namáčením dostanete z ořechů to nejlepší a lépe chutnajíFoto: Melica, Shutterstock.com

Proč oříšky opražit?

Jiný způsob, jak zdůraznit chuť oříšků, je lehce je opražit. Udělejte to ale krátce (maximálně 10 minut) a na mírném ohni, protože tepelná úprava znehodnocuje některé v nich obsažené živiny, třeba omega-3 mastné kyseliny. Pražit lze i v troubě při teplotě asi 160 °C 15–30 minut podle druhu a velikosti. Stačí do chvíle, kdy začnete cítit jejich vůni.

Domácí ořechové mléko

A jak si z ořechů vyrobit mléko? Výroba je snadná: asi 200 g ořechů (můžete použít jeden i více druhů) na několik hodin nebo přes noc namočte, pak slijte a propláchněte. Vložte je do vysoké nádoby a přilijte až 750 ml vody – čím méně dáte vody, tím silnější chuť bude mléko mít, lze ubírat až do 250 ml, kdy už jde o ořechovou smetanu.

Ořechy ve vodě rozmělněte tyčovým mixérem (1–2 minuty). Tekutina by měla být bílá a neměla by obsahovat viditelné větší kousky. Slijte ji přes pláténko nebo speciální filtr na ořechové mléko. Nalijte ho do uzavíratelné sklenice a dejte do chladničky, kde by mělo vydržet asi 3 dny.

Foto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Ořechová mléka lze vyrobit velmi snadno i domaFoto: Vitalii Matokha, Shutterstock.com

Domácí ořechové máslo

Pokud máte dost ořechů a opravdu výkonný mixér, můžete si vyrobit i ořechové máslo. Lze použít syrové, namočené i opražené ořechy. Hodí se mandle, kešu, vlašské a lískové ořechy i pistácie. Můžete použít jeden i více druhů najednou. Mixér by měl mít vyšší výkon než 800 W, aby výsledná hmota byla hladká. Čím slabší je, tím déle to bude trvat a výsledek bude spíš hrubší pasta – ale i ta se může hodit.

Ořechy mixujte tak dlouho, až se rozsekají na kousky, změní se v mouku a nakonec na kompaktnější hmotu. Mixér během práce občas zastavte, stěrkou setřete vrstvu z nádoby i víka a dejte ji doprostřed na nože přístroje.

Hotové ořechové máslo uložte do uzavíratelné skleněné nádoby do lednice, mělo by tam vydržet až měsíc. Samozřejmě ho můžete při výrobě dochutit kakaem, medem a podobně, to je na vás. Zkuste i slanou ořechovou pomazánku.

Domácí ořechová mouka

Pokud jste vyráběli ořechové máslo, pak jedním stádiem mixování byla právě ořechová mouka. Tu můžete přidávat při pečení a zahušťování. Pokud ji použijete, uberte v surovinách na množství tuku, protože toho je v oříšcích hodně.

Reklama

Související témata:

Načítám