Hlavní obsah

Švédský sypaný koláč

Hodnocení:
(1006)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Koláče s tvarohem jsou moc oblíbené a tenhle se navíc připravuje velmi netradičně – nemusíte vyrábět lité, kynuté ani žádné jiné těsto a nepotřebujete váhu. Tenhle sypaný koláč na plech se spojí až během pečení a je neobyčejně vláčný.

Ingredience pro:
1 pekáč
Sypká část
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g másla
Vlhká část
  • 3 plnotučné tvarohy ve vaničce
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • kůra z půlky citronu
  • šťáva z půlky citronu
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrst rozinek
Na pečení
  • máslo na vymazání
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 170 stupňů. Připravte si větší pekáč (použila jsem rozměr 30 × 42 cm) a hrnek o objemu 420 ml.

Krok 2: Ve větší míse důkladně smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Umíte správně používat kypřicí prášek do pečiva?

Krok 3: Na náplň smíchejte v jiné míse ruční metlou tvaroh, cukr, mléko, vejce, rozinky a citronovou šťávu a kůru

Krok 4: Pekáč důkladně vymažte máslem. Na dno vsypejte dva hrnky suché směsi, urovnejte a vylijte na ni tekutou tvarohovou směs. I tu urovnejte a na na ni nasypejte zbytek moučné směsi. Navrch koláč poklaďte máslem nakrájeným na plátky.

Krok 5: Koláč pečte zvolna asi 50 minut, na povrchu se vytvoří křupavá zlatá krustička. Nechte ho zcela zchladnout a teprve pak ho nakrájejte. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
14. 4. 2021

Reklama

Sdílejte článek