Hlavní obsah
3,2
(141)
Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Foto: Artem Oleshko, Shutterstock.com

Makronky – tenhle něžný, jemný, nadýchaný, mandlový dezert učaroval v posledních letech snad každému, kdo je kdy ochutnal. Zkuste je! Podle osvědčeného receptu se povedou i vám!

1 hod., 20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 kusů
Těsto
  • 120 g cukru moučka
  • 100 g mandlové mouky
  • 2 ks bílku
  • 110 g cukru moučka
  • 3 g potravinářského barviva
Náplň
  • 130 ml smetany ke šlehání
  • 90 g hořké čokolády
  • 60 g mátové čokolády
  • 30 g másla
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou těsta na makronky. 120 g moučkového cukru a mandlovou mouku dejte do mixéru a promixujte, abyste měli jistotu, že je mandlová mouka bez kousků a opravdu jemně namletá.

02.

Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem tuhý sníh (pomůže vám přidání špetky soli) a postupně do něj zašlehejte i 110 g moučkového cukru. Ten přidávejte proséváním přes síto a vše šlehejte, dokud sníh nebude tak tuhý, že se po vyndání metel budou dělat „špičky“ – sníh se za nimi potáhne a udrží tvar. Do vzniklé hmoty opatrně vmíchejte trochu gelového barviva, pokud si nechcete obarvit i ruce, používejte gumové rukavice.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Do obarveného cukrového sněhu stěrkou vmíchejte směs mandlové mouky a cukru. Zejména pokud děláte makronky poprvé, si na pečicí papír obyčejnou tužkou nakreslete stejně velké kruhy (ideální je průměr asi 3 cm), aby i poloviny makronek byly stejně velké, v domácích potřebách seženete i speciální silikonové podložky.

04.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku bez zdobicí hubičky (nebo použijte jen úplně hladkou kulatou) a do nakreslených koleček plňte hmotu. Hotové makronky nechte asi 30–40 minut zaschnout – během pečení pak nepopraskají a na spodní části se jim vytvoří typická podložka, kdy kraje oproti zbytku nabudou. Mezitím troubu zapněte na 155 stupňů a zaschlé makronky pečte asi 11 minut.

05.

My jsme makronky plnily mátovočokoládovou ganache, příprava je jednoduchá. Smetanu zahřejte skoro až k bodu varu. Oba druhy čokolády nalámejte na kousky, přidejte máslo, zalijte horkou smetanou a nechte rozpustit. Metlou ze směsi pak vytvořte hladký krém, který nechte vychladnout a ztuhnout.

06.

Polovinu upečených a vychladlých makronek otočte rovnou stranou nahoru a naplňte je pomocí cukrářského sáčku s tenkou hubičkou mátovou ganache. Přiklopte je druhou polovinou makronky a máte hotovo!

Foto: Jakub Jurdič

Plnění mátovou ganache je víc než jednoduchéFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata:

Načítám