Hlavní obsah

Pamatujete si na hlášky ze Švejka? Test to odhalí

Foto: Angelina Dimitrova, Shutterstock.com

Foto: Angelina Dimitrova, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěžoval si na revma, měl bytnou paní Müllerovou a ouřední papír, že je tak trochu blb. Poznáváte Josefa Švejka? Kultovní českou literární postavu? Určitě o něm víte mnohem více – otestujte se v našem kvízu!

Článek

Jaroslav Hašek toho napsal mnohem více, ovšem dobrý voják Švejk ho proslavil po celém světě. Zdeněk Mahler o něm trefně napsal: V Bibli najdete skoro všechno, ale ve Švejkovi je úplně všechno. Humoristický román lze vnímat jako grotesku z první republiky, ale také jako popis symbolu českého národního charakteru. Není to tak dávno, co se počínání tohoto simulanta, geniálního pitomce i kecálka stalo návodem, jak vzdorovat absurditě moci.

O Josefu Švejkovi bylo natočeno hned několik filmů, takže i když jste nečetli původní psanou předlohu, můžete znát jeho příběhy skoro zpaměti. Některé hlášky navíc patří mezi zdomácnělé. Otestujte si v našem kvízu, jak jste na tom nejen s řečmi troufalého Švejka, ale i se znalostmi o díle a jeho přesahu.

1. Nemůžeme začít jinak, než první větou Haškova díla. „Tak nám zabili Ferdinanda!“ řekla bytná panu Švejkovi. Co on jí na to opáčil?
2. Jak se přesně jmenuje slavné dílo Jaroslava Haška přeložené do více než 53 jazyků?
3. Kolik dílů má Haškův román?
4. V které pražské hospodě se odehrává úvodní část příběhu, kdy se Švejk setkává s tajným policistou Bretschneidrem, který nechá zavřít sprostého hostinského Palivce pro velezradu?
5. Určitě si vzpomenete na filmové zpracování Osudů dobrého vojáka Švejka z roku 1956 – kdo hrál polního feldkuráta Otto Katze:
6. U feldkuráta ještě zůstaneme. Ptá se Švejka: „Pijete kořalku?“ Švejk odpoví: „Kořalku nepiju, jenom…“ Doplníte Švejka?
7. Tipnete si, kdy vyšel poprvé první díl Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války?
8. Ještě jednou kultovní hlášky. Věznici pro simulanty navštívila baronka von Botzenheim a provázející dr. Grünstein se ptá Švejka: „Vy znáte paní baronku?“ On odpoví: „Je to moje nevlastní matka,…“ Doplníte jeho odpověď?
9. U nás byla Švejkovi vztyčena socha v Putimi, odkud literární postava pochází, ale víte, kde ještě má Josef Švejk sochu?
10. Švejkovský námět je promítnut do mnoha podob – mohli jste ho vidět ve filmu, seriálu či mnoha divadelních dramatizacích. Myslíte, že se Švejk objevil i v opeře?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Související témata:

Načítám