Hlavní obsah
2,8
(184)
Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Foto: ratmaner, Shutterstock.com

Klevela je rozvařené ovoce lehce zahuštěné cukrem – vynikající je na lívance či sladké knedlíky. Připravíte z ní i výtečnou omáčku k uzenému a na Vánoce ji můžete použít jako základ pro kapra načerno.

15 min.
Příprava
15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kilogram
  • 1 000 g vypeckovaných švestek
  • 200 g cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 4 hřebíčky
  • 5 lžic rumu
Článek

Postup

01.

Švestky a koření v hrnci podlijte malým množstvím vody. Opravdu stačí jen trochu – jsou-li plody zralé, pustí šťávu samy. Ovoce za občasného míchání rozvařte, přisypte cukr a ještě asi deset minut povařte. Nakonec vmíchejte rum. Směsí naplňte vymyté skleničky, zavíčkujte a otočte na pár minut dnem vzhůru.

Máte rádi švestky k masu? Vyzkoušejte naši skvělou grilovací omáčku: švestkovou se slivovicí.

Reklama