Hlavní obsah

Grilovačka, jak má být? Jedině s našimi omáčkami!

Foto: Mona Martinů

Grilování se neobejde bez skvělých omáček nejenom k masu

Chystáte o víkendu grilování? Nenechte si ujít naše dnešní tipy na grilovací omáčky! Je libo šafránovou, koprovou, rajčatovou, hořčično-medovou, avokádovou, nebo švestkovou se slivovicí?

Článek

Velká část z těchto omáček je rychlá na přípravu, a navíc většinu z ingrediencí budete mít dost možná doma kdykoli po ruce. Takže s chutí do grilování!

Šafránová omáčka

Potřebujete: 1/2 stroužku česneku, 2 dl bílého suchého vína, 8 kousků šafránu, 1 skleničku majolky, sůl, pepř.

Foto: Mona Martinů

Šafránu dejte do omáčky jako... šafránu

Postup: Víno nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Pak do něj vhoďte šafrán a odstavte z plotny. Přidejte pokrájený česnek a černý pepř a na závěr vmíchejte majolku.

Foto: Mona Martinů

Šafránová omáčka se hodí zejména k hovězímu masu

Rajčatová salsa

Potřebujete: 3 velká rajčata, 8 černých oliv, 2 dl rajčatového pyré, podle chuti chilli omáčku.

Foto: Mona Martinů

Po nakrojení ponořte rajčata do vroucí vody, pak oloupejte

Postup: Rajská jablíčka nařízněte křížem na vrchní straně, na 10 vteřin je ponořte do vroucí vody, a pak je oloupejte. Oloupaná rajčata rozřízněte na čtvrtiny a zbavte semínek, měkkou dužinu nakrájejte na malé kousky. Olivy nakrájejte na tenké plátky a spolu s chilli omáčkou a pyré je vmíchejte k rajčatům. Omáčku můžete dochutit čerstvou bazalkou.

Foto: Mona Martinů

Rajčatová omáčka s olivami a chilli je lehce pikantní

Guacamole

Potřebujete: 1 zralé avokádo, 180 ml zakysané smetany, 1 malou cibuli nebo 2 šalotky, sůl, pepř, podle chuti můžete přidat malé rajče.

Foto: Mona Martinů

Avokádo je vždy potřeba smíchat s výraznou chutí například cibule

Postup: Avokádo podélně rozkrojte, oddělte obě poloviny od sebe a vyndejte pecku. Lžící ze slupky vydlabejte měkkou dužinu a tu v misce vidličkou rozmačkejte podobně jako brambory – jak moc jemně rozmačkané avokádo chcete mít, je jen a jen na vaší chuti. Přidejte najemno nakrájenou cibuli nebo o něco jemnější šalotku, zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Kromě masa je guacamole skvělé i k tortilla chipsům.

Foto: Mona Martinů

Guacamole se hodí k masu, ale i k zeleninovým lahůdkám

Hořčično-medová omáčka

Potřebujete: 2 lžičky medu, 4–5 lžiček plnotučné hořčice, provensálské koření, případně sůl a pepř.

Postup: Do mělké misky nalijte med a hořčici a vidličkou z nich ušlehejte hladkou omáčku. Med omáčku ředí, takže případně přidejte ještě trochu hořčice. Tu můžete podle chuti použít třeba i francouzskou, anglickou nebo hrubozrnnou. Omáčku můžete dochutit provensálským kořením a solí či čerstvě mletým pepřem – vše záleží na vašich chutích a pikantnosti hořčice.

Foto: Mona Martinů

Hořčično-medová omáčka se hodí výborně ke kuřecím stehýnkům

Švestková omáčka se slivovicí

Potřebujete: 100 g sušených švestek, 2 lžíce povidel, lžička slivovice, ideálně navíc 2 lžíce omáčky demi-glace (co to je, najdete zde).

Foto: Mona Martinů

Sušené švestky, povidla, slivovice, najemno nasekané vlašské ořechy - to nemůže být špatné

Postup: Najemno nasekejte sušené švestky, zalijte je povidly, přidejte lžičku slivovice a důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat také najemno nasekané vlašské ořechy nebo strouhaný perník. Pokud máte k dispozici demi-glace, přidejte i tu – švestková omáčka pak bude pikantnější.

Foto: Mona Martinů

Na grilovačku se nemusíte bát pozvat ani Moraváka

Pepřová omáčka

Potřebujete: 20 g (jeden sáček) celého barevného pepře, 4 cl (velký panák) brandy nebo koňaku, 100 ml šlehačky.

Foto: Mona Martinů

Pepř se orestuje na koňaku

Postup: Barevný celý pepř orestujte na koňaku nebo brandy (stačí i úplně obyčejné), zalijte smetanou a umíchejte ho hladka. Pokud použijete šlehačku (tedy smetanu s minimálně 30 % tuku), začne houstnout sama od sebe a není potřeba na zahuštění použít mouku, která by omáčce spíš uškodila.

Foto: Mona Martinů

Chuť omáčky z barevného pepře je vynikající

Koprový dresink

Potřebujete: 200 ml zakysané smetany, 3 snítky čerstvého kopru, šťávu z 1/2 citronu, sůl, pepř

Postup: Kopr nasekejte najemno a spolu s citronovou šťávou, solí a pepřem jej vmíchejte do zakysané smetany. Podle chuti můžete přidat kapku sladkého bílého vína. Uvidíte, že s klasickou koprovkou z jídelny to nemá pranic společného! Tenhle dresink se dá použít i jako skvělá letní omáčka k bramborovým plackám – recept na ně najdete hned v úvodu článku Souboj receptů: Jídla z brambor.

Foto: Mona Martinů

Koprový dresink se hodí k rybám i bramborám, o masu nemluvě

Nebo snad máte chuť na klasickou dijonaisu? Recept najdete na konci tohoto článku!

Jaké omáčky a salsy připravujete ke grilovanému masu vy? Svoje tipy nám můžete psát do diskuse pod článkem nebo do sekce Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC