Hlavní obsah

Grilovačka, jak má být? Jedině s našimi omáčkami!

Foto: Mona Martinů

Grilování se neobejde bez skvělých omáček nejenom k masu

Chystáte o víkendu grilování? Nenechte si ujít naše dnešní tipy na grilovací omáčky! Je libo šafránovou, koprovou, rajčatovou, hořčično-medovou, avokádovou, nebo švestkovou se slivovicí?

Článek

Velká část z těchto omáček je rychlá na přípravu, a navíc většinu z ingrediencí budete mít dost možná doma kdykoli po ruce. Takže s chutí do grilování!

Šafránová omáčka

Potřebujete: 1/2 stroužku česneku, 2 dl bílého suchého vína, 8 kousků šafránu, 1 skleničku majolky, sůl, pepř.

Foto: Mona Martinů

Šafránu dejte do omáčky jako... šafránu

Postup: Víno nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Pak do něj vhoďte šafrán a odstavte z plotny. Přidejte pokrájený česnek a černý pepř a na závěr vmíchejte majolku.

Foto: Mona Martinů

Šafránová omáčka se hodí zejména k hovězímu masu

Rajčatová salsa

Potřebujete: 3 velká rajčata, 8 černých oliv, 2 dl rajčatového pyré, podle chuti chilli omáčku.

Foto: Mona Martinů

Po nakrojení ponořte rajčata do vroucí vody, pak oloupejte

Postup: Rajská jablíčka nařízněte křížem na vrchní straně, na 10 vteřin je ponořte do vroucí vody, a pak je oloupejte. Oloupaná rajčata rozřízněte na čtvrtiny a zbavte semínek, měkkou dužinu nakrájejte na malé kousky. Olivy nakrájejte na tenké plátky a spolu s chilli omáčkou a pyré je vmíchejte k rajčatům. Omáčku můžete dochutit čerstvou bazalkou.

Foto: Mona Martinů

Rajčatová omáčka s olivami a chilli je lehce pikantní

Guacamole

Potřebujete: 1 zralé avokádo, 180 ml zakysané smetany, 1 malou cibuli nebo 2 šalotky, sůl, pepř, podle chuti můžete přidat malé rajče.

Foto: Mona Martinů

Avokádo je vždy potřeba smíchat s výraznou chutí například cibule

Postup: Avokádo podélně rozkrojte, oddělte obě poloviny od sebe a vyndejte pecku. Lžící ze slupky vydlabejte měkkou dužinu a tu v misce vidličkou rozmačkejte podobně jako brambory – jak moc jemně rozmačkané avokádo chcete mít, je jen a jen na vaší chuti. Přidejte najemno nakrájenou cibuli nebo o něco jemnější šalotku, zakysanou smetanu, dochuťte solí a pepřem a vše promíchejte. Kromě masa je guacamole skvělé i k tortilla chipsům.

Foto: Mona Martinů

Guacamole se hodí k masu, ale i k zeleninovým lahůdkám

Hořčično-medová omáčka

Potřebujete: 2 lžičky medu, 4–5 lžiček plnotučné hořčice, provensálské koření, případně sůl a pepř.

Postup: Do mělké misky nalijte med a hořčici a vidličkou z nich ušlehejte hladkou omáčku. Med omáčku ředí, takže případně přidejte ještě trochu hořčice. Tu můžete podle chuti použít třeba i francouzskou, anglickou nebo hrubozrnnou. Omáčku můžete dochutit provensálským kořením a solí či čerstvě mletým pepřem – vše záleží na vašich chutích a pikantnosti hořčice.

Foto: Mona Martinů

Hořčično-medová omáčka se hodí výborně ke kuřecím stehýnkům

Švestková omáčka se slivovicí

Potřebujete: 100 g sušených švestek, 2 lžíce povidel, lžička slivovice, ideálně navíc 2 lžíce omáčky demi-glace (co to je, najdete zde).

Foto: Mona Martinů

Sušené švestky, povidla, slivovice, najemno nasekané vlašské ořechy - to nemůže být špatné

Postup: Najemno nasekejte sušené švestky, zalijte je povidly, přidejte lžičku slivovice a důkladně promíchejte. Podle chuti můžete přidat také najemno nasekané vlašské ořechy nebo strouhaný perník. Pokud máte k dispozici demi-glace, přidejte i tu – švestková omáčka pak bude pikantnější.

Foto: Mona Martinů

Na grilovačku se nemusíte bát pozvat ani Moraváka

Pepřová omáčka

Potřebujete: 20 g (jeden sáček) celého barevného pepře, 4 cl (velký panák) brandy nebo koňaku, 100 ml šlehačky.

Foto: Mona Martinů

Pepř se orestuje na koňaku

Postup: Barevný celý pepř orestujte na koňaku nebo brandy (stačí i úplně obyčejné), zalijte smetanou a umíchejte ho hladka. Pokud použijete šlehačku (tedy smetanu s minimálně 30 % tuku), začne houstnout sama od sebe a není potřeba na zahuštění použít mouku, která by omáčce spíš uškodila.

Foto: Mona Martinů

Chuť omáčky z barevného pepře je vynikající

Koprový dresink

Potřebujete: 200 ml zakysané smetany, 3 snítky čerstvého kopru, šťávu z 1/2 citronu, sůl, pepř

Postup: Kopr nasekejte najemno a spolu s citronovou šťávou, solí a pepřem jej vmíchejte do zakysané smetany. Podle chuti můžete přidat kapku sladkého bílého vína. Uvidíte, že s klasickou koprovkou z jídelny to nemá pranic společného! Tenhle dresink se dá použít i jako skvělá letní omáčka k bramborovým plackám – recept na ně najdete hned v úvodu článku Souboj receptů: Jídla z brambor.

Foto: Mona Martinů

Koprový dresink se hodí k rybám i bramborám, o masu nemluvě

Nebo snad máte chuť na klasickou dijonaisu? Recept najdete na konci tohoto článku!

Jaké omáčky a salsy připravujete ke grilovanému masu vy? Svoje tipy nám můžete psát do diskuse pod článkem nebo do sekce Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.