Hlavní obsah

Sladké perníkové knedlíčky se švestkovou omáčkou

Hodnocení:
(10)
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Na rozloučenou pro vás Martina z blogu Vařeniště připravila originální zimní dezert, co voní po švestkách a perníku: tvarohové knedlíčky s ovocným přelivem, které jsou na současné chladné dny jako dělané!

Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g perníku na strouhání
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • 1 vejce
Na přeliv
  • 200 g kompotovaných švestek bez nálevu
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce cukru
  • 5 ks hřebíčku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
Článek

Krok 1: Postup: Perník na strouhání rozmačkejte najemno a v míse smíchejte s tvarohem, rozpuštěným máslem, vejcem, hrubou moukou a špetkou soli. Mouky dejte tolik, aby vzniklo tužší těsto, z něhož půjdou tvarovat knedlíčky. Nechte ho odležet a pusťte se do přelivu.

Foto: Eva Malúšová

Krok 2: Nálev z kompotu nalijte do kastrůlku, přidejte rum, asi lžíci cukru (podle toho, jak je kompot sladký), skořici a hřebíček. Povařte, až se tekutina zredukuje asi na polovinu, přidejte švestky a ještě chvíli prohřejte.

Foto: Eva Malúšová

Krok 3: Z těsta tvarujte mezi dlaněmi knedlíčky o průměru asi 5 cm a vkládejte do osolené vroucí vody. Vařte 7 minut, poté vyjměte na talíř a servírujte se švestkovým přelivem.

Foto: Eva Malúšová
ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama