Hlavní obsah

Švestkové hody: Povidla i buchty

Foto: Minoli, Shutterstock.com

Celá švestková úroda se nemusí vypálitFoto: Minoli, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stávají se čím dál vzácnějším ovocem, protože jsou hodně citlivé na vnější vlivy. Ale když se povedou, je to bomba. Povidlovými buchtami nepohrdne snad nikdo, ale co dalšího se se švestkami dá dělat? Pusťte se spolu s námi do dnešních receptů! Nám se už sbíhají sliny. A vám?

Článek

Sladká povidla bez cukru!

Když švestky přezrají, nenecháme je ležet pod stromem. Sesbíráme je, vypeckujeme a pomeleme na masovém strojku (no, anebo je necháme jen tak). Najdeme doma kastrol, pokud možno nerezový nebo smaltový, kam se nám jich vejde alespoň kilo. Po hodině a půl stálého míchání zjistíme, zda už odpadávají od vařečky. Horká povidla naplníme do suchých sklenic a necháme je v troubě při 40 stupních ještě shora oschnout. Pak je teprve převázané celofánem či ozdobným servítkem uskladníme ve s. No a dáme do hrnce další kilo…

Jiná povidla

Dvě kila přezrálých švestek umeleme a dáme do pekáče spolu s 200 ml vody. Vaříme je asi 45 minut, dokud se voda neodpaří a vmícháme 700 g pískového cukru. Povidla začnou houstnout, takže přilijeme dvě lžíce rumu. Ještě horká plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Švestky se slaninou

Jednotlivé švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme mandli. Švestky můžeme na dvacet minut naložit do slivovice, ale nemusíme. Každou obalíme do proužku anglické slaniny, spíchneme párátkem a na prudkém ohni na pánvi nebo pod grilem rychle opečeme. Opravdu dobré jsou ještě teplé.

Smažené švestky s oříšky

Vypeckované, pokrájené švestky naprudko osmažíme v pánvi na másle. Mícháme a zasypeme třtinovým cukrem. Pokud nepřipravujeme pro děti, můžeme zakápnout rumem nebo jiným alkoholem. Jen krátce osmahneme a zasypeme mletými vlašskými ořechy. Podáváme ještě teplé.

Foto: ichkoche.at

Švestky se slaninou a mandlíFoto: ichkoche.at

Švestková klevela na vdolky

Kilo odpeckovaných švestek jen trochu podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Vmícháme 200 g cukru (třtinový je lepší), přidáme trošku mleté skořice, dva hřebíčky a citronovou kůru. S kořením provaříme ještě 15 minut, přidáme dvě poctivé lžíce rumu a ještě horké plníme do skleniček – uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Používáme na polití vdolků, k bramborovým šlejškům (šulánkům), na nákypy a pudinky.

Vysvětlivka: Bramborové šlejšky neboli šulánky znám od své moravské babičky. Jsou to jako malík veliké válečky z bramborového těsta, které se uvařené posypou moučkovým cukrem, případně mákem a vprostřed talíře je tahle švestkovo-rumová dobrota, ve které se namáčejí. Omáčka se dá připravit i z kupovaných povidel, ale není to ono.

Omáčka k uzenému

Půl kila švestek odpeckujeme, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Rozmixujeme nebo propasírujeme. Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou rozředíme vodou, přidáme švestky, osladíme lžičkou cukru, dochutíme citronovou kůrou a skořicí. Přeléváme přes vařené uzené maso a podáváme s knedlíkem.

Švestky jdou i k masu

Půl kila hovězího masa nakrájíme na kostky a opečeme na oleji. Přidáme k němu dvě pokrájené cibule, kolečka ze dvou mrkví, jedné petržele a 250 g švestek. Okořeníme bobkovým listem, pepřem a tymiánem. Po osmahnutí osolíme, vložíme ještě nakrájené brambory a necháme dopéci v troubě.

Švestkové čatní s paprikou

(Výborná příloha k pečenému nebo grilovanému masu.)

Půl kila vypeckovaných švestek nakrájíme na čtvrtky a 200 g ananasu na kostičky. Červenou papriku zbavenou semínek nakrájíme na nudličky a chilli papričku nasekáme nadrobno. Vše společně v kastrolu zalijeme 500 ml jablečného octa a necháme 15 minut vařit. Přidáme dvě lžičky hořčičného semínka, 250 g třtinového cukru, lžičku barevného mletého pepře a lžíci soli. Dalších 50 minut promícháváme na ohni a potom uzavřeme do sklenic. Uložíme do temna a chladu, konzumujeme po měsíci.

Tak dobrou modrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám