Článek
Sladká povidla bez cukru!
Když švestky přezrají, nenecháme je ležet pod stromem. Sesbíráme je, vypeckujeme a pomeleme na masovém strojku (no, anebo je necháme jen tak). Najdeme doma kastrol, pokud možno nerezový nebo smaltový, kam se nám jich vejde alespoň kilo. Po hodině a půl stálého míchání zjistíme, zda už odpadávají od vařečky. Horká povidla naplníme do suchých sklenic a necháme je v troubě při 40 stupních ještě shora oschnout. Pak je teprve převázané celofánem či ozdobným servítkem uskladníme ve s. No a dáme do hrnce další kilo…
Jiná povidla
Dvě kila přezrálých švestek umeleme a dáme do pekáče spolu s 200 ml vody. Vaříme je asi 45 minut, dokud se voda neodpaří a vmícháme 700 g pískového cukru. Povidla začnou houstnout, takže přilijeme dvě lžíce rumu. Ještě horká plníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Švestky se slaninou
Jednotlivé švestky vypeckujeme a místo pecky vložíme mandli. Švestky můžeme na dvacet minut naložit do slivovice, ale nemusíme. Každou obalíme do proužku anglické slaniny, spíchneme párátkem a na prudkém ohni na pánvi nebo pod grilem rychle opečeme. Opravdu dobré jsou ještě teplé.
Smažené švestky s oříšky
Vypeckované, pokrájené švestky naprudko osmažíme v pánvi na másle. Mícháme a zasypeme třtinovým cukrem. Pokud nepřipravujeme pro děti, můžeme zakápnout rumem nebo jiným alkoholem. Jen krátce osmahneme a zasypeme mletými vlašskými ořechy. Podáváme ještě teplé.

Švestky se slaninou a mandlíFoto: ichkoche.at
Švestková klevela na vdolky
Kilo odpeckovaných švestek jen trochu podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Vmícháme 200 g cukru (třtinový je lepší), přidáme trošku mleté skořice, dva hřebíčky a citronovou kůru. S kořením provaříme ještě 15 minut, přidáme dvě poctivé lžíce rumu a ještě horké plníme do skleniček – uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Používáme na polití vdolků, k bramborovým šlejškům (šulánkům), na nákypy a pudinky.
Vysvětlivka: Bramborové šlejšky neboli šulánky znám od své moravské babičky. Jsou to jako malík veliké válečky z bramborového těsta, které se uvařené posypou moučkovým cukrem, případně mákem a vprostřed talíře je tahle švestkovo-rumová dobrota, ve které se namáčejí. Omáčka se dá připravit i z kupovaných povidel, ale není to ono.
Omáčka k uzenému
Půl kila švestek odpeckujeme, podlijeme trochou vody a podusíme doměkka. Rozmixujeme nebo propasírujeme. Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou rozředíme vodou, přidáme švestky, osladíme lžičkou cukru, dochutíme citronovou kůrou a skořicí. Přeléváme přes vařené uzené maso a podáváme s knedlíkem.
Švestky jdou i k masu
Půl kila hovězího masa nakrájíme na kostky a opečeme na oleji. Přidáme k němu dvě pokrájené cibule, kolečka ze dvou mrkví, jedné petržele a 250 g švestek. Okořeníme bobkovým listem, pepřem a tymiánem. Po osmahnutí osolíme, vložíme ještě nakrájené brambory a necháme dopéci v troubě.
Švestkové čatní s paprikou
(Výborná příloha k pečenému nebo grilovanému masu.)
Půl kila vypeckovaných švestek nakrájíme na čtvrtky a 200 g ananasu na kostičky. Červenou papriku zbavenou semínek nakrájíme na nudličky a chilli papričku nasekáme nadrobno. Vše společně v kastrolu zalijeme 500 ml jablečného octa a necháme 15 minut vařit. Přidáme dvě lžičky hořčičného semínka, 250 g třtinového cukru, lžičku barevného mletého pepře a lžíci soli. Dalších 50 minut promícháváme na ohni a potom uzavřeme do sklenic. Uložíme do temna a chladu, konzumujeme po měsíci.
Tak dobrou modrou chuť!