Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Švestkových koláčů je snad nekonečné množství. Někdo má radši kynutý, jiný z kefírového či jogurtového těsta. My pro vás máme recept na vynikající švestkovo-hruškovou buchtu s mandlovou drobenkou, která je skutečně famózní!

20 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Buchta
  • 6 lžic másla
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 ks vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g švestek
  • 300 g hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce třtinového cukru
Drobenka
  • 75 g másla
  • 75 g mandlové mouky
  • 75 g třtinového cukru
  • 30 g ovesných vloček
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 170 stupňů. Ovoce očistěte, nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící třtinového cukru a citronové šťávy a odložte ho zatím bokem.

02.

Z měkkého másla, mletých mandlí a cukru vypracujte drobenku a podle potřeby ji trochu dohustěte mletými ovesnými vločkami. Tuhle drobenku dělám velmi ráda – není fádní a přitom její výroba je stejně jednoduchá jako té obyčejné.

03.

Smíchejte obě mouky, cukr, prášek do pečiva a koření. Máslem vymažte formu na koláč a zbytek smíchejte s vajíčkem, mlékem a vanilkovým extraktem; do tekuté směsi pak vsypte tu suchou, vše důkladně promíchejte a těsto nalijte do vymazané formy. Na těsto naneste ovoce obalené cukrem a koláč posypte drobenkou. Pak už ho stačí strčit do trouby a péct asi 75 minut dozlatova.

A jak na kefírový koláč, o kterém byla v úvodu řeč? Mrkněte na recept na bleskový koláč se švestkami.

Energetická hodnota celkem pro 1 koláč
Energie16 767,05 kJ
Bílkoviny65,88 g
Tuky187,3 g
Sacharidy503,31 g
Sůl0,46 g
SAFA73,71 g
Vláknina43,14 g
Cukry322,4 g
Související témata:

Načítám