Hlavní obsah

Souboj receptů: Švestkové koláče s drobenkou

Foto: Jakub Jurdič

Diana i Jana zkusily netradiční verze na téma švestky s drobenkouFoto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švestky a drobenka se tak skvěle doplňují, že jsme se tomuto tématu rozhodli věnovat samostatný souboj. Na ten se tentokrát přihlásila Diana a spolu s ní já, a oba kousky stály rozhodně za to!

Článek

Švestkových koláčů – zejména těch s drobenkou – je snad nekonečné množství. Někdo má radši kynutý, jiný z kefírového či jogurtového těsta, další používá korpus podobný piškotu. S Dianou jsme se rozhodly koláče pojmout co nejméně tradičně a výsledek byl opravdu famózní!

Dianiny linecké košíčky se švestkami a čokoládou

Na 12 košíčků potřebujete: 250 g hladké mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 3 lžíce krupicového cukru, 140 g másla a podle potřeby asi 2–3 lžíce vody nebo 1 žloutek

Na náplň potřebujete: 12 švestek, 50 g hořké čokolády, 4 lžíce třtinového cukru, 1/2 lžičky sušeného zázvoru a 2 lžičky bramborového škrobu

Na drobenku si připravte: 80 g hrubé mouky, 80 g třtinového cukru, 80 g másla a 1 rovnou lžičku skořice

Foto: Jakub Jurdič

Linecké košíčky se ke švestkám s čokoládou perfektně hodí!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Podle množství surovin to možná vypadá složitě, ale vážně tomu tak není! Všechny suroviny na linecké těsto vložte do mísy a vypracujte jednolité těsto. To zabalte do sáčku nebo fólie a uložte na asi půl hodiny do lednice odpočinout. Odpočaté těsto vyválejte na tenký plát, povykrajujte z něj kolečka a ta urovnejte do formiček – Diana je pekla v plechu na muffiny. Vidličkou propíchejte dno.

Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtky, čokoládu nasekejte najemno a oboje smíchejte ještě s cukrem, zázvorem a škrobem. Směsí naplňte košíčky, na každý vyjde jedna celá švestka. Troubu zapněte na 180 stupňů. Všechny suroviny na drobenku dejte do mísy a rukama ji vypracujte. Hotové košíčky drobenkou posypte a pečte ve vyhřáté troubě asi 20–25 minut dozlatova.

Janina švestkovo-hrušková buchta s mandlovou drobenkou

Na 1 koláčovou formu (nebo 1/2 plechu) potřebujete: 6 lžic rozpuštěného másla, 3/4 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku celozrnné hladké mouky, 3/4 hrnku cukru krupice, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky skořice, 1 velké vejce, 3/4 hrnku mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, 300 g švestek, 300 g hrušek, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžíci třtinového cukru. Všechny ingredience je potřeba mít v pokojové teplotě!

Na drobenku si připravte: 75 g měkkého másla, 75 g mandlové moučky, 75 g třtinového cukru a podle potřeby asi 30 g mletých ovesných vloček na dohuštění

Foto: Jakub Jurdič

Nebo dáte přednost švestkám s hruškami?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu zapněte na 170 stupňů. Ovoce očistěte, nakrájejte na kostičky, promíchejte se lžící třtinového cukru a citronové šťávy a odložte ho zatím bokem. Z měkkého másla, mletých mandlí a cukru vypracujte drobenku a podle potřeby ji trochu dohustěte mletými ovesnými vločkami. Tuhle drobenku dělám velmi ráda – není fádní a přitom její výroba je stejně jednoduchá jako té obyčejné.

Smíchejte obě mouky, cukr, prášek do pečiva a koření. Máslem vymažte formu na koláč a zbytek smíchejte s vajíčkem, mlékem a vanilkovým extraktem; do tekuté směsi pak vsypte tu suchou, vše důkladně promíchejte a těsto nalijte do vymazané formy. Na těsto naneste ovoce obalené cukrem a koláč posypte drobenkou. Pak už ho stačí strčit do trouby a péct asi 75 minut dozlatova.

Jaký švestkový koláč s drobenkou je váš favorit?

Načítám