Hlavní obsah

Tahle rozhodnutí byste měli udělat do třicítky!

Foto: Thinkstock

Rozhodnout se a nelitovat svého rozhodnutí ve stáří, nebo se nechat unést životem?Foto: Thinkstock

Reklama

Život je spousta rozhodnutí. A ta nejzásadnější činíte v relativně mladém věku. O to těžší je nepokazit to a nezničit si budoucnost. A tohle je pět nejdůležitějších rozhodnutí, která většinou činíte před třicátými narozeninami. Ale následky za ně nesete po zbytek života.

Článek

Dnes a denně o něčem rozhodujete. Co bude k večeři, zda nové boty příliš nepoškodí váš rozpočet, kam jet na dovolenou či zda ta sedačka ještě vydrží, nebo už je potřeba šetřit na novou. Ale to jsou drobnosti, každodenní záležitosti, které si můžete dovolit pokazit. Ale co ty zásadní?! „Do třiceti let máte všechna důležitá rozhodnutí většinou za sebou a po zbytek života řešíte jejich následky, ať dobré či zlé,“ potvrzuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

1. Uklízečka, či právnička? Klidně, ale s rozmyslem!

Základní škola je povinná, a pak už je to jen na vás! Ačkoli se vám bouří hormony, puberta dosahuje vrcholu, musíte se rozhodnout, co dál. Jaké vzdělání je pro vás nejlepší, co byste chtěli dělat a v čem máte šanci uspět. Jenže je vůbec možné to v tak mladém věku zvládnout? „Pokud je výchova vedena správným směrem a není potlačován talent dítěte, je v podstatě jasné, k čemu se hodí,“ tvrdí Aleš Kalina.

V tomto případě tak velký díl zodpovědnosti nesou rodiče. „Je na nich, aby dětem ukázali a pomohli jim se v oblasti talentu zorientovat. Musí jim dát dostatek prostoru k tomu, aby zjistily, co je baví. A pak jo v té činnosti podporovali,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Je tedy dobré během dětství a dospívání vyzkoušet co nejvíce věcí, od sportů všeho druhu, až po kurz počítačů, šachy či zookroužek.

Foto: Thinkstock

Volba zaměstnání patří k těm nejtěžším úkolům, které musíte zvládnout před třicítkouFoto: Thinkstock

Výsledkem špatného rozhodnutí v oblasti vzdělání je především zbrzdění. Zatím, co jste už mohli pracovat na svém úspěchu, snažíte se rozvíjet v nesprávném oboru. V takovém, který vás nebaví, nejde vám a nikdy v něm nebudete vynikat. „Čím dříve se totiž danou pro vás vhodnou činnost naučíte, tím rychleji v ní můžete být excelentní,“ říká Lenka Černá.

Ovšem není žádná ostuda rozhodnutí ohledně studia respektive výběru školy přehodnotit a zkusit to znovu. Ve většině oblastí můžete dokázat velké věci, i když začnete třeba ve třiceti. Ale třeba oblast sportu či hudby budete dohánět těžko, takže je lepší na to myslet včas!

2. A čím se hodláš živit, děvenko?

Je to podobná situace jako při výběru školy, jen tady máte pár let k dobru. Musíte se rozhodnout, jakou práci chcete dělat. A v ideálním případě by vás měla bavit, měli byste v ní být dobří a zároveň by vás měla uživit. Tady už nelze myslet jen na vlastní talent a schopnosti, ale být také trochu realisty a myslet na budoucnost. „V opačném případě se nakonec lidé utápějí v práci, kterou nenávidí,“ varuje Aleš Kalina (o tom, že je práce jedním ze čtyř základních zdrojů štěstí, se dočtete v článku Nejste šťastná? Pomůže vám teorie čtyř kvadrantů!).

Foto: Thinkstock

Láska dokáže s plány na budoucnost pěkně zatřástFoto: Thinkstock

Chybné rozhodnutí má ale opět řešení, i když není vůbec lehké. Změna zaměstnání je totiž podle odborníků mnohem méně bolestná než setrvání u něčeho, co vás nebaví, neuspokojuje, tudíž vám to ani moc nejde. „Lidem doporučuji, aby takovou změnu dělali postupně. Novou činnost třeba jen na částečný úvazek, a až když v ní nabudou jistoty, můžou se jí začít věnovat naplno,“ dodává Lenka Černá.

3. Když přijde láska

Dalším zásadním momentem je výběr životního partnera a založení rodiny, které přichází většinou někdy mezi 25. a 30. rokem života. A je to nejspíš nejzásadnější rozhodnutí vašeho života, kde se za chybu skutečně platí! Celoživotně! „Špatný partner je jako špatná velikost spodního prádla. Tlačí, dokud ho nevyměníte. Pykat za to ale budete celý život. Budete se dívat na rozbitou rodinu, platit alimenty a emočně trpět nejen při rozvodu, ale i při každém pohledu na své potomky bez jednoho z rodičů,“ vysvětluje Aleš Kalina. A tohle je 5 největších chyb zamilovaných, kvůli nimž si pro život vybíráte nevhodné partnery!

4. Dluhy na celý život

Úspěšně dostudujete, najdete si skvělou práci a milujícího partnera. A začnete plánovat společný život a založení rodiny. A v tu chvíli je před vámi další zásadní rozhodnutí. Musíte někde bydlet, a pokud nemáte štěstí a nezdědili jste byt po babičce či nevyhráli v loterii, nejspíš je vaší jedinou možností hypotéka. A jestli v tomto případě uděláte chybu, máte vystaráno na dvacet a více let starostí. „Lidé se v této oblasti hodně přeceňují, budoucnost si kreslí růžově a nepočítají s tím, že třeba mohou přijít o práci, rozvést se a podobně,“ varuje Lenka Černá. A jediná rada v tomto směru zní: „Mějte hypotéky, ale také mějte finanční zásoby!“

5. Zbavte se zlozvyků z mládí včas

Snad skoro každý si prošel mladickým obdobím plným bujarých večírků, alkoholu, cigaret a erotických dobrodružství. Nejpozději kolem pětadvacátého roku dochází u většiny lidí k jistému zklidnění, ale některé zlozvyky zůstávají. A je dokázané, že skoncovat například s kouřením je o dost snazší ve dvaceti než ve třiceti.

Pokud se tedy takových zlozvyků nezbavíte do třicítky, nejspíš se s nimi budete potýkat do konce života. Je samozřejmě možné přestat kouřit či nepřiměřeně pít alkohol třeba i v padesáti, ale dá to dost zabrat. A s největší pravděpodobností se neobejdete bez pomoci odborníků. Navíc si zdraví ničíte o mnoho let déle, a opět je prokázáno, že tělo dvacetileté slečny zvládne mnohem větší zátěž než padesátileté ženy. Koneckonců si vzpomeňte, jak jste ve dvaceti nakráčeli z divokého mejdanu rovnou do školy, a víceméně jste to zvládli. Ve třiceti se kocoviny zbavujete i několik dní!

Jak jste v daných situacích obstáli? Litovali jste někdy svého rozhodnutí, nebo jste chybu neudělali?

Reklama

Související témata:

Načítám