Hlavní obsah

Takhle vypadá nejkrvavější dům v USA. Co se tu odehrálo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Na první pohled vypadá úplně nevinně. Fádní obydlí v americkém městečku Amityville se moc neliší od těch v sousedství. Avšak ve skutečnosti se k němu už po léta sjíždějí filmoví tvůrci, fanoušci hororů i experti na paranormální aktivity. Je totiž známý jako nejkrvavější dům v USA.

Článek

Mladá rodina se přestěhuje do nového domu, ale po nějaké době se v něm začnou dít divné věci. Ozývají se zvuky, promlouvají hlasy, míhají se tajemné stíny... Je vám to povědomé? Pak jste si možná vybavili jeden z mnoha hororových duchařských filmů. Rodina Lutzových z maloměsta Amityville ale tento scénář údajně zažila na vlastní kůži.

Probouzení ve 3:15

George a Kathy Lutzovi se vzali v létě 1975 a ihned po svatbě se poohlíželi po novém domově. Dvoupatrový dům v Amityville, městečku na pobřeží ostrova Long Island na severovýchodě USA, vypadal velice zachovale. A co víc, dal se pořídit za velmi dobrou cenu. Asi 88 tisíc dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Podle bestselleru Jaye Ansona byl v roce 1979 natočen film Horor v AmityvilleFoto: Profimedia.cz

Jako téměř u každé výjimečně výhodné koupě tam bylo jisté „ale“. Jako z chlupaté deky z realitní agentky vylezlo, že před rokem se dům stal dějištěm tragické události. Novomanželé přesto souhlasili, neboť nebyli příliš pověrčiví a cena byla skutečně výhodná. Na podzim se tam nastěhovali spolu se svými třemi děti, které měli z předchozího manželství.

Co se vlastně v domě původně stalo?

Foto: Profimedia.cz

V roce 2005 vyšel remake hororu z konce sedmdesátých let pod českým názvem 3:15 zemřeš Foto: Profimedia.cz

Postřílel sourozence i rodiče

Dne 13. listopadu roku 1974 vběhl tehdy třiadvacetiletý Ronald DeFeo do jednoho z barů v Amityville se slovy: „Potřebuji pomoc, moji rodiče byli zastřeleni!“

Onu tragickou noc otřásla domem série šesti výstřelů. Chladnokrevné běsnění, během kterého zemřela skoro celá rodina, přežil jen jeden člen. Netrvalo dlouho a Ronald DeFeo se přiznal, že povraždil nejprve své sourozence, a poté rodiče. Navedly ho k tomu prý jisté hlasy, které se ozývaly v domě.

Vyšetřování tragické masové vraždy, která otřásla celým maloměstem, se táhlo neskutečně dlouho. Ronald své výpovědi neustále měnil, navíc stále byla v případě řada nesrovnalostí. Šest z výstřelů z lovecké pušky, to je mimo jiné šest těžko přeslechnutelných ran. Jenže nikoho ze sousedství zvuky výstřelů neprobudily...

Foto: Profimedia.cz

Poslední film o událostech vyšel v roce 2017 pod názvem Amityville: ProbuzeníFoto: Profimedia.cz

28 dní a pryč

Lutzovi nebyli věřící. Pro klid duše ale nechali přece jenom dům vysvětit farářem. Už v tu chvíli to začalo být divné. Dům jako by se snažil faráře vypudit. Při pozdějších návštěvách se mu na rukách začaly objevovat velké puchýře připomínající stigmata.

Lutzovi si v domě začali velmi brzy všímat divných věcí. Kathy měla noční můry, dokonce prý levitovala nad postelí. George se pokaždé v noci budil ve 3:15. To byl čas, ve kterém mělo dojít k vraždám.

Manželé vydrželi v domě pouhých 28 dní a odstěhovali  se. Dva roky po událostech jejich příběh sepsal novinář Jay Anson pod názvem Horor v Amityville. Krátce nato byl zfilmován a stal se hitem. Roku 2005 vyšel remake známého hororu pod názvem 3:15 zemřeš.

Příběhem „krvavého“ domu se ale inspirovala řada dalších filmařů. Vyšlo více než deset filmů vztahujících se k tématu. Kritikové ovšem dodnes tvrdí, že je příběh Lutzových vymyšlený jen za účelem zisku.

Foto: Profimedia.cz

Knihy i filmy o událostech vynesly mnoho peněz, proto řada kritiků Lutzovy podezírala, že si to celé vymysleliFoto: Profimedia.cz

Těžko říct, ale bydlet bychom v něm stejně nechtěli. Jak to máte vy? A lákají vás strašidelné filmy? Tyhle si nemusíte pouštět jen na Halloween!

Reklama

Související témata:

Načítám