Hlavní obsah

Tajemství šťastného sexuálního života? Tohle byste nečekali

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstřícnost, uvědomění, živočišná a spalující touha nebo snad umění krkolomných milostných pozic, kreativita a chuť zkoušet nové a nové věci? Víte, co dělá sexuální život naplněný a šťastný? Budete překvapení!

Článek

Hodně lidí chce vědět, co dělat, aby jim to ve vztahu klapalo. Každý ví, že velmi účinným prostředkem je komunikace – ať už slovní, nebo neverbální. V podstatě to samé se týká i nedílné součásti partnerského soužití, tedy sexu. Mluvit a naslouchat, ukazovat a informovat, to je základ. Nebo snad ne? V čem se vůbec ukrývá tajemství šťastného sexuálního života? Výzkum Torontské univerzity přináší odpovědi.

Život v ložnici není vše

„Je to velmi jednoduché. To ono sladké know-how v dlouhodobých vztazích je přesvědčení, že milostný život vyžaduje těžkou práci a úsilí, namísto očekávání, že sexuální uspokojení prostě jen přijde úplně samo, bez přičinění a námahy,“ říká sociální psycholožka Jessica Maxwell ze zmíněné univerzity s tím, že potřeba pracovat na sexuálním štěstí a spoléhat se na osud jsou dvě rozdílné věci.

„Lidé, kteří na svém intimním životě nepracují, si myslí, že problémy v ložnici se týkají vztahu jako celku. U uvědomělejších milenců je to jinak. Ti se domnívají, že na svých sexuálních problémech mohou pracovat, a jejich intimní potíže zároveň neovlivňují spokojenost se vztahem jako takovým,“ podotýká sociální psycholožka, která vychází z dat 1900 heterosexuálních účastníků studie. (Kompletní výsledky bádání uveřejnil on-line magazín Journal of Personality and Social Psychology.) Stále nevíte, co tím chtěl „básník“ říct?

Komu se nelení...

Jessica Maxwell objasňuje, že líbánková fáze trvá zhruba dva až tři roky. Během této doby je obvykle sexuální spokojenost na vrcholu. Následně se však dostavuje rozčarování. „Jak to, že už sex nechce jako dřív? A proč po mně vyžaduje jinou sexuální praktiku, když to doteď všechno klapalo? On už mě asi nemiluje! Naštval mě, sex nebude!“

Objevují se první neshody a problémy, což je podle socioložky nevyhnutelné. Právě v této fázi se milenci začnou dělit na ony dvě kategorie: ti, kteří stále hledají počáteční jiskru, ale pro její zažehnutí v podstatě nechtějí nic udělat, a pak ti druzí – ti vědí, že spokojenost „nepadá z nebe“. A právě tohle sexuální uvědomění může potlačit nebo vyřešit spoustu problémů.

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Opadnutí sexuálního zájmu a jisté rozčarování se nevyhne žádnému páru. Záleží, co s tím uděláte dálFoto: vgstudio, Shutterstock.com

Štěstí, které (ne)trvá

„Ovšem v případě, že se potíže nestanou velmi výraznými a dlouhodobě vleklými,“ dodává Jessica Maxwell. Jestli se situace nemění, třebaže komunikujete a sexuální potíže nezatahujete do dalších rozměrů soužití, pak už je možná ten správný čas kontaktovat odborníky.

Patříte k těm, komu to teď v sexu moc neklape, ale zatím nemáte chuť nějakého terapeuta navštívit? Zkuste malé věci s velkým účinkem! Co vám zajistí sexuální štěstí? Například newyorský sexuolog a psychoterapeut Michael Aaron tvrdí, že klíčové je myslet na sebe i mimo ložnici – pak se touha i štěstí mohou vrátit. Držte se za ruce, líbejte se, věnujte si čas. „Hlavně klid, nic nejde hned. Chce to trochu trpělivosti. Popřejte si dobré ráno i dobrou noc. Příjemné pocity se budou pomalu, ale jistě vracet,“ radí všem terapeut, který se pro portál Women’s Health nechal slyšet, že v případě potíží zabírá i to, když se se svými pocity svěříte někomu úplně jinému.

Třeba vám kamarádka poradí, co ona udělala pro to, aby se jí i jejímu manželovi vrátil úsměv na rty. Řídit se tím nemusíte, někdy stačí jen poslouchat a vzít si inspiraci – tak, aby obě partnerské a milenecké strany byly spokojené…

A co vy, máte nějaký recept na šťastný sexuální život?

Reklama

Načítám