Hlavní obsah

Sex: Znáte číslo, které vás dělí od úžasného milování? 4,5. Týká se i vás?

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Reklama

Co můžete udělat pro zlepšení svého milostného života? Odborníci tvrdí, že ztráta několika kilogramů na váze často uvolní testosteron a téměř okamžitě nastartuje sexuální touhu. A co dalšího vás v posteli čeká, když zhubnete?

Článek

Pochopitelně je v pořádku, když se člověk cítí ve svém těle dobře – bez ohledu na nějaké to kilo navíc. Na druhou stranu, proč z dobrého neudělat ještě lepší? Klinický psycholog Martin Binks z americké Dukeovy univerzity tvrdí, že i malé tělesné změny mohou přinést velké věci. Když se množství tělesného tuku sníží, stimulují se pohlavní orgány.

„Pokud navíc dotyčný, který zhubl, dává přednost nutričně vyváženému jídelníčku, dochází ke kontrole hladiny testosteronu a krevního cukru. Pánevní oblast se po úbytku váhy více prokrvuje téměř vždy,“ nechal se slyšet odborník pro zdravotní portál WebMD. A globální důvod, proč s dietou začít „už včera“? Podle jeho výzkumů má až třicet procent obézních lidí problémy se sexuální touhou či výkonem. Možná patříte mezi ně…

Pozitivní energie. Ta to odstartuje!

Čím více tělesného tuku máte, tím vyšší úrovně dosahuje hladina SHBG, tedy sexuální hormony vázající globulin, což je nejvýznamnější transportní protein estrogenů a androgenů v krvi. Změny v hladině SHBG mohou ovlivnit množství testosteronu, které je dostupné pro tkáně. Lékaři se domnívají, že čím více testosteronu je vázáno na SHBG, tím méně je k dispozici pro jiné, tedy i „sexuální účely“. No a bez něj na milování nemáte chuť. Ani vy, ani partner. Přesvědčí vás to k vyváženému jídelníčku a pohybu? Mělo by.

Spousta jiných odborníků, včetně Leah Millheiser, gynekoložky a expertky na sexuální zdraví žen ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii, se k pozitivnímu vlivu úbytku váhy jen přiklání: podle ní se sníží riziko srdečních onemocnění i mrtvice, budete lépe spát, snížíte bolesti kloubů, zlepší se vaše kognitivní funkce (mimo jiné paměť nebo pozornost). A co další benefity?

Obrovský skok k sebedůvěře

„Lékaři se často zaměřují na změny, které se vyskytují v těle, jako jsou kardiovaskulární a endokrinní účinky, ale jen málo z nich mluví o tom, jak hubnutí prospívá konkrétně ženské psychice,“ uvedla Leah Millheiser pro zdravotní portál Prevention s tím, že každý malý úspěch, tedy sundaný gram i kilogram, znamená posílení důvěry ve vlastní tělo.

„Zeštíhlení podporuje i průtok krve, takže vagina je citlivější a vlhčí. To znamená, že i orgasmus je dosažitelnější. Navíc nové tělo umožňuje větší mobilitu a flexibilitu. To všechno ženám pomáhá zjišťovat, co všechno se jim líbí. Podněcuje je to ke zkoumání milostného života a nutno říct, že také udržuje věci zajímavé. To je skvělé pro oba partnery,“ dál vyjmenovává zmíněná odbornice. A důkaz místo slibů?

Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Citlivější vagina a dosažitelnější orgasmus – to vás čeká, když zhubneteFoto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Jako když máte jiného muže

„Já shodila dvacet kilo. Musím říct, že mi dělá dobře, jak se teď manžel na mě dívá. Jinak. Lépe. Už jen to podpořilo náš sexuální život,“ uvádí osmatřicetiletá čtenářka Pavlína, která se dle svých slov cítí v manželství mnohem lépe (a dokonce prý konečně partnerovi předvedla striptýz, po kterém tolik toužil). Ale co ostatní hubnoucí?

Když se do redukce váhy doopravdy opřete, můžete se setkat s přebytečnou kůží, což intimní touhu a dosažené úspěchy často anuluje. „Jestli jste z přebytku kůže rozpačité, doporučuji nosit spodní prádlo, které stahuje jednotlivé části těla. Pomoci může také behaviorální terapie nebo chirurgický zákrok. Často právě on má obrovský dopad na sebevědomí, což je v ložnici nesmírně patrné,“ uzavírá Leah Millheiser. Tak snad to nebude tak horké.

Experti se shodují, že k nastartování výše uvedených pozitivních změn stačí zhubnout 4,5 kilogramu. Tak co, dáte to?

A jak redukce váhy ovlivnila váš milostný život?

Reklama

Načítám