Hlavní obsah

Tajná láska! Kateřina sice partnera miluje, ale i se za něj stydí! Je o 16 let mladší

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro celý život strávila s manželem. Vychovali spolu děti, ale manželství nakonec skončilo rozvodem. Kateřina (62) zůstala sama, po čase si však našla partnera. Muže o 16 let mladšího! Jenže se za lásku k mladému příteli hrozně stydí.

Článek

Tohle si zažilo mnoho žen. Kateřina se vdávala jako celkem mladá, brzy po svatbě se jí narodil syn, po pár letech dcera. Když děti vyrostly a založily vlastní rodiny, jako by už mezi ní a manželem nebylo nic, co by je spojovalo.

Katčin muž po čase přiznal, že se stýká s jinou ženou. A byl rozvod. „Samozřejmě mě to hodně vzalo, připadala jsem si podvedená, cítila jsem velkou zradu. Celý život jsem dala jemu a dětem a teď na stará kolena jsem zůstala sama,“ vzpomíná na dobu asi před třemi lety Kateřina.

Vzpamatovala se

Zhruba rok prý Katce trvalo, než se z toho šoku vzpamatovala a pustila se znovu s vervou do života. „Pochopila jsem, že rozvodem můj život neskončil. Začala jsem si užívat práci, našla si nové koníčky a po dalším půl roce dokonce přítele,“ říká Kateřina s tím, že je po boku nového muže nesmírně šťastná.

Vypadá to jako pohádka, jenže má své „ale“. Kateřinin nový partner je o šestnáct let mladší. „Mně ani jemu ten věkový rozdíl nevadí, vlastně ho ani nevnímáme. Ale já v sobě nedokážu překonat strach a stud, bojím se reakce okolí, toho, co by na to řekly moje děti, kamarádky a známí,“ přiznává Katka. Toho, že by byl přítel nařčen z prospěchářství, se sice bát nemusí (její přítel je pracovně velmi úspěšný a vydělává rozhodně víc než Katka), ale stejně ji zamrazí pokaždé, když si představí, že by ho měla ukázat například svým dětem.

Trochu tajná láska

A tak se s Davidem (46) už skoro rok a půl schází vlastně tajně, nikomu ze svého okolí ho nepředstavila. „Moje děti asi tuší, že někoho mám, ale nevědí koho. Když se mě na to ptají, většinou to uhraju nějak doztracena. Už se ale moc nevyptávají, pochopily, že se mi o tom nechce mluvit,“ tvrdí Katka.

Jenže Davidovi začíná tenhle stav vadit, chce být skutečnou součástí jejího života. „Ne že by mě do toho nějak tlačil, ale mrzí ho, že ho třeba nevezmu na rodinnou oslavu a podobně. Vůbec mému strachu nerozumí,“ popisuje Katka.

Proč?

Ačkoli je dnešní společnost v mnoha směrech velmi liberální a vlastně skoro nic není „zakázané“, odborníci Katčiným pocitům rozumějí. „Výrazné věkové rozdíly mezi partnery znamenají vykročení z komfortní zóny. Ve společnosti panuje nepsané očekávání, že partneři by měli být zhruba stejně staří. Vybočení jedním či druhým směrem je považováno za odchýlení od normálu,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Navíc ženy to mají v tomto ohledu určitě o hodně těžší. „V dnešní společnosti je poměrně časté, že muži žijí s partnerkami, které jsou stejně staré nebo mladší. Společnost vnímá tento věkový rozdíl přirozeně. Naopak pokud si žena najde mladšího přítele, bývá to něco neobvyklého, něco, na co okolí stáčí zrak,“ potvrzuje koučka osobního rozvoje Klára Gelnarová.

A strach z reakce okolí a řečí typu „o kolik let že je tvůj přítel mladší?“, „budeš mu za pár let stačit?“ či „nemáš strach, že ti za čas uteče za mladší?“ je tedy vlastně naprosto přirozený. „Pro mnoho žen je tak jednodušší takový vztah skrývat a nemuset nic vysvětlovat,“ dodává Klára Gelnarová.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Strach, co na to řeknou lidi, je pochopitelný, ale je třeba se mu postavitFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Muže to bolí

Jenže jestli je váš mladší přítel chlap, co vás doopravdy miluje a myslí to s vámi vážně, nebude mu skrývání příjemné. „S největší pravděpodobností se bude cítit méněcenně,“ vysvětluje Hana Wolf. Nechápe, proč nemůže být po vašem boku vždy a za všech okolností. Může mít pocit, že ho neberete vážně, že ho nevnímáte jako životního partnera, ale spíš jako hračku. A na tom může vztah velmi brzy ztroskotat a žena může kvůli strachu přijít o sice mladšího, ale jinak velmi kvalitního muže.

Chce to odvahu

Jedinou možností je se vlastnímu strachu postavit. „Důležité je, aby si žena ujasnila, jak se s partnerem cítí. Pokud dobře, není podstatné, co si myslí okolí,“ říká Klára Gelnarová. Zpočátku to nemusí být snadné, i vaši blízcí si potřebují zvyknout, ale jestli vás vážně milují, vaše spokojenost pro ně bude hlavní.

Měly jste někdy výrazně mladšího partnera? Co na to říkalo okolí?

Reklama

Související témata:

Načítám