Hlavní obsah

Tajný kód květinových potisků: Co na vás práskne tulipán?

Foto: OlScher, Shutterstock.com

Foto: OlScher, Shutterstock.com

Reklama

Ve viktoriánském období staré Anglie vznikl prazvláštní jazyk, kterým mohl vládnout i němý. Květomluva dodnes fascinuje řadu milovníků rostlinné říše, ale věděly jste, co vypoví tulipán, lilie nebo třeba vlčí mák o vaší povaze?

Článek

Opojný i jedovatý, pestrý i obyčejný – takový je svět flóry. A právě rozmanité druhy květin představují nekonečnou studnici inspirace pro módní návrháře. Pugét červených růží už tedy dávno nezdobí jen jídelní stůl v obýváku, rozkvést může přece také vaše šatní skříň.

Vlčí mák 

Zářivý klenot nejen českých luk i polí znaly naše babičky rovněž pod lidovým názvem červánčí či ohníček. Učaroval vám vlčí mák? Pak nikdy neřeknete ne žádnému dobrodružství, jste pro každou legraci a mezi lidmi se cítíte jako ryba ve vodě. Dřímá ve vás kreativní duše, a pokud ji probudíte, zvládnete namalovat obraz, zrenovovat starou komodu, napsat knihu i navrhnout největší mrakodrap zeměkoule.

Může se ale stát, že během tvoření spředete jiný neodkladný plán a rozdělané dílo zůstane nedokončeno. Na ostatní působíte jako magnet a těžko se na vás zapomíná. Vždyť i samotný květ vlčího máku symbolizuje nehynoucí vzpomínku – zdobí pomníky padlých vojáků z první světové války.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty, Orsay, 1399 Kč; sukně, Radka Kudrnová (prodává Satysukne), 899 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): ponožky, Dedoles, 199 Kč; náušnice, keiti (prodává Fler), 188 Kč Foto: Archiv firem

Lilie 

Typická vůně lilií vábí ženy se smyslem pro styl, šarm a eleganci. Pokud je tato krásná květina i vaším favoritem, jdete si tvrdě za svým cílem a cestou sklízíte nejeden úspěch. V očích okolí jste respektovanou, ale přátelskou osobou, a stejně tak se vidíte vy. Zdravý rozum i sebevědomí vám brání sklouznout k namyšlenosti nebo jiným nepříliš kladným povahovým rysům.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty, New Yorker, 399; halenka, Cellbes, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabelka, Baťa, 999 Kč; hodinky, Gate, 218 KčFoto: Archiv firem

Tulipán 

Potěší-li vás nejvíce kytice z tulipánů, nikdy jste neměly problém s navazováním nových kontaktů, rády cestujete, a i když se dokážete přizpůsobit téměř jakémukoli prostředí, kořeny máte pevně zapuštěné jen na jednom místě – doma. Vaše přirozená pečovatelská povaha nasvědčuje tomu, že upřednostňujete rodinu a právě té si nejvíce vážíte.

Bez stabilního zázemí si moc nedovedete představit život, ale nové zážitky, zkušenosti a výzvy s radostí přijmete a ještě ze sebe vydáte to nejlepší.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šaty, Pietro Filipi, 2490 Kč; tričko, Sonia Rykiel, 3250 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): kabelka, madeINhome (prodává Fler), 886 Kč; náušnice, Claire's, 419 Kč Foto: Archiv firem

Růže 

Je ztělesněním klasiky, nadčasovosti i tradičních hodnot. Růže přitahují vášnivé romantičky, které si uvědomují svou ženskou stránku, avšak o pravé lásce mají zcela jasné představy. Patří-li zrovna tato květina mezi vaše nejoblíbenější, jste perfekcionistka, toužíte po dokonalém vztahu, a když se do něčeho pustíte, jedete na stoprocentní výkon.

Jenže i ta nejnádhernější růže má také své trny. Neočekávejte podobné vlastnosti u ostatních a neklaďte na své přátele či rodinu příliš vysoké nároky. Pokud se naučíte přijímat lidi kolem vás i s jejich drobnými nedostatky, bude život mnohem radostnější.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): halenka, Zara, 899 Kč; tričko, Bodyflirt (prodává Bonprix), 399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): šortky, H&M, 399 Kč; sukně, Gate, 198 KčFoto: Archiv firem

Sedmikráska 

Věčný úsměv na tváři, pozitivní energie, optimistická nálada a lehká naivita charakterizují všechny milovnice drobných bílých květinek. Na první místo nestaví sebe, a v případě nesnází vždy podají pomocnou ruku. Jejich dobrosrdečnost se jim ovšem v dnešním světě plném nejrůznějších nástrah tu a tam nevyplácí.

Oblíbily jste si sedmikrásky i vy? V tom případě umíte svým přátelům v případě potřeby rozdat cenné rady, a zřejmě díky tomu si vás celkem často pletou s právníkem, finančním poradcem i zpovědní vrbou. Jakmile se ale samy ocitnete před důležitým rozhodnutím, dokážete váhat tak dlouho, dokud to osud nevyřeší za vás.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): maxi šaty, Only, About You, 1037 Kč; krátké šaty, Bershka, 599 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): peněženka, Mango, 299 Kč; čelenka do vlasů, Lindex, 199 Kč Foto: Archiv firem

A když zbožňujete...

  • Orchideje - strach ze samoty vás netrápí, protože si často vystačíte jen s vlastními myšlenkami. Vyzařujete tajemnou auru, a tak z vás přitažlivost přímo čiší. Okruh blízkých přátel máte spíše menší, ale střežíte jej jako oko v hlavě
  • Pivoňky - rády děláte radost druhým a neustále pro ně vymýšlíte nejrůznější překvapení i dárečky. Věříte v lásku až za hrob, máte srdce na pravém místě a jste skvělý posluchač, čehož často využívají vaši přátelé
  • Slunečnice - i když se zrovna ocitnete v nepříjemné situaci, na všem si najdete něco pozitivního. Máte plno energie a rozzáříte každou místnost. Ve vaší společnosti se zkrátka nelze neusmívat
  • Karafiáty - je na vás spolehnutí a udržíte pod zámkem i to největší tajemství. Nejste zastáncem velkých změn, které vás dokážou pořádně rozhodit. Ke štěstí nepotřebujete žádné materiální věci či trendy výstřelky, upřednostňujete praktičnost a málokdy si jdete koupit to, co opravdu nepotřebujete
  • Fialky - jen vaši nejbližší znají vaše opravdové já, svého soukromí si totiž ceníte nade vše. Na okolí možná působíte poněkud rezervovaně až chladně, ale jakmile si zaslouží vaši důvěru jste tím nejvěrnějším přítelem, kterého si může přát

Reklama

Načítám