Hlavní obsah

Tak mají vypadat dárky! Čím dojaly děti své rodiče?

Foto: Thinkstock

Nejen vy chcete udělat o Vánocích radost svým dětem, i ony mnohdy přemýšlejí, jak potěšit vás. A to je dvojnásob dojemné!Foto: Thinkstock

Reklama

Rodiče v tom většinou mají jasno, Vánoce jsou hlavně pro děti. Ale ruku na srdce, nepotěší i vás nějaké to vánoční překvapení? A co teprve, když ho připraví třeba váš potomek? Co děti vymyslely?

Článek

Vzpomínáte si ještě, co vás v dětství pod vánočním stromkem nejvíc potěšilo? Možná to byla panenka nebo jízdní kolo. Snad každý si i v dospělosti vybaví nějaké to „top“ překvapení. Že jste vyrostli a máte už vlastní rodiny, ale přece neznamená, že musíte přijít o ten nezapomenutelný pocit z rozbalování balíčků a čekání, co v nich vlastně bude. Čím můžou být dospělí překvapeni?

Oplakaný telefon

Kateřina má se svojí šestnáctiletou dcerou Katkou, jak už to mezi matkami a jejich pubertálními dcerami bývá, občas pěkně napjaté vztahy. Loni však u vánočního stromku Katka mámu „odrovnala“. „Strašně jsem si přála chytrý telefon. Ale jsem máma samoživitelka, sama bych si ho nikdy nekoupila,“ vypráví Kateřina. Proto ji balíček, který našla pod stromečkem, naprosto šokoval.

„Katka věděla, že bych telefon chtěla, celý rok si dávala peníze stranou, chodila na brigádu a poprosila o příspěvek i moje rodiče a sestru. A před Vánoci šla a koupila mi ho v bazaru. Neměla jsem slov, jen mi vyhrkly slzy do očí a Katce nakonec taky. Znamenalo pro mě neuvěřitelně moc ne to, že mám telefon, ale to, že Katka udělala všechno proto, aby mě potěšila,“ dodává Kateřina.

Foto: Thinkstock

Telefon, o jakém se mamince ani nesnilo, to byl nápad na dárek dcery KatkyFoto: Thinkstock

Dnes dvacetiletá Lucka jedno neobvyklé vánoční přání sama splnila svojí babičce. „Nebylo to doslova vánoční přání, ale babička si strašně přála potkat se se svojí sestrou a bratrem, kteří ale byli rozhádaní, a navíc sestra žila v cizině,“ vysvětluje rodinou historii Lucka.

„Jednoho dne jsem se prostě naštvala a napsala jejím sourozencům dost nepříjemný e-mail. Pár týdnů se nic nedělo, potom mi ale odpověděli, že mám pravdu a společně jsme naplánovali setkání na Vánoce, babička do poslední chvíle nic netušila a byla v šoku. Dodnes na to vzpomínáme,“ přiznává Lucka.

Rodinný příběh v obrazech

Jedenáctiletý Lukáš miluje komiksy. „Má jich celou sbírku,“ potvrzuje jeho táta Miloš s tím, že si dokonce maluje i vlastní obrázkové příběhy. „V rodině si každý rok nadělujeme k Vánocům i knihy. Proto nás balíček, který pod stromečkem ležel, nijak zvlášť nezaujal. Podle tvaru bylo jasné, že jde o knížku,“ vzpomíná Miloš.

Na balíčku bylo napsáno máma s tátou, do ruky se ale dostal jako prvnímu Milošovi, tak ho rozbalil. „Byl to tenký sešit, a když jsem ho otevřel, zůstal jsem koukat. Luky nám namaloval rodinný komiks. Byly tam zaznamenané nejdůležitější okamžiky uplynulého roku. Moje nová práce, nástup Lukášovy sestry do školy, dovolená u moře a další,“ popisuje Miloš s tím, že lepší dárek snad se ženou ještě nedostali. Originální dárky ale mohou nadělovat i dospělí, více najdete v článku Originální dárek? Domácí pleťová voda, krém nebo balzám na rty!.

Foto: Thinkstock

Kouzelné je na svátcích to, že otupují hrany rodinných sporů a sbližujíFoto: Thinkstock

Nejlepší babička!

Jarmila už dlouho netoužila po ničem jiném než být babičkou. Už od chvíle, co dcera dokončila vysokou školu a vdala se, na ni tlačila, aby jí vnouče dopřála. „Jenže dcera chtěla cestovat, pracovat a užívat si života. A když jsem jí zase jednou v létě pobízela ke vnoučeti, už mi vynadala, ať ji nechám být,“ vypráví Jarmila.

„Potom přišly Vánoce a mladí přišli k nám na nadílku. Dáváme si praktické dárky a u jednoho jsem podle pohmatu poznala, že je to hrneček,“ říká Jarmila. Když balíček rozbalila, nejdřív jí vůbec nedošlo, o co jde. Na hrnku totiž stálo: Nejlepší babičce. „Dcera byla už skoro ve čtvrtém měsíci a vydržela mi to neříct. Velmi mě to dojalo,“ přiznává Jarmila.

Lámete si každoročně před Vánoci hlavu nad tím, čím překvapit vaše děti? I ony dovedou být při vymýšlení překvapení originální.

Reklama

Načítám