Hlavní obsah

Tartaletky a jiné vánoční mlsání s džemy

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce zase vtrhly do našich domovů a obvyklá otázka je tady znovu. Co nového letos upečete svým blízkým?

Článek

Přinášíme několik tipů na výborné recepty s džemy, které vám pomůžou navodit domácí pohodu.

Tartaletky s čokoládovým nugátem a višněmi

Dopřejte si čokoládový luxus s bohatým a neodolatelně vláčným krémem! A jestli si někdo s touto čokoládovou slastí báječně rozumí, jsou to královské višně – právě tak dekadentně navinulé, aby čokoládovou lavinu dokonale vyvážily.

Ingredience na 4 porce:

Těsto: 200 g hladké mouky, 110 g másla, 90 g cukru moučka, 1 větší vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli

Náplň: 300 ml šlehačky, 2 lžičky cukru moučka, 50 g másla, 200 g 70% čokolády, 50 ml plnotučného mléka, 1 višňový Extra jam Hamé Sweet 340 g

Extra džemy mají minimálně 45% podíl ovoce

Postup: Utřete máslo a cukr do pěny. Zašlehejte celé vejce, vanilku a sůl. Potom začněte zapracovávat mouku. Hotové těsto zformujte do válečku, přetáhněte fólií a dejte na půl hodiny odležet do ledničky. Troubu nastavte na 200 °C a nechte předehřát. Těsto rozdělte na 6 stejných dílů a vyválejte. Opatrně ho přeneste do vymazaných forem a přitiskněte. Přebývající okraje těsta ořízněte a prsty zahlaďte. Vidličkou několikrát propíchněte spodní vrstvu, aby se těsto nenafouklo. Pečte 15 až 20 minut a poté nechte zchladnout. Vychladlé tartaletky potřete na dně vrstvou višňového džemu.

Na čokoládovou náplň přiveďte k varu šlehačku s cukrem. Ihned stáhněte z plotny a přidejte máslo a čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Po chvilce zamíchejte mléko a pořádně promíchejte, aby se všechno spojilo do hladkého krému. Nalijte čokoládu do tartaletek a nechte aspoň 2 hodiny zatuhnout.

Inspirujte se dalšími nejen vánočními recepty www.receptyschuti.cz

Pečené ovoce plněné oříšky a džemem

Pečená podzimní jablíčka jsou pochoutka sama o sobě. Naplňte je džemem a nasekanými oříšky a získáte lahodný dezert, ve kterém není žádná mouka a jen minimum tuku. A ten můžete vynechat.

Ingredience: 4 jablka, 80 g sušených brusinek, 20 g másla, 100 g vlašských ořechů, 3 lžíce medu, 4 lžičky Extra jam lesní směs Hamé Sweet

Ovoce můžete naplnit libovolnou směsí oříšků. Část by ale vždy měly tvořit vlašské ořechy, mají totiž výraznou chuť

Postup: Jablka pečlivě omyjte, odkrojte vršek a vydlabejte jádřinec. Ořechy a brusinky nasekejte na malé kousky a smíchejte s medem. Do důlků v ovoci dejte vždy lžičku džemu a na ni navršte ořechovou směs. Nahoru na kopeček ořechové náplně položte hoblinku másla. Vyrovnejte jablka do pekáčku a podlijte dvěma lžícemi vody. Pečte ve vyhřáté troubě 20 až 30 minut při 180 °C.

Chcete naopak vyzkoušet něco slaného? Tak se podívejte, jaký neobvyklý recept pod vedením šéfkuchaře Ondřeje Slaniny vykouzlila s džemy biatlonová reprezentantka Gabriela Soukalová.

Sázkou na jistotu je oříškové vánoční cukroví s čokoládovým krémem a jemně nakyslým malinovým džemem

Reklama

Související témata:

Načítám