Hlavní obsah
3,3
(105)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Kdo by neznal francouzské brambory! Víte ale, proč se jim tak říká? Představujeme vám původní recept, který jim dal vzniknout. Hodí se jako příloha i jako hlavní chod.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 250 g slaniny
  • 2 ks šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 400 g Hermaduru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout.

02.

Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova, pak přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Podlijte vínem a zredukujte na minimum.

03.

Zchladlé brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte jimi dno zapékací misky, vymazávat ji není potřeba. Rozprostřete na ně směs slaniny a cibule, osolte a opepřete. Další vrstva budou opět brambory. Zalijte smetanou a povrch poklaďte na plátky nakrájeným sýrem Hermadur. Do originálního receptu patří sýr reblochon, český Hermadur ho ale víc než důstojně zastoupí!

04.

Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Láká vás tento tradiční francouzský recept?

Reklama

Související témata:

Načítám