Hlavní obsah

Tartiflette: Krémové francouzské brambory se sýrem

Hodnocení:
(33)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Kdo by neznal francouzské brambory! Víte ale, proč se jim tak říká? Představujeme vám původní recept, který jim dal vzniknout. Hodí se jako příloha i jako hlavní chod.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 250 g slaniny
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 400 g Hermaduru
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 200 °C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout.

Krok 2: Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova, pak přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Podlijte vínem a zredukujte na minimum.

Krok 3: Zchladlé brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte jimi dno zapékací misky, vymazávat ji není potřeba. Rozprostřete na ně směs slaniny a cibule, osolte a opepřete. Další vrstva budou opět brambory. Zalijte smetanou a povrch poklaďte na plátky nakrájeným sýrem Hermadur. Do originálního receptu patří sýr reblochon, český Hermadur ho ale víc než důstojně zastoupí!

Krok 4: Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Láká vás tento tradiční francouzský recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC