Hlavní obsah

Zimní zelenina 3x jinak: Pochutnejte si na rizotu, placičkách či gratinu

Foto: Eva Malúšová

Ani v zimě se nemusíte vzdávat zeleninových jídel!Foto: Eva Malúšová

Reklama

Výmluvy, že v zimě není dobrá čerstvá zelenina, u nás neobstojí! I z kořenové zeleniny, brambor či kapustiček připravíte báječná jídla a nemusíte přitom vůbec sahat po dovážených potravinách.

Článek

Ani v zimě nemusíte nijak omezit pravidelný přísun zeleniny nebo se spoléhat jenom na produkci ze zahraničí – i v únoru totiž koupíte skvělou zimní zeleninu! Sluší jí spíš tepelná úprava, ale to je beztak přesně to, oč si tělo v zimě říká. Dáte si krémové rizoto s kapustičkami, květákovo-fazolové placičky s řepným dipem, nebo celerovo-bramborový gratin se sýrem?

Květákový falafel s řepným dipem

Na 4 porce potřebujete: 300 g květáku (1/2 menšího kusu), plechovku bílých fazolí (400 g), 1 cibuli, 130 g špaldové mouky, ¼ lžičky jedlé sody, hrst sekané petržele, 3 stroužky česneku, ¼ lžičky chilli, lžičku římského kmínu, sůl, řepkový olej

Na dip: 100 g tykvových semínek, 2 malé řepy, stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, lžíci citronové šťávy

Foto: Eva Malúšová

Vláčné květákovo-fazolové placičky můžete doplnit barevným dipem z pečené řepy a semínekFoto: Eva Malúšová

Postup: Řepy zabalte do alobalu a upečte doměkka, nejlépe až budete péct i něco jiného, abyste neplýtvali energie. Pak je oloupejte a rozmixujte spolu s nasucho opraženými semínky, prolisovaným česnekem a olejem. Ochuťte citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. Dip je výborný i jako pomazánka na pečivo!

Květák rozmixujte spolu se scezenými fazolemi a nasekanou cibulí na jemnou drť, přidejte mouku a sodu a ochuťte petrželí, prolisovaným česnekem, chilli, římským kmínem a asi lžičkou soli. Rozmixujte, aby se vše spojilo, nechte alespoň 15 minut odpočinout a poté z hmoty tvarujte malé placičky nebo kuličky, které pozvolna smažte ve vyšší vrstvě oleje. Podávejte s dipem a oblíbeným salátem nebo chlebovými plackami.

Tip: Řepa má sice nejlepší chuť pečená, ale můžete ji klidně i uvařit nebo koupit už předvařenou, což vám značně ulehčí práci.

Pórkové rizoto s kapustičkami a slaninou

Na 4 velké porce potřebujete: 500 g růžičkové kapusty, 100 g anglické slaniny, sůl, pepř

Na rizoto: 2 lžíce másla, 1 cibuli, sušené chilli (lze vynechat), 1 pórek, 2 stroužky česneku, hrnek kulatozrnné rýže, ½ hrnku bílého vína, 2–3 hrnky kvalitního vývaru nebo vody, sůl, pepř, hrst parmezánu

Foto: Eva Malúšová

Krémové pórkové rizoto jsme zasypali křupavou slaninou a kapustičkamiFoto: Eva Malúšová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s chilli zesklovatět na rozehřátém másle, přidejte kolečka pórku a nasekaný česnek, osolte, nechte chvilinku rozvonět a zasypejte rýží. Pořádně promíchejte, přilejte víno, nechte ho odpařit a zalejte 2 hrnky vývaru (raději než kostky bujonu ale použijte čistou vodu, v tom případě rizoto i osolte). Za občasného míchání vařte, až je rýže měkká, v případě potřeby ještě trochu podlejte. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr a podle chuti osolte a opepřete.

Zatímco se rýže vaří, nechte nasucho vyškvařit na kostičky pokrájenou slaninu, přidejte očištěné a na čtvrtky nakrájené kapustičky a restujte, dokud nejsou na povrchu hezky opečené a uvnitř už měkké. Osolte a opepřete a vmíchejte buď přímo do rizota, nebo podávejte zvlášť.

Tip: Rizoto je výborné i ve vegetariánské verzi, stačí jen vynechat slaninu a kapustičky opéct na troše másla nebo olivového oleje spolu s nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Celerovo-bramborový gratin se sýrem

Na 4 velké porce potřebujete: 900 g brambor, 600 g celeru (1 malou bulvu), 170 g tvrdého sýra (ementál, gouda, čedar), lžíci másla, 4 stroužky česneku, 250 ml mléka, 200 ml šlehačky, tymián, sůl, pepř

Foto: Eva Malúšová

Celerový gratin je ideálním jídlem do sychravého zimního počasíFoto: Eva Malúšová

Postup: Mléko a smetanu smíchejte se lžičkou tymiánu, čerstvě mletým pepřem a asi lžičkou soli. Brambory a celer oloupejte a nakrájejte na 3 mm plátky. Střídavě pak zeleninu klaďte do máslem vymazané zapékací misky či pekáčku a snažte se ji co nejvíce stlačit, aby mezi plátky nebylo moc vzduchu. V polovině proložte nasekanými stroužky česneku a polovinou strouhaného sýra. Můžete i lehce osolit, opepřit a posypat tymiánem.

Poklaďte zbylou zeleninou, zalejte okořeněným mlékem a posypejte zbylým sýrem. Přikryjte alobalem a pečte hodinu při 200 °C, poté odkryjte a dopečte dozlatova.

Tip: Část brambor a celeru nahraďte plátky mrkve, petržele či cibule a klidně experimentujte i s typem sýra – k bramborám je třeba výborná niva.

Řídíte se během roku sezonou, nebo si rádi dopřáváte spíš ovoce a zeleninu z dovozu?

Reklama

Načítám