Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Člověk by si měl čas od času vyhodit z kopýtka. Tak proč ne teď, kdy přímo vrcholí chřestová sezona? Jan Punčochář, šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru, se s námi (a s vámi) podělil o recept na telecí svíčkovou s chřestem.

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 800 g telecí svíčkové
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 g másla
  • 150 g zeleného chřestu
  • 150 g bílého chřestu
  • 400 g lilku
  • 1 ks vejce
  • 4 plátky těsta na jarní rolku
  • 100 ml smetany
  • 100 g žitného chleba
  • 1/2 ks citronu
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g listového špenátu
  • 1 ks šalotky
  • 1 špetka muškátového oříšku
Článek

Postup

01.

Svíčkovou očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi. Maso nechte 10 minut odpočinout, mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů.

02.

Tvrdý žitný chleba rozemelte na strouhanku a obalte v ní maso. Dejte ho do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby byla svíčková uvnitř růžová.

03.

Lilek nakrájejte na plátky o výšce asi půl centimetru a ty ještě rozdělte na čtverečky o straně 2 centimetry. Osolte je a nechte dvě hodiny vyplakat v lednici. Propláchněte je pod tekoucí vodou, osušte a opečte v pánvi na olivovém oleji. Pak lilek ještě zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, potřete lisovaným česnekem a směs vidličkou rozmačkejte.

04.

Z vyváleného těsta (koupíte ho mrazené v asijských potravinách) vykrojte čtverce o straně 10 centimetrů, potřete je žloutkem, naplňte lilkem a překlopte. Okraje zamačkejte a taštičky krátce usmažte v řepkovém oleji.

05.

Zelený i bílý chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě (zelený potřebuje 2 minuty, bílý 10 minut). Chřest vyjměte a zchlaďte ve studené vodě.

06.

Rozpusťte máslo s trochou vody a chřest ve směsi obalte, a mírně ho tak zahřejte. Nakrájejte šalotku najemno a zpěňte ji v pánvi na oleji. Přidejte špenát, zakápněte smetanou, dochuťte muškátovým oříškem a krátce prohřejte. Doplňte čtyři zelené chřesty a rozmixujte v hladké pyré. A může se podávat!

Související témata:

Načítám