Článek
Postup
01.
Svíčkovou očistěte, osolte, opepřete a zprudka opečte na pánvi. Maso nechte 10 minut odpočinout, mezitím rozpalte troubu na 180 stupňů.
02.
Tvrdý žitný chleba rozemelte na strouhanku a obalte v ní maso. Dejte ho do trouby dopéct na dalších 10 minut, aby byla svíčková uvnitř růžová.
03.
Lilek nakrájejte na plátky o výšce asi půl centimetru a ty ještě rozdělte na čtverečky o straně 2 centimetry. Osolte je a nechte dvě hodiny vyplakat v lednici. Propláchněte je pod tekoucí vodou, osušte a opečte v pánvi na olivovém oleji. Pak lilek ještě zakápněte olivovým olejem, citronovou šťávou, potřete lisovaným česnekem a směs vidličkou rozmačkejte.
04.
Z vyváleného těsta (koupíte ho mrazené v asijských potravinách) vykrojte čtverce o straně 10 centimetrů, potřete je žloutkem, naplňte lilkem a překlopte. Okraje zamačkejte a taštičky krátce usmažte v řepkovém oleji.
05.
Zelený i bílý chřest oloupejte a uvařte v osolené vodě (zelený potřebuje 2 minuty, bílý 10 minut). Chřest vyjměte a zchlaďte ve studené vodě.
06.
Rozpusťte máslo s trochou vody a chřest ve směsi obalte, a mírně ho tak zahřejte. Nakrájejte šalotku najemno a zpěňte ji v pánvi na oleji. Přidejte špenát, zakápněte smetanou, dochuťte muškátovým oříškem a krátce prohřejte. Doplňte čtyři zelené chřesty a rozmixujte v hladké pyré. A může se podávat!