Hlavní obsah

Tento dům šetří tisíce za topení!

Foto: Ekonomické stavby

Dům Galileo je klasická zděná stavbaFoto: Ekonomické stavby

Reklama

Ušetří až dva tisíce korun za topení oproti sousedům, přestože odmítli zbytečně vyhazovat peníze za nadstandardní izolace. Dali přednost klasické zděné stavbě, na střechu přišly pálené tašky, do interiéru dřevo. Že bydlíte stejně a platíte za teplo nemalé částky? Inspirujte se u Galilea, doplněného tepelným čerpadlem.

Článek

Zatímco dospělým panelákový byt stačil, když přibyly do rodiny dvě děti, bylo třeba přestěhovat se do většího. Rozhodnutí padlo na vlastní dům. Pozemek našli nedaleko Plzně, kousek od lesa. Ale co na něj? Prioritou se nakonec stala klasická zděná stavba s maximálním zastoupením přírodních materiálů uvnitř. Jako další podmínky si rodina stanovila rychlou výstavbu a také co nejnižší náklady za teplo. A výsledek?

Foto: Ekonomické stavby

Obývací pokojFoto: Ekonomické stavby

Foto: Ekonomické stavbyKuchyň s jidelnou

Místo do izolace investovali do tepelného čerpadla

Vybrali si dům Galileo, který je sám o sobě energeticky poměrně nenáročný. Firma ho dodává na klíč a ve standardu používá tepelně-izolační pálené cihly o tloušťce 44 a 40 centimetrů. Dřevěná eurookna jsou zasklená izolačními dvojskly.

Manželé ho zvolili, i když měli původně v úmyslu postavit si nízkoenergetický nebo pasivní dům, ale po konzultaci s odborníky nakonec dali místo izolací přednost levnému a ekologickému zdroji tepla – tepelnému čerpadlu typu země – voda. „Teplo zajišťují dva vrty na zahradě o hloubce šedesát metrů, které ohřívají vodu v podlahovém topení a koupelnových radiátorech," popisuje David Mencl z firmy Ekonomické stavby, která dům realizovala, a pokračuje: „Největší výhodou tepelných čerpadel je jejich levný provoz, například na úrovni topení dřevem, zkombinovaný s vysokým komfortem." Podobně jako u plynového kotle i zde stačí zmáčknout tlačítko a o nic jiného se nemusíte starat.

To potvrzuje i majitel: „Při dnešních cenách činí měsíční úspora na provozu domácnosti zhruba dva tisíce korun oproti domu s klasickým topením.“

Foto: Ekonomické stavby

Koupelna rodičůFoto: Ekonomické stavby

Ze zahrady rovnou do koupelny

Nízké náklady však nebyly jediným důvodem, proč se pro tento typ rozhodli. Dům má dispozice 5 + kk a nabízí skoro sto osmdesát metrů užitné plochy. Zvenku ho zdobí jednoduchý vzhled bez zbytečných ozdob, uvnitř zase praktické řešení. Právě uspořádání jednotlivých místností také rozhodlo, že si v katalogu vybrali tuto stavbu. Přesto se rozhodli pro několik dílčích změn.

Spodní patro tvoří takzvaná společenská část, kde se kromě propojeného obytného prostoru s kuchyní a jídelnou umístěnou v atriu nachází také koupelna, do níž je přístup nejen z domu, ale i ze zahrady. Pro rodinu s malými dětmi více než praktické řešení. Místo zde zbylo i na pokoj pro hosty, který slouží zároveň jako pracovna.

Přízemí s podkrovím spojuje široké dřevěné schodiště. V patře se pak nachází ložnice rodičů, ke které patří samostatná koupelna a také šatna. Ošizeny ale nejsou ani děti. Nejenže má každé vlastní pokoj, ale mezi nimi je také šatna a koupelna, kterou mají jen pro sebe. Proto oproti původnímu plánu nechali rodiče nahradit sprchový kout vanou, která je pro děti praktičtější.

V patře zůstalo ještě zákoutí, které lze využít k relaxaci nebo ho oddělit příčkami, čímž zde vytvoříte například další pracovnu. Dělat zde nějaké „skladiště“ není třeba, protože tento dům je na komory a šatny více než bohatý. Například ve velkém zádveří se nacházejí vestavné skříně a na míru řešené úložné prostory vznikly i pod schody.

Foto: Ekonomické stavby

Dětský pokojFoto: Ekonomické stavby

Foto: Ekonomické stavbyDům leží v zástavbě v blízkosti lesaJedno dřevo, více barev

Rodina toužila v domě po přírodních materiálech a toto přání si také splnila. „Aby byl interiér sladěný, vybrali jsme si do celého bytu jeden druh dřeva, mořený do různých odstínů. Z téhož důvodu máme v obou koupelnách stejný obklad, snažili jsme se sjednotit i svítidla. Zařízení pořizujeme postupně tak, aby později už nebylo třeba nic měnit,“ říká majitelka. Navíc dubová podlaha či schodiště mají životnost desítky let a to i v domácnosti s dětmi, neboť případné škrábance není problém přebrousit a dřevo opět natřít.

Protože je majitel kamnář, v novém domě si samozřejmě musel postavit krb. Nakonec se ale stal jen určitou ozdobou, jako zdroj tepla ho nevyužívají. „Tepelné čerpadlo v kombinaci s podlahovým topením bohatě stačí k vytápění domu, ale občas si zapálíme pár polínek pro radost a pak je to taková záloha, kdyby došlo k výpadku v dodávce energie. Také v přechodném období je ideální, když se krb postará o přirozený rozvod tepla po celém domě,“ říká majitel.

Foto: Ekonomické stavby

Půdorys přízemí a patraFoto: Ekonomické stavby

Rodina dala za dům 4,3 milionu korun a považuje to za velmi dobrou investici. Souhlasíte s tím také?

Reklama

Související témata:

Načítám