Hlavní obsah

Test 6 tvarohových dezertů pro děti: Které se hodí ke svačině?

Foto: Thinkstock

Který dezert dětem dát? Poradí vám odborníkFoto: Thinkstock

Reklama

Smetanovo-tvarohový dezert. No nezní vám to také naprosto zdravě, a tím pádem ideálně jako svačina pro děti? Pak vás jistě překvapí, jaký má na námi vybraných 6 výrobků názor odborník.

Článek

I v případě smetanovo-tvarohových dezertů pro děti byste měli číst informace na obalech. „Všímat byste si měli zejména údaje, který je ve složení uváděn na prvním místě. Znamená to, že této složky je ve výrobku nejvíce. Sledovat byste měli nejen energetickou hodnotu, ale také obsah bílkovin, cukru a tuku,“ upozorňuje Hana Knížková, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Pozor na smetany

V případě smetanovo-tvarohových dezertů je výhodnější ta varianta, kdy na prvním místě stojí tvaroh namísto smetany. Právě díky převaze tvarohu je v takovém výrobku i vyšší celkový obsah bílkovin, které jsou pro dětský růst a vývoj důležité.

„Vyhýbat byste se měli ,smetánkům', které mají neúměrně vysoký obsah cukru. Toho by ve složení mělo být co nejméně,“ říká Hana Knížková a dodává: „Nepřehlédněte ani obsah tuků, a především zastoupení jednotlivých mastných kyselin.“

K těm, které byste ze zdravotních důvodů měli omezovat, patří nasycené mastné kyseliny, které jsou součástí většiny produktů živočišného původu a jejich nadměrný příjem může vést k rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Hodnocení dezertů

Vybrali jsme šest dezertů, které dětem kupujete. Nutriční poradkyně Hana Knížková okomentovala jejich složení a seřadila je podle toho, jak vyhovují zásadám zdravého dětského jídelníčku.

1. Termix

Termizovaný tvarohový dezert s vanilkovou příchutí

Složení:tvaroh, pitná voda, cukr, smetana, modifikovaný škrob, jedlá želatina, vanilkové a rumové aroma, barvivo: beta-karoten.

Výrobce: Kunín, hmotnost 90 g

Hodnocení:Ze všech hodnocených výrobků má tento nejnižší energetickou hodnotu v jedné porci (90 g) a oproti ostatním výrobkům minimální podíl tuku. Minus má Termix za cukr, kterého by mohlo být ve výrobku méně! Jako pozitivum hodnotíme tvaroh, který je uveden na prvním místě – tak by to mělo být. Vhodná dětská svačinka.

2. Školník kakaový

Smetanovo-tvarohový dezert kakao

Složení:tvaroh, smetana, cukr, kakaová složka 6 % (kakaový prášek 19 %, cukr, glukózo-fruktózový sirup, čokoládový prášek), jedlá želatina, zahušťovadla: škrob, xanthan, sušina: 38 %, tuk: 15,5 %.

Výrobce:Pribina, hmotnost 70 g

Hodnocení: Tvaroh na prvním místě a přiměřená energetická hodnota. Pro malé školáky představuje jeden kelímek zhruba polovinu energie na dopolední svačinu, a tak se dá kombinovat ještě s pečivem nebo ovocem. Ve složení najdete smetanu, a proto pozor na vyšší podíl tuku – vhodná svačinka, ale jen pro aktivní děti. Pro ostatní jen výjimečně.

3. Pribináček

Smetanový krém s vanilkovou příchutí

Složení:tvaroh, smetana, cukr, vanilková složka 2,4 % (cukr, glukózo-fruktózový sirup, vanilkové aroma), jedlá želatina, zahušťovadla: xanthan, modifikovaný kukuřičný škrob.

Výrobce: Pribina, hmotnost 80 g

Hodnocení:Pozitivní hodnocení si zaslouží i tento výrobek a fakt, že opět ve složení najdete na prvním místě tvaroh. Energetická hodnota je maličko vyšší, ale pořád zůstává prostor na kombinaci s jinými potravinami a vytvoření hodnotné svačinky pro vašeho školáka. Pozor na vyšší podíl tuku a cukru. I zde platí, že jednou za čas můžete dětem na svačinu zařadit, ale spíš ve dny, kdy je čeká vyšší energetický výdej – třeba sportovní kroužek.

4. Bobík

Smetanový krém termizovaný s vanilkovou příchutí

Složení:smetana 50 %, tvaroh, cukr, stabilizátory (želatina, modifikovaný kukuřičný škrob, karubin, guma guar), vanilkové aroma. Tuk nejméně 14 %. Sušina nejméně 35 %.

Výrobce: Bohušovická mlékárna, hmotnost 70 g

Hodnocení:Na čtvrtém místě je tento výrobek proto, že ve složení převládá smetana oproti tvarohu. Energetická hodnota je i přesto přiměřená, což je dobré, jelikož kelímek zabere jen polovinu dopolední svačiny, takže zbude prostor i pro jiné potraviny. Opět pozor na vyšší podíl tuku, proto i zde platí všeho s mírou. A do dětského jídelníčku jen občas.

5. Olmíci Maty

Smetanová přesnídávka s kakaem a oříšky

Složení: smetana 85 %, cukr, kakao 0,6 %, lískové oříšky 0,4 %, modifikovaný škrob, stabilizátory karagenan a guma guar, sušené odstředěné mléko, aroma. Nejméně 9,5 % tuku.

Výrobce: OLMA a. s., hmotnost 110 g

Hodnocení:Skutečně smetanová přesnídávka – ve složení najdete 85 % smetany. Jednou za čas pro zpestření, proč ne, ale vyšší podíl sacharidů a tuků z výrobku dělá kaloričtější svačinku. Také proto, že jedno balení má 110 g – největší kelímek ze všech hodnocených výrobků.

6. Piškotík jahodový

Tvarohový desert s piškotem – jahodový

Složení:obsah tuku min. 12 %. Tvarohový krém 80 % (tvaroh 34 %, smetana, voda, cukr, jedlá želatina, zahušťovadla: xanthan, škrob), jahodová složka 10 % (jahody 50 %, cukr, glukózový sirup, zahušťovadla: modifikovaný škrob, okyselující látka: kyselina citronová), jahodové aroma, barvivo: karmína, piškot 10 % (pšeničná a rýžová mouka, vaječná melanž, cukr, mouka z lupiny bílé, kukuřičný škrob, emulgátory: mono a diglyceridy mastných kyselin, konzervant: sorbát draselný).

Výrobce: Pribina, hmotnost 100 g

Hodnocení:Tento výrobek jsme zařadili na poslední místo jednak kvůli nejvyšší energetické hodnotě, ale i za nejvyšší obsah cukru a tuku ze všech hodnocených výrobků. Jediné pozitivum je obsah bílkovin, díky tvarohu. Jinak ostatní složky uvedené ve složení tvoří převážně zahušťovadla, což není vůbec žádoucí. Zde platí pravidlo, čím méně ingrediencí, tím lépe. Tuto svačinku spíše nebrat.

Jaké mléčné výrobky kupujete svým dětem? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám