Hlavní obsah

Test kupovaných jíšek: Které porazily tu domácí?

Foto: Thinkstock

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku? Zjišťovali jsme, jaké složení najdete v kupovaných výrobcíchFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrobit jíšku patří k základům kuchařského umění, ale proč se tím zabývat, když na trhu najdete již několik druhů hotových? Vyzkoušeli jsme, jak se liší kupované od domácích.

Článek

Tuk a mouka, to je jíška. Možná, že ji připravujete z rostlinného oleje, másla nebo sádla – záleží na tom, do čeho ji přidáte.

Na test jsme vybrali hotové světlé jíšky a doplnili je o jednu domácí, připravenou z rostlinného oleje a hladké mouky. Také jsme přibrali dvě zahušťovadla omáček a polévek. Na trhu najdete i další varianty jíšek a zahušťovadel pro tmavé polévky a omáčky, ale my jsme se zaměřili na ty světlé.

Jak test probíhal?

Uvařili jsme zeleninovou polévku a vyzkoušeli každou z nich v akci. Sledovali jsme to, kolik času zabere zahuštění, jak se s jíškou a zahuštěním pracuje a v neposlední řadě kolik stojí a z jakých surovin je vyrobena. Výrobky jsme pro vás seřadili podle ceny za 100 g, tedy od nejlevnější po nejdražší. Hotovou zahuštěnou polévku ochutnávali členové redakce.

Domácí jíška

Cena za 100 g:asi 5 Kč (náklady za 50 ml oleje a 50 g mouky, z oleje jsme ji vyrobili proto, abychom se přiblížili složení hotových jíšek, při použití másla by ji prozradila vůně)

Zkušenosti:Příprava samotné jíšky trvá přibližně deset minut, připočíst si musíte práci a pak také čas na vychlazení jíšky a následné umytí kastrůlku či pánve. Je ale pravda, že si ji můžete vyrobit i do zásoby a používat ji také jako hotovou jíšku. Použití do polévky je pak velmi snadné, uchovávat se dá v lednici i mrazáku – a dá se zcela srovnat s kupovanými variantami. Chuť je klasická, zabarvení si můžete vyrobit zcela podle svého. Polévku byste po přidání jíšky měli ještě řádně provařit, alespoň deset minut. Při ochutnávání nikdo neodhalil, že je domácí, dokonce se neumístila chutí ani na prvních místech.

Ruf na omáčky

Složení: modifikovaný škrob, maltodextrin, produkt laktózy, rýžová mouka. Doporučené dávkování: na 250 ml asi 3 polévkové lžíce. Cena: 250 g za 17,90 Kč/7,16 Kč za 100 g

Foto: Archiv redakce

Zahušťovadlo v polévce prozradila chuť škrobuFoto: Archiv redakce

Zkušenosti: Prvním překvapením je, že je prášek balen bez sáčku, rovnou v krabičce, kterou není snadné otevřít. Pozor tedy, ať si ho rovnou nevysypete. I skladování je pak horší – pokud poškodíte obal, nejde znovu uzavřít a může chytat vlhkost nebo pachy. Aniž byste četli složení a věděli, že obsahuje škrob, poznáte to hned poté, co prášek přidáte do polévky – ta zhoustne, ale nezmění barvu. Zavařuje se dle návodu minutu. Při ochutnávání kolegové odhalili, že je v polévce škrob, který zahušťovadlo obsahuje.

Knorr Hotová jíška

Složení: pšeničná mouka, rostlinný tuk. Doporučené dávkování: na litr polévky 7 lžic, na 0,5 litru omáčky 5 lžic. Cena:250 g za 33,90 Kč/13,56 Kč za 100 g

Foto: Archiv redakce

Tuhle jíšku můžete použít s klidemFoto: Archiv redakce

Zkušenosti:Balení této jíšky má speciální násypku, takže je velmi snadné s ní manipulovat. Výrobce uvádí, že zahustí spolehlivě a bez hrudek, což je pravda. Pamatujte na to, že se granulky jíšky rozpouštějí postupně, takže jim dejte čas. Podle návodu se jíška zavařuje minutu. V testu ji všichni čtyři ochutnávači označili za nejlepší. Když k tomu přičteme i to, že ve složení jsou jen tytéž položky, které bychom do ní dali doma, pak je jasné, že tohle je dobrá volba.

Fixamyl Zahušťování světlých omáček

Složení: bramborový škrob, glukózový sirup, rostlinný tuk, sušená syrovátka, stabilizátor (trifosforečnany), protispékavá látka (oxid křemičitý), antioxidant (butyldroxyanisol). Doporučené dávkování: na 250 ml asi 3 polévkové lžíce. Cena:200 g za 27,90 Kč/13,95 Kč za 100 g

Foto: Archiv redakce

Zahušťovadlo dopadlo moc dobře při testu chuti, ale obsahuje nejvíc přídatných látekFoto: Archiv redakce

Zkušenosti:Prášek konzistence polohrubé mouky se rozpouští dobře, opravdu stačí jen zamíchat a zavařit doporučenou minutu. Při testu chuti byla označená jako druhá nejlepší. I přes to bychom asi sáhli spíš po klasické jíšce – ať domácí nebo hotové jen z tuku a mouky, protože bychom se rádi vyhnuli přídatným látkám.

Vitana Jíška světlá

Složení: pšeničná mouka, rostlinný tuk. Doporučené dávkování: na litr tekutiny asi 5 polévkových lžic. Cena: 150 g za 23,90 Kč/15,93 Kč za 100 g

Foto: Archiv redakce

Ani proti složení či chuti této jíšky nemáme výhradyFoto: Archiv redakce

Zkušenosti: Granulky jsou balené v sáčku, tak na to pamatujte při otvírání a udělejte to šikovně. I v tomhle případě platí varování jako u jíšky Knorr – dejte jim čas se rozpustit, abyste to nepřehnali s množstvím. Proti chuti ani složení výrobku nemáme výhrady.

Závěr: Hotové jíšky mohou zastoupit složením i výslednou chutí ty doma vyrobené, ale musíte počítat, že za pohodlí si připlatíte.

Používáte hotové jíšky? Napište nám!

Reklama

Načítám