Hlavní obsah

Test nepřilnavých pánví: jak uspěly při přípravě vajíček?

Foto: thinkstock

Nepřilnavé pánve jsou ve výbavě většiny domácnostíFoto: thinkstock

Reklama

Teflonka, synonymum pro pánvičku, na kterou se nemá nic přichytit. Nemá, nebo se opravdu nepřichytí? To jsme se snažili zjistit u pěti typů pánví, které slibují, že jsou nepřilnavé.

Článek

Znáte ty reklamy, ve kterých se nádobí i po přípravě vajíček setře jen utěrkou, a je opět jako nové? Také jsme jich pár viděli a rozhodli se udělat malý test toho, zda je to opravdu takhle snadné. Vyzkoušeli jsme pět typů pánviček od čtyř výrobců a tady jsou výsledky.

Podmínky testu byly pro všechny stejné – stejná plotýnka elektrického sporáku, stejná teplota a stejná várka vajíček – a připravili jsme je míchaná a pěkně bez jediné kapky tuku. Nesledovali jsme přitom jen to, jaké bude následné mytí. Zajímalo nás, jak se s pánví pracuje, jak dlouho musíte čekat na její rozpálení…

Proč nepřilnavé povrchy?

A proč vůbec volit pánvičky, které mají nepřilnavý povrch – i když to už dávno není jen zmiňovaný teflon?

„Je žádoucí omezit příjem tuku v potravinách – a na nádobí a pánvích s nepřilnavým povrchem je můžete tepelně upravovat bez použití dodatečného oleje nebo másla, aniž by se připekly. Kvalita dna i povrchu umožňuje lepší kontrolu teploty a rovnoměrnou distribuci tepla – netvoří se přehřáté body a pokrm se nepřipálí, čili se v něm netvoří nežádoucí látky," říká Jiří Klimša, produktový manažer značky Tefal.

Připravujete pokrmy v nepřilnavé pánvi správně? To se dozvíte i v tomto článku.

Foto: archiv redakce

Testované pánve jsme podrobili zkoušce při přípravě míchaných vajec zcela bez tukuFoto: archiv redakce

Jak velkou pánev opravdu potřebujete? „Malé pánve jsou vhodné především pro lidi, kteří žijí sami, a připravují si tak menší pokrmy či drobné občerstvení. Nejvíce zákazníků preferuje velikost pánve 28 cm, na které lze pohodlně připravit palačinky, osmažit několik řízků najednou a je dostatečně velká i pro přípravu ryby," říká Tomáš Kubík z Ikea.

„Některé i teflonové povrchy už mohou přijít do kontaktu s kovem. Takový materiál je výrazně tvrdší a také mechanicky odolnější, proto je možné používat veškeré nerezové kuchyňské nářadí bez ostří, například obracečky, lžíce, šlehací metly, apod. Kuchyňské nářadí s ostrým kovovým zakončením ale ani na takové nádobí nepoužívejte," radí David Chromý z Tescomy.

Výsledky redakčního testu najdete zde:

1. Tescoma i-Premium

Jestli vás do této chvíle štvalo, že se vaše antiadhezivní (nepřilnavá) pánvička nekamarádí s kovovou obracečkou a nesnáší myčku, jásejte. Tahle obojí zvládne. Při testu jsme ocenili i bytelnou konstituci pánve, pohodlnou rukojeť a opravdu rychlé zahřátí. Vajíčko se na pánev nechytalo a šlo dolů jen lehkým tlakem dřevěnou stěrkou. Otření vlhkým hadříkem bylo jen čistě kosmetické. Cena: 799 Kč

Foto: archiv redakce

Klasický teflon měl velmi rychle potřebnou teplotuFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Tescoma i-premium zaujme i odolností při použití kovového kuchyňského náčiníFoto: archiv redakce

2. Thomas Rosenthal group

Vyzkoušeli jsme i pánev, kterou nabízel jeden obchodní řetězec v akci „body za nákup“. I když její velikost nenahrává přípravě míchaných vajíček, vypořádala se s nimi dobře a opět na výbornou. Ačkoli jsme vajíčko statečně rozprostřeli, šlo v pohodě sundat i z vysokých stěn pánve pouze stěrkou, i když drobné kousky na stěnách zůstaly. Kovové držadlo zůstalo chladné. I přes velikost se s pánví dobře manipuluje. Cena: asi 900 Kč

Foto: archiv redakce

Při testu jsme nepoužili žádný tukFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Uspěla i pánev, kterou jsme pořídili jako cenu za nákup v jednom z řetezcůFoto: archiv redakce

3. Tefal Flavour

Další klasická značka na českém trhu. Tefal nepoužívá teflon, ale nepřilnavost fungovala výborně. Pánev sedne příjemně do ruky, je stabilní, rychle se ohřeje a teplo udrží. Má povrch se zvýšenou odolností proti poškrábání, můžete ji dát do myčky. Cena: od 349 Kč

Foto: archiv redakce

Nepřilnavé povrchy zajistí rovnoměrné zahřátíFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

I v případě pánve Tefal byla údržba hračkouFoto: archiv redakce

4. Tescoma Vitapan

V poslední době se rozmohla móda světlých keramických pánví, proto se jedna ocitla i v testu. Bílé vajíčko jsme na ní skoro „hledali“, ale jinak jsou její vlastnosti srovnatelné s ostatními nepřilnavými povrchy. Velmi rychle se zahřála. I její údržba byla snadná. I když se přistihnete, že bílou pánev máte potřebu víc „cídit“ – stačilo lehce otřít vlhkým hadříkem. Cena: 799 Kč

Foto: archiv redakce

Na bílé pánvi se vajíčka skoro ztratíFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Bílé keramické pánve jsou momentálně v móděFoto: archiv redakce

5. Pánev wok Ikea

Závěr testu patřil woku s průměrem 35 cm. Je celokovový s nepřilnavou teflonovou vrstvou. Vhodná pro všechny druhy sporáků i do trouby. Je to hodně těžká (a to i prázdná) a bytelná záležitost, ve které se naše vajíčka ztratila – ovšem i tady byla údržba bezproblémová. I když na ní po zásahu stěrky zůstaly kousky vajíček, stačil na jejich setření jen vlhký hadřík. I v tomto případě zůstalo masivní držadlo i malé pomocné držátko chladné. Cena: 1290 Kč

Foto: archiv redakce

Tento wok je velmi těžký a hůř se s ním manipulujeFoto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

I obří rodinná pánev prokázala, že se na ni nic nepřichytíFoto: archiv redakce

Závěrečné poznatky

A jaký je tedy závěr? Milovníky senzací zklameme – ty, kteří si právě vybírají novou nepřilnavou pánev, potěšíme. I za velmi rozumné peníze si můžete pořídit pánev, ze které nebudete muset jídlo pracně dostávat.

Za pokrok považujeme to, že i nepřilnavé materiály už jsou daleko odolnější vůči poškrábání, některé snesou myčku i kontakt s kovem. Znáte to z vlastní zkušenosti – občas se prostě neubráníte a zajedete na pánev tím, co máte právě po ruce.

Rozhodně bychom při výběru pánvičku vždy potěžkali, vyzkoušeli si pohodlné držení – a představili si k tomu, že bude plná. Měla by se vám držet tak, aby neprokluzovala, madlo bylo příjemné do ruky a nevzbuzovalo pocit, že se utrhne nebo pokroutí.

Jakou pánev používáte vy? Napište nám své zkušenosti – kladné i záporné.

Reklama

Související témata:

Načítám