Hlavní obsah

Test odstraňovačů skvrn: Jsou drahé lepší než ty levnější?

Foto: thinkstock

Který přípravek odstraní skvrny? To jsme vyzkoušeliFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je lepší na skvrny na oblečení použít dražší odstraňovače, nebo postačí obyčejné mýdlo? V redakčním testu jsme došli k zajímavému výsledku!

Článek

Každému se to občas povede – kápnout na sebe, otřít se, prostě vyrobit skvrny. Právě proto jsme se rozhodli, že otestujeme několik přípravků, které najdete v regálech drogerie, a vyzkoušeli je na několika skvrnách – na jednobarevný bílý hadřík jsme vyrobili sérii skvrn a každou se pak snažili odstranit různými přípravky.

První skvrna byla od lesku na rty, druhá od kečupu, třetí od ostružinové marmelády, čtvrtá od stolního oleje a poslední jsme vyrobili rozetřením lískooříškové pomazánky. Ačkoli víme, že skvrny je zapotřebí odstranit co nejdřív, nechali jsme je všechny hodinku zaschnout na sluníčku. Pak jsme odstranili hrubé nečistoty a použili přípravky tak, jak radil výrobce v návodu. Protože jeho součástí je většinou i to, že po aplikaci přípravku máte textilii vyprat obvyklým způsobem, vyprali jsme všechny vzorky v programu 40 °C s přípravkem Persil Duo caps Expert. Podívejte se, jak dopadl test. Přípravky jsme seřadili podle ceny od nejdražších po nejlevnější.

Dr. Beckmann Pre-Wash, odstraňovač skvrn

Přípravek se žlučovým mýdlem – výrobce uvádí, že spolehlivě odstraní skvrny od mastnoty, oleje, krve, mléka, ovoce, kečupu, zeleniny, dětské výživy, ale i hůře odstranitelnou špínu z límců a manžet. Aplikujete přímo na skvrnu za pomoci kartáčku a necháte působit 10–15 minut. Pak vyperete tak, jak máte ve zvyku.

Cena: 129 Kč za 250 ml

Foto: Archiv redakce

Výsledek testu: Lesk na rty odolal, při pozorném pohledu je ještě znát, kde byla skvrna od lískooříškové pomazánky. Proti světlu se nepatrně rýsuje i skvrna od kečupu. Ty od marmelády a oleje jsou zcela pryčFoto: Archiv redakce

Ariel professional, odstraňovač skvrn

Výrobce uvádí, že pomáhá odstraňovat skvrny od kávy, tmavého ovoce, rajčat, čokolády, vína, bláta, trávy, oleje… a mnohé další.

Buď ho můžete přidat k pracímu prostředku, nebo před praním nanést na skvrnu a nechat maximálně deset minut působit – a pak vyprat. Lze ho použít i tak, že do pěti litrů 30 °C teplé vody nalejete 100 ml přípravku a textilii necháte hodinu odmáčet.

Cena: 69,90 Kč za 500 ml

Foto: archiv redakce

Výsledek testu: Lesk na rty zůstal na látce, ale ostatní skvrny jsou pryč. Nepatrně je vidět zbytek skvrny od kečupu, ale jen při velmi pozorném pohleduFoto: archiv redakce

Vanish Oxi Action extra hygiene Liguid

Výrobce slibuje, že skvěle odstraní skvrny již během jednoho praní, navíc odstraní až 99,9 % bakterií. Buď můžete 100 ml Vanishe přidat do namáčecí lázně (čtyř litrů vody teplé 40 °C) a nechat hodinu působit, nebo stejných 100 ml přidat do pračky k prášku.

Cena: 34,90 Kč za 423 ml (v akci)

Foto: Archiv redakce

Výsledek testu: Ani jemu se nepodařilo přeprat lesk na rty. I v tomto případě jsou ještě patrná místa, kde byla skvrna od kečupu a marmelády. S olejem i lískooříškovou pomazánkou si ale poradil beze zbytkuFoto: Archiv redakce

Jelen, výběrové jádrové mýdlo

Klasické mýdlo – výrobce na obalu neradí, jak ho použít, takže jsme po odstranění hrubých nečistot látku i se skvrnami mýdlem potřeli a nechali jí také asi 10 minut na odmáčení, než jsme ji dali do pračky.

Cena: 29,90 Kč za 180 g

Foto: archiv redakce

Výsledek testu: S leskem na rty si mýdlo poradilo naprosto nejlépe, zcela nepatrně je znatelné místo, kde byla marmeláda, ale ostatní skvrny jsou pryčFoto: archiv redakce

Jedlá soda

Vyznavači babských rad ji používají na praní i odmáčení skvrn, i když výrobce o tomto využití mlčí a doporučuje ji jen na změkčení vody. Takže jsme alespoň dodrželi doporučení, že na 2–4 litry vody dávkujeme jednu lžičku. V roztoku vlažné vody a sody jsme nechali asi 10 minut odmáčet a pak vyprali.

Cena:6 Kč za 50 g

Foto: archiv redakce

Výsledek testu: Lesk na rty soda nezvládla, ale ostatní skvrny ano. Pokud víte, kde byl kečup, marmeláda i lískooříšková pomazánka, pak ještě nepatrné zbytky zabarvení najdete. Po mastné olejové skvrně ale není ani stopaFoto: archiv redakce

Pouhé praní bez přípravků

Napadlo nás vyzkoušet, jak to dopadne, když dáme skvrny jen vyprat. Namočili jsme je tedy na deset minut do hodně teplé vody a pak vyprali.

Foto: archiv redakce

Výsledek testu: Lesk na rty odolal zcela, ostatní skvrny jsou při pozorném pohledu nepatrně vidět – tentokrát i ta po oleji, ale nijak zásadně, čili výsledek považujeme za uspokojujícíFoto: archiv redakce

Závěr: Jak ukázal test, nejodolnější skvrnou je ta po lesku na rty. Nejlépe se s ní vypořádalo obyčejné jádrové mýdlo. Pokud hodnotíme výkon v případě ostatních skvrn, tak je velmi srovnatelný. Jestliže váháte, který výrobek použít, klidně můžete sáhnout i po tom levnějším.

Jakou zkušenost máte s odstraňovači skvrn? Napište nám!

Načítám