Hlavní obsah

Test praček: Tyhle si nekupujte!

Foto: shutterstock.com

Neničte si prádlo v nevýkonné pračceFoto: shutterstock.com

Reklama

Časopis TEST testuje pračky pravidelně a dlouho. Rozdíly v kvalitě jednotlivých značek jsou značné. Jediné dvě, které pravidelně obsazují přední místa v tabulkách, jsou Miele a AEG. U ostatních se kvalita liší model od modelu. Jak dopadl nejnovější test praček s předním plněním? Žádný zázrak!

Článek

Časopis TEST

Aby pračka prádlo dobře vyprala, měla by mít dostatečně velký a dobře konstruovaný buben, potřebuje použít dost vody a na vyprání prádla mít dost času. To je celé kouzlo praní. Nejlépe se samozřejmě prodává pračka, která má co nejnižší spotřebu vody a elektřiny a prádlo vypere co nejrychleji. Jenže tyto požadavky jdou do velké míry proti základní a klíčové funkci pračky, kterou je praní špinavého prádla. Aby se pračka výrobcům dobře prodávala, je třeba přicházet neustále se zlepšeními a novinkami. Ty nemusí být vždy ku prospěchu věci. Názorně to v testu předvedla pračka Amica AWSE10D. Při nízké spotřebě (6,8 litru na kilogram prádla) a za dobu 90 minut prádlo prakticky nevyprala.

Vybírat podle značky bez ohledu na model se nemusí vyplatit. Dokazují to např. pračky Panasonic. Model NA-16VX1WGN vypere prádlo podstatně lépe než jeho o pět tisíc korun levnější „bratříček“ NA-14VA1WGN.

Máchání bývá slabinou

Dlouhodobým problémem souvisejícím s nízkou spotřebou vody je slabá účinnost máchání. Z praček v aktuálním testu nejlépe máchá např. Miele W 1622, avšak i její máchání je hodnoceno pouze jako průměrné.

Tip: Chcete-li dosáhnout lepší účinnosti, použijte tlačítko přídavného máchání. Bez použití této funkce mohou zůstávat v prádle ve zvýšené míře zbytky pracího prostředku!

Foto: shutterstock.com

Nejčastější problém je v mácháníFoto: shutterstock.com

Z hlediska celkových provozních nákladů, tedy spotřeby vody a elektrické energie, je nejúspornější pračka LG F1222TD, a to i přesto, že výsledky praní byly opět pouze spíše průměrné.

Slim, nebo hlubokou pračku?

V testu se objevily čtyři tzv. slim pračky, tedy modely s menší hloubkou než běžné pračky. Jsou vhodné do domácností s nedostatkem prostoru nebo do panelákových koupelen, pokud se nerozhodnete raději pro pračku s vrchním plněním. Testované slim modely Ardo, Goddess a Amica patří k levnějším pračkám, ale zároveň také k nejhorším v testu. Z předem plněných „dobrých" praček s menší hloubkou lze doporučit pračku Whirlpool AWO/D 6202/D, která má hloubku 54,5 cm.

Nechcete se při nákupu spálit? A zajímá vás, jak dopadla vaše pračka? Na www.dtest.cz jsou všem předplatitelům časopisu TEST dostupné výsledky i starších testů! Začněte nakupovat chytře!

Reklama

Související témata:

Načítám