Hlavní obsah

Těžce nemocná Stelinka (6) je odkázána na pomoc druhých

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Život rodiny z Českého Těšína se obrátil vzhůru nohama po narození druhé dcery Stelinky (6). Lékaři jí totiž diagnostikovali několik vážných onemocnění najednou. Holčička je nyní odkázaná na pomoc druhých.

Článek

„Náš život je tak trochu jako na horské dráze. Jednou jsme dole a jednou nahoře. Je plný kompromisů, zvratů, změn, ale i tolerance, srdečnosti a ukázkou lásky. Stále se učíme, jak žít pohodově, aby zejména starší, devítiletá, Viktorka nevnímala nemoc sestry jako zlo a důvod pro smutek a trápení,“ začíná své vyprávění maminka Adriana.

Smutná diagnóza

Šestiletá Stelinka se bohužel od narození potýká s Rettovým syndromem, což je těžké neurologické postižení, které se týká výhradně dívek. K němu se však u Stelinky přidružují další diagnózy, jako je mozečkový syndrom, dětská mozková obrna i těžká mentální retardace s autismem. Zdravotních komplikací má dívka mnohem více.

Dívce však pomáhají intenzivní rehabilitace, které se rodina snaží platit převážně z vlastních zdrojů. „Náklady se pohybují v řádu desetitisíců za měsíční pobyt. Snažíme se za rok absolvovat pobyty dva. Pro Stelinku je důležité, aby byla neustále v pohybu, posilovala svalstvo a nedocházelo k vadnému držení těla,“ vysvětluje paní Adriana a dodává, že peníze rodina shání i dalšími způsoby, jako byl například sběr víček nebo v období Vánoc výroba vlastních rukodělných výrobků.

Foto: Archiv rodiny

Rodina se pro šestiletou Stelinku snaží dělat maximumFoto: Archiv rodiny

Na léky přispívá i Dobrý anděl

Hlavní příjem rodiny zajišťuje tatínek Petr, který před dvěma lety na pár měsíců přišel o práci. V té době se rodina rozhodla zažádat o pomoc nadaci Dobrý anděl. Ta je založena na principu finanční podpory. Pravidelné měsíční příspěvky jsou zasílány rodinám s dětmi, které zasáhla vážná nemoc.

„Z příspěvků hradíme zejména náklady, které vznikají v souvislosti s dojížděním Stelinky na pravidelné rehabilitace, a léky, které dlouhodobě užívá. Také můžeme podporovat i druhou dceru Viktorku, rozvíjet její lásku k hudbě a zpěvu v pěveckém sboru, umožnit jí docházet na kroužek hry na kytaru a jezdit s kamarády na soustředění,“ říká s vděčností maminka Adriana s tím, že v nadaci vidí velkou oporu.

Foto: Archiv rodiny

Stelince nejvíce pomáhají pravidelné rehabilitaceFoto: Archiv rodiny

V průběhu léta si dívka vybrala snad všechny nemoci, dokonce měly i vliv na přerušení dvou lázeňských pobytů. Prodělala různé virózy, chřipky, pásový opar, dvě další bakteriální infekce s nutností léčby antibiotiky. „Doufáme, že máme vybráno. Že bude rok 2019 lepší a že Stelince zdravotní stav umožní párkrát v týdnu navštěvovat speciální školu a užívat si dětského kolektivu,“ dodává pan Petr.

Foto: Archiv rodiny

Neustálé posilování je pro Stelinku důležité, aby nedocházelo k vadnému postoji tělaFoto: Archiv rodiny

Zapojte se do pomoci rodin, která zasáhla vážná nemoc

Jako Dobrý anděl uvidíte konkrétně, komu pomáháte, a vaše příspěvky nadace odevzdá do posledního haléře potřebným rodinám. Stačí se zaregistrovat na dobryandel.cz, kde získáte speciální variabilní symbol pro zasílání finančních příspěvků. Pomoci tak můžete Stelince a dalším vážně nemocným dětem. „Za sedm let dárci pomohli pěti a půl tisícům rodinám s dětmi, aktuálně přerozdělujeme jejich příspěvky tří tisícům z nich,“ vysvětluje Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace Dobrý anděl. Každý měsíc žádá o finanční pomoc průměrně 75 nových rodin z Česka.

Znáte také nějakou rodinu, které pomohla nadace?

Reklama

Načítám