Hlavní obsah

Příběh Jessiky (5): Postižení změnilo život celé rodině!

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jessica (5) se narodila do rodiny, kde už vychovávali dvě malé slečny, Natálku (10) a Karolínku (8). Bohužel třetí holčička prodělala poporodní hypoxii – dočasný nedostatek kyslíku – a potýká se s těžkým postižením. Dnes už dělá pokroky.

Článek

Malá Jessica (5) z Třebetic na Jindřichohradecku vyrůstá v rodině se třemi dalšími sestrami – Natálkou (10), Karolínkou (8) a roční Diankou. Bohužel se však celá rodina musela od narození Jessiky tak trochu podřídit jejímu kombinovanému postižení a motorickému omezení, které se však naštěstí díky intenzivním rehabilitacím pomalu zlepšuje.

Přesto Jessica nemluví, má obtíže s jídlem a musí mít stále mixovanou stravu. Je to i kvůli laryngomalacii, což je špatné vyvinutí hrtanu, které je spojené se zúžením dýchacích cest. Holčička už ale na druhou stranu dokáže lézt a postupně se zkouší postavit. „Onemocnění dcerky nám změnilo život. Člověk si najednou uvědomí, co je na prvním místě. Nejhorší je ta bezmoc, kdy nemůžete nic udělat, chtěli byste vzít trápení na sebe,“ vypráví paní Jaroslava, původním povoláním zdravotní sestra.

Sourozenci jsou Jessice obrovskou oporou

„S manželem jsme si přáli tři děti a víte, jak to dopadne, když chcete chlapečka. Máte tři holčičky. Nakonec se nám narodila čtvrtá holčička,“ říká s úsměvem paní Jaroslava a vysvětluje, proč si pořídili i čtvrté dítě: „Hodně jsme s manželem čtvrté dítě promýšleli, řešili jsme možná rizika, a nakonec jsme si řekli, že do toho půjdeme. I když musím říct, že je to velmi náročné. Teď o to více, když Dianka začíná chodit. Ale ničeho nelituji.“

Foto: Archiv rodiny

Jessica (vpravo na klíně) se svými sestramiFoto: Archiv rodiny

Paní Jaroslava prý zaznamená často ve skupinách na sociálních sítích, které sdružují lidi s vážně nemocným dítětem, prosby o radu, zda si pořídit k nemocnému dítěti ještě další. A za sebe odpovídá jednoznačně ano: „To, co malá Dianka dala naší Jessice, jí nedá nikdo. Jessica chce najednou dělat stejné pokroky jako Dianka, více se pohybuje, zkouší nové věci. A nedávno mi dokonce říkal manžel, že Jessica začala zlobit. A to vás zahřeje u srdce nejvíc. Je to přece správně, vždyť děti zlobí a ta naše začala zlobit teprve v pěti letech!“

Nákladné rehabilitace

Posledních pár let rodiče vyzkoušeli různé druhy rehabilitací, terapií, akupunkturu. Vše, co by mohlo dceři pomoci. Pravidelně absolvují lázeňské a rehabilitační pobyty, pořizují rehabilitační a zdravotní pomůcky. Převážná část potřebných věcí je však nákladná a zdravotní pojišťovna hradí vše jen částečně.

„Tento rok bychom rádi jeli na rehabilitační pobyt do Sanatoria Klimkovice, které stojí 35 000 Kč. Teď se zatím alespoň chystáme do Sanatoria Znojmo, kde se cena pohybuje do 10 000 Kč. Také nás čeká pořízení chodítka, tam je, myslím, částka větší než 40 000 Kč,“ vysvětluje paní Jaroslava. Nákladů je mnohem víc. Příjem rodiny zajišťuje Miroslav, který pracuje jako klempíř a pokrývač.

Foto: Archiv rodiny

Pětiletá Jessica sice ještě nemluví, ale pokouší se o první krůčky. Snaží se napodobit pokroky své roční sestřičkyFoto: Archiv rodiny

Pomáhá i Dobrý anděl

Proto se rodina obrátila i na nadaci Dobrý anděl, která jim pravidelně přispívá. „Nadaci Dobrý anděl nám doporučila jedna maminka při pobytu v lázních. Přihlásili jsme se a hned v příštím měsíci dostali první příspěvek. Od té doby nám chodí pravidelná pomoc, díky které můžeme s dcerkou navštěvovat odborné placené ambulance a speciální rehabilitační pobyty, které bychom si sami nemohli dovolit. A za to jsme velmi vděčni,“ vzkazuje paní Jaroslava a dodává, že jednou za čas oslovují i jiné neziskové organizace, aby jim pomohly s pořízením nákladnějších pomůcek, neboť jak Jessica roste, je třeba pořizovat i speciální pomůcky odpovídající jejímu vzrůstu.

Zapojte se do pomoci i vy

Staňte se Dobrým andělem a pomáhejte Jessice a dalším dětem. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz a začít přispívat. Nadace Dobrý anděl odevzdá vaše příspěvky do posledního haléře, protože její provoz je hrazen ze soukromých prostředků zakladatelů a dalších filantropů. Jako dárce, Dobrý anděl, navíc vidíte konkrétní příběhy rodin, kterým pomáháte.

Znáte také nějakou rodinu, které pomáhají Dobří andělé?

Reklama

Načítám