Článek
Želírovacích pomůcek pro domácí výrobu marmelády či džemu najdete na trhu mnoho. Nejen různých značek, ale také různých poměrů – 1:1, 2:1, 4:1. Který druh a poměr je ale tou správnou volbou pro výrobu dokonalé zavařeniny?
Želírovací cukry
S želírovacími cukry si usnadníte práci. Obsahují jak želírující látky, díky kterým bude mít zavařenina správnou konzistenci, tak i potřebný cukr. Číslo uváděné za názvem přípravku vám prozradí, v jakém poměru bude vaše zavařenina obsahovat ovoce a cukr.
Pokud v obchodě sáhnete po želírovacím cukru s označením 2:1, bude vaše marmeláda na jeden kilogram ovoce obsahovat 500 gramů cukru (tedy dva díly ovoce ku jednomu dílu cukru). Poměr 2:1 se skvěle hodí, pokud zavařované ovoce není ani moc kyselé, ani moc sladké, ale zkrátka něco na půl cesty.
Nechcete-li marmeládu příliš sladit nebo zavařujete-li slaďoučké broskve či jahody ze zahrádky, nepotřebujete zavařeninu příliš doslazovat. V takovém případě vybírejte želírovací cukr s co nejvyšším poměrem, například Želírovací cukr 4:1 dodá jednomu kilogramu ovoce jen 250 gramů cukru.

I s minimem přidaného cukru docílíte skvělé marmelády s Želírovacím cukrem Labeta 4:1
Přidání cukru na vlastní pěst
Pokud chcete mít kontrolu nad množstvím a druhem přidaného cukru, zvolte přípravek, který obsahuje pouze želírující látky, a cukr přidejte sami. Dbejte však na to, abyste přidali minimálně takové množství cukru, které je uvedeno v návodu. Pokud postup nedodržíte, marmeláda nemusí zhoustnout.
Například Labeta nabízí Želírfixy ve dvou poměrech – Želírfix 1:1 vhodný pro kyselejší ovoce (na jeden kilogram ovoce budete přidávat jeden kilogram cukru) a Želírfix 2:1vhodný pro sladší ovoce (na jeden kilogram ovoce budete přidávat 500 g cukru). Zda budete přidávat cukr bílý nebo třeba třtinový, je jen na vás.

Ovoce ani příliš sladké, ani příliš kyselé – na takové je tu Želírfix 2:1
A co diabetici?
Pokud jste diabetik, dejte pozor, abyste vybrali želírovací přípravek, který pro vás bude vhodný. Vyhnout byste se měli nejen konvenčním želírovacím cukrům, ale i běžným Želírfixům a jím podobným přípravkům – obvykle totiž obsahují malé množství cukru. Zvolte raději výrobky určené přímo pro vás, například Želírfix 1:1 vhodný pro diabetiky nebo Želírovací cukr vhodný pro diabetiky.

S Želírovacím cukrem pro diabetiky můžete domácí marmeládou potěšit i cukrovkáře
Rychlá orientace na závěr
Jaký želírovací přípravek zvolit? Tabulka vám napoví.
Další tipy a e-shop se zavařovacími přípravky najdete na www.labeta.cz.