Hlavní obsah

Tipy, jak vybrat zavařovací přípravky

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak vybrat správný přípravek pro výrobu domácí zavařeniny? Připravili jsme pro vás přehled, díky kterému budete mít při nákupu vhodného želírovacího přípravku konečně jasno.

Článek

Želírovacích pomůcek pro domácí výrobu marmelády či džemu najdete na trhu mnoho. Nejen různých značek, ale také různých poměrů – 1:1, 2:1, 4:1. Který druh a poměr je ale tou správnou volbou pro výrobu dokonalé zavařeniny?

Želírovací cukry

S želírovacími cukry si usnadníte práci. Obsahují jak želírující látky, díky kterým bude mít zavařenina správnou konzistenci, tak i potřebný cukr. Číslo uváděné za názvem přípravku vám prozradí, v jakém poměru bude vaše zavařenina obsahovat ovoce a cukr.

Pokud v obchodě sáhnete po želírovacím cukru s označením 2:1, bude vaše marmeláda na jeden kilogram ovoce obsahovat 500 gramů cukru (tedy dva díly ovoce ku jednomu dílu cukru). Poměr 2:1 se skvěle hodí, pokud zavařované ovoce není ani moc kyselé, ani moc sladké, ale zkrátka něco na půl cesty.

Nechcete-li marmeládu příliš sladit nebo zavařujete-li slaďoučké broskve či jahody ze zahrádky, nepotřebujete zavařeninu příliš doslazovat. V takovém případě vybírejte želírovací cukr s co nejvyšším poměrem, například Želírovací cukr 4:1 dodá jednomu kilogramu ovoce jen 250 gramů cukru.

I s minimem přidaného cukru docílíte skvělé marmelády s Želírovacím cukrem Labeta 4:1

Přidání cukru na vlastní pěst

Pokud chcete mít kontrolu nad množstvím a druhem přidaného cukru, zvolte přípravek, který obsahuje pouze želírující látky, a cukr přidejte sami. Dbejte však na to, abyste přidali minimálně takové množství cukru, které je uvedeno v návodu. Pokud postup nedodržíte, marmeláda nemusí zhoustnout.

Například Labeta nabízí Želírfixy ve dvou poměrech – Želírfix 1:1 vhodný pro kyselejší ovoce (na jeden kilogram ovoce budete přidávat jeden kilogram cukru) a Želírfix 2:1vhodný pro sladší ovoce (na jeden kilogram ovoce budete přidávat 500 g cukru). Zda budete přidávat cukr bílý nebo třeba třtinový, je jen na vás.

Ovoce ani příliš sladké, ani příliš kyselé – na takové je tu Želírfix 2:1

A co diabetici?

Pokud jste diabetik, dejte pozor, abyste vybrali želírovací přípravek, který pro vás bude vhodný. Vyhnout byste se měli nejen konvenčním želírovacím cukrům, ale i běžným Želírfixům a jím podobným přípravkům – obvykle totiž obsahují malé množství cukru. Zvolte raději výrobky určené přímo pro vás, například Želírfix 1:1 vhodný pro diabetiky nebo Želírovací cukr vhodný pro diabetiky.

S Želírovacím cukrem pro diabetiky můžete domácí marmeládou potěšit i cukrovkáře

Rychlá orientace na závěr

Jaký želírovací přípravek zvolit? Tabulka vám napoví.

Další tipy a e-shop se zavařovacími přípravky najdete na www.labeta.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám