Hlavní obsah

Tipy na víkend: Kde přečkat zimu a kam na výlet?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Nadcházející víkend nabízí jen dvě možnosti, co dělat: buď vyrazit za sněhovými radovánkami, anebo se před chumelenicí dobře schovat. Pokud volíte druhou variantu, máme pro vás pár tipů, jak se v opravdu zimním počasí dobře zabavit.

Článek

Skiareály praskají ve švech, běžkařské stopy protínají snad všechny české hory a ledová kluziště vyloženě svádějí k naostření bruslí. Nemá cenu si nic nalhávat – o víkendu si přijdou na své hlavně milovníci zimy a sněhu.

V sobotu čekejte ve výškách pod 500 metrů smíšené nebo dešťové srážky, v horních polohách sněhové. V noci se budou teploty pohybovat od minus čtyř do nuly, přes den vystoupají místy až k pěti stupňům nad nulou. Má ale foukat, a na horách se tedy mohou dělat závěje a sněhové jazyky. Velice podobné počasí čekejte i v neděli: na horách bude sněžení opravdu vydatné, ale proti sobotě se krapet oteplí. V noci by mělo být od minus jednoho po plus tři, přes den se bude teplota pohybovat mezi dvěma až šesti stupni nad nulou. Není tohle počasí váš šálek kávy? Můžete si vybrat některý z našich víkendových tipů.

Elegance první republiky

Nechat na sebe dýchnout atmosféru první republiky můžete v pražském Uměleckoprůmyslovém museu na výstavě „Hana Podolská, legenda české mody“. (Jako přípravu si přečtěte, jak se proměňovala móda během posledních sta let.) Pro velkou večerní, ale i běžné modely k ní do Modelového domu chodily jak obyčejné ženy, tak třeba herečka Nataša Gollová (†76) anebo první dáma Hana Benešová (†89). Na výstavě jsou k vidění nejen šaty, ale také doplňky – zblízka si tak můžete prohlédnout třeba i střevíčky Adiny Mandlové (†81).

Jestli vám je móda první republiky blízká, inspirujte se na výstavě a v úterý 15. ledna pak vyrazte do pražského divadla Royal na benefiční koncert Nadace Leontinka, kde vystoupí Orchestr Ježkovy stopy se zrakově postiženými muzikanty. Dress codem večera v rytmu swingu je právě prvorepublikový styl. Kromě zábavy si navíc odnesete dobrý pocit.

Foto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Růžena Nasková, členka činohry Národního divadla, v bílých šatech z krepdešínu z roku 1919, které pocházejí z dílny Hany PodolskéFoto: Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Rodinné drama

Mnohem těžší vztahy než s tchyní bývají občas se švagrovou. Tyto ženy by se třeba ani nepotkaly, ale v rámci dobrých rodinných vztahů spolu musejí vycházet. Anebo by alespoň měly. O takovém vztahu píše i Angličanka Kerry Fisher v knize „Mlčenlivé ženy“. Maggie a Lara si vzaly dva bratry – Massima a Nica. Obě jsou už jejich druhými manželkami, a třebaže za jiných okolností by se z nich přítelkyně asi nikdy nestaly, budou se muset spolehnout jedna na druhou. Jejich muži totiž skrývají tajemství, které by mohlo narušit jinak zdánlivě idylickou rodinu. Tenhle rodinný thriller vás jen tak nepustí – a to je dobře: jeho 304 stranám můžete věnovat celý sněhový víkend.

Foto: Nakladatelství Ikar

O víkendu nikam nechoďte a začtěte se doma s napínavou knihou Foto: Nakladatelství Ikar

Popcorn a film

Pokud už jste viděli „Bohemian Rhapsody“ a „Zrodila se hvězda“, tedy nejoceňovanější a nejlépe kritiky hodnocené snímky, které jsou nyní v kinech, a přesto byste se rádi na něco podívali, jděte na film „Cena za štěstí“. Je to volné pokračování známé české komedie „Samotáři“ (2000), ačkoliv s hlavními protagonisty nemá nic společného. Co tyto dva filmy pojí, jsou komplikované vztahy, s nimiž se hrdinové snaží vyrovnávat po svém. Hlavní dějovou linku představují různé podoby lásky. Film natočila Olga Dabrowská (50), která spolupracovala na scénáři snímku „Samotáři“.

Foto: Profimedia.cz

Film „Cena za štěstí“ natočila režisérka Olga Dabrowská podle vlastního scénářeFoto: Profimedia.cz

Mezi ledy

Přece jen vás mrazivé počasí trochu láká, anebo budete někde poblíž horského sedla Pustevny? Potom by vás mohl zaujmout festival ledových soch Ledové Pustevny. Skulptury jsou vyřezávány z ledových kvádrů, které váží 150 kilogramů. Akce začne v sobotu 12. ledna a potrvá až do 27. ledna. V tomto období si můžete prohlédnout sochy každý den od 8:30 do 16:30. A když se na Pustevny vydáte o víkendu, budete to mít i s doprovodným programem, jako jsou fotokoutky, bobovací hora a nejrůznější hry a soutěže. Vstupné je zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Na Pustevnách se můžete podívat na výstavu ledových soch Foto: Profimedia.cz

Dědictví na provázku

V roce 2016 bylo české a slovenské loutkářství zapsáno na seznam UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví. Naše loutky jsou opravdu unikátní, a jestli se o tom chcete přesvědčit, máte skvělou možnost. V Brně na hradě Špilberk probíhá výstava „Umění loutky“. Je na ní k vidění 350 loutek, které za více než třicet let nashromáždili manželé Jiráskovi. Sbírka má originální kousky, jejichž stáří se v některých případech datuje až do poloviny 19. století! Kromě všemožných Kašpárků a pohádkových bytostí tu samozřejmě nesmí chybět ani Spejbl a Hurvínek. Ale pozor – výstava trvá jen do 20. ledna, tak si pospěšte.

Foto: Profimedia.cz

Ještě týden potrvá v Brně výstava loutek, které manželé Jiráskovi sbírají už přes třicet letFoto: Profimedia.cz

Kam vyrazíte vy? Raději sledujte bedlivě počasí, ať nezapadnete v závěji! 

Reklama

Související témata:
Sněžení

Načítám