Hlavní obsah

Myslíte si, že se umíte v zimě správně obléknout?

Foto: Versta, Shutterstock.com

Foto: Versta, Shutterstock.com

Reklama

Zalézá vám v zimě mráz pod oblečení a sáhly byste s chutí po vrstvě navíc? Ať už jste ve městě nebo na horách, je dobré znát pravidla, která vás udrží v suchu a teple i v nejmrazivější dny.

Článek

To, že se v zimě věčně klepete, nemusí být jen větší zimomřivostí, ale i nevhodným oblečením. Ta nejtlustější bunda totiž nemusí být nejlepší řešení.

Vsaďte radši na délku než na objem

Obcházíte v obchodě lehounké péřovky obloukem a hledáte nejobjemnější bundy? To je první chyba. Špatně se vám v nich bude hýbat, a jakmile přejdete z chladu do tepla, klidně jen do nějakého dopravního prostředku, potečou vám nejspíš po zádech čůrky potu. Takže se rozepnete, venku zas rychle vystydnete… a k nachlazení stačí jen krok.

„Chybu určitě neuděláte, pokud sáhnete po lehkých zimních péřovkách. Základem je volit střih, který dobře sedí. Důležitá je dostatečná délka, aby vám netáhlo na záda, a sledovat byste měli také délku rukávů. Neměly by vám být krátké, pokud zvednete ruce nad hlavu. Skvělou vychytávkou do zimy jsou také vysoké stojáčky a kapuce, které vás zahřejí a ochrání v nepříznivém počasí,“ radí Vít Hruška z 4camping.cz.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Jedním ze způsobů, jak netrpět ani v největších mrazech zimou, je vrstveníFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Tajemství vrstvení

Ani v tenčí bundě nezmrznete, pokud dodržíte správný systém vrstvení. Míříte-li v mrazivé dny na delší dobu ven, a to nejen na horách, oblékněte vždy tři vrstvy. „Každá z jednotlivých vrstev má svoji specifickou funkci, jejíž opomenutí může výrazně narušit funkčnost celého systému,“ říká Vít Hruška.

1. vrstva: funkční prádlo. Přiléhá přímo k tělu, odvádí tělesnou vlhkost od pokožky, čímž udržuje tělo v suchu.

2. vrstva: fleecové triko nebo mikina. Odvádí vlhkost z první vrstvy a současně udržuje tělesné teplo.

3. vrstva: bunda. Izoluje i chrání, proto musí být maximálně mechanicky odolná vůči větru, alespoň částečně nepromokavá a co nejvíce prodyšná.

Kvalitu nepodceňujte

„Třetí vrstva hraje klíčovou roli. Musí uchovávat izolační vrstvu pod sebou suchou, aby se zabránilo nežádoucím ztrátám tepla akumulací vlhkosti (potu) a zároveň musí být nepromokavá. Proto jsou typické produkty této kategorie vyrobeny z materiálů s membránou, zátěrem nebo alespoň vodoodpudivou úpravou,“ vysvětluje Vít Hruška.

Dívejte se na materiály a vždy volte tak, aby oblečení mělo správné parametry. Do města vám bude stačit bunda voděodolná, ale na hory už to chce funkční softshell a vyšší vodní sloupec. „Třeba kvalitní membránová bunda s vodním sloupcem 10 000 mm a více vydrží i silný intenzivní déšť, podobně jako pláštěnka, ovšem s tím rozdílem, že se v ní při pohybu nebudete potit,“ doporučuje Vít Hruška. Bunda by měla splňovat i další požadavky, třeba mít podlepené švy, voděodolné zipy a odvětrávání.

Bez čepice ani ránu

Nejvíce tepla uniká z těla hlavou, a když chodíte v zimě bez čepice, překvapivě vám může být zima i na ruce nebo chodidla. „Pokud chodíte v zimě prostovlasí, nutíte organismus, aby vynakládal přednostně energii na ohřátí hlavy. Má totiž naprogramováno snažit se ochránit mozek před prochladnutím. Jenže tahle vynaložená energie pak chybí periferním částem těla – rukám a nohám, které tak rychleji prochladnou,“ vysvětluje Kateřina Princová ze Ski a Bike Centra Radotín. Čapku vybírejte dostatečně teplou, aby neprofoukla a neprovlhla, ale zároveň z funkčního materiálu, ať se pod ní nepotíte. Tvar vybírejte tak, aby byly chráněny i uši.

Foto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Nejvíc tepla uniká z těla hlavou, čepice je nutnostFoto: Olena Zaskochenko, Shutterstock.com

Nohy v teple

Za zimu od nohou mohou i nevhodně vybrané boty. Nejen nekvalitní, do kterých špatně lepenými švy zatéká, do sněhu se nehodí ani boty s příliš tenkou podrážkou, která nedostatečně izoluje. Pokud nedokážete odolat a plánujete si takové boty pořídit, je lepší koupit je o něco větší, aby se vám do nich vešly silné ponožky, případně i termo vložky, například z hřejivého fleecu nebo ovčího rouna.

Jak v zimě bojujete s chladem vy?

Reklama

Související témata:

Načítám