Hlavní obsah

Z víkendové chalupy stylový domek nastálo. Jak se vám líbí?

Foto: Pavel Plánička

Foto: Pavel Plánička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také vás už zmáhá ruch velkoměsta a stále častěji si představujete, jaké by to bylo, bydlet v klidnější lokalitě? Pak se vám asi bude docela líbit na návštěvě v jedné stylové chalupě nedaleko Prahy.

Článek

Stěhování za Prahu je stále velkou módou. Mladí lidé si nejdříve shánějí bydlení v hlavním městě. Pak ale založí rodinu a často zjišťují, že nechtějí, aby jejich děti vyrůstaly v neustálém shonu a za věčného cinkotu tramvají – a pořizují si bydlení na venkově. To sice nebyl původní záměr jedné pražské rodiny, která se rozhodla zrekonstruovat chalupu hned za hranicemi hlavního města, ale nakonec to tak stejně dopadlo: místo původně plánovaných víkendových pobytů tady po čase usídlili natrvalo.

Zlákala je poklidná idylka hned za městem

Možná tomu nebudete věřit, ale pěkná a klidná místa k bydlení se dají najít hned za Prahou. Je pravda, že tato rodina měla hledání ušetřené, protože dům zdědila po předchozích generacích. Nicméně chalupa, která se nachází v městečku s dokonalou venkovskou atmosférou a s výhledem na protější břeh protékající řeky, by učarovala každému.

„Původním úkolem bylo proměnit víkendově užívaný dům po předcích k celoročně pohodlnému, přechodnému bydlení. Přitažlivost místa je ale taková, že stavebníci – do té doby v pražském bytě – tu po dokončení stavebních prací zakotvili trvale,“ říká architekt Pavel Plánička.

Foto: Pavel Plánička

Dům se nachází v zeleniFoto: Pavel Plánička

Změnili původní orientaci místností

Cílem architektů sice bylo zachovat původní ráz chalupy, ale zároveň chtěli vytvořit pohodlné bydlení, které vyhovuje současným požadavkům. „Hledali jsme efektivní využití stávajícího půdorysu s minimem zásahů. Snažili jsme se využít původní prvky, povrchy a výplně s jejich historií, opotřebovaností a kouzlem,“ upřesňuje architekt.

Přesto se nakonec rozhodli, že původní dispozici přízemí zrcadlově převrátí. Obytnou světnici s kuchyní tedy umístili směrem do stinné zahrady, což je pro obyvatele domu bezesporu velmi příjemné. Zároveň je tady nové jednoramenné schodiště vedoucí do obytného podkroví, které vzniklo z nevyužívané půdy. Pro prostor pod schodištěm se našlo netradiční, ale praktické využití – slouží jako spíž. Dříve opuštěná půda se proměnila na dvě útulné ložnice a koupelnu.

Foto: Pavel Plánička

Z půdy vzniklo obytné podkrovíFoto: Pavel Plánička

Majitelé byli s průběhem prací spokojení

Rekonstruovat starý dům je často velký oříšek. Na architekty i na realizující firmu leckdy číhají překvapení a termíny se pak posouvají do nedohledna. V této chalupě naštěstí všechno běželo jako na drátkách. Potvrzují to i slova majitelky: „Rekonstrukce probíhala v pohodě a v zásadě podle plánu. Firmu, která dělala realizaci, nám doporučili architekti. Byli jsme velmi spokojeni. O tom ostatně svědčí i fakt, že v současné době u nás provádějí rekonstrukci plotu a venkovních ploch.“

A třebaže občas nastanou těžké chvíle, důležitá je schopnost vzájemné komunikace. Řešení se pak vždycky najde. Dnes si majitelka na nějaké komplikace již ani nevzpomene: „Kritické momenty? Teď to tak už nevnímáme. Na stavbě se stále něco řeší. Ale všechno se vždycky podařilo vyřešit, mimo jiné i proto, že architekti byli vždy připraveni konzultovat, co bylo potřeba.“

Přestože nakonec museli stavebníci nějaké plány změnit, rozhodně nelitují: „Z některých původních představ jsme slevili, ale bylo to pro dobro věci. Naše vize a zakázka byla co nejvíce zachovat ráz chalupy, ale nedělat z ní skanzen a přidat příjemné atributy současného bydlení.“

Foto: Pavel Plánička

Architekti využili původní stavební prvkyFoto: Pavel Plánička

Do Prahy by se už nevrátili

Člověk mívá konkrétní úmysly, představuje si skvělý výsledek, ale skutečnost občas bývá trochu jiná. Nakolik se v tomto případě naplnily původní plány majitelů? „Výsledek vlastně předčil naše očekávání. Původně jsme zamýšleli využívat chalupu celoročně k rekreaci a ve finále jsme se v zásadě krátce po dokončení rozhodli přestěhovat nastálo a moc si to užíváme,“ uzavírá majitelka.

Vizitka studia 

Architektonická kancelář 3+1 architekti nejraději spolupracuje se soukromými investory, kterým jde o smysluplný a dobrý výsledek. Architekty zajímá především kontext jednotlivých úloh. Více informací na 31architekti.cz. Realizaci provedla firma KV SUN.

Také máte raději klidné bydlení na venkově, než hektický městský život?

Reklama

Načítám