Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na otočku do Ameriky a vzpomínkové akce

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je stále v plném proudu, nicméně počasí moc ke sněhovým hrátkám neláká. Proto jsme pro vás přichystali pár alternativ, co dělat o víkendu, a přitom být před nepříznivým počasím schovaní.

Článek

Milovníci zimního počasí si o víkendu konečně přijdou na své. Na horách bude pořádně mrznout, sněžení by mělo ustat a na chvíli vysvitne i sluníčko. Polojasno by mělo být v sobotu na většině území, než se v odpoledních hodinách od jihu začnou objevovat mraky a občasné slabé sněžení. Teploty přes den budou kolem +3 až –1°C, v noci ale mohou klesnout k –3 až –7°C. V neděli bude počasí takřka totožné, jen oblačnosti bude o trochu více.

Pokud jsme vás navnadili vyrazit někam do hor (třeba na běžky), raději si předem zkontrolujte, zda je vaše trasa průjezdná a nejsou na ní vlivem těžkého sněhu popadané větve či stromy. Jestli ale sníh a zima není nic pro vás, vyrazte třeba do muzea, anebo se vydejte ohřát do skleníků.

Přírodou Střední Ameriky

Zima vás nebaví a máte raději rozkvetlou krajinu? Udělejte si výlet do botanické zahrady, konkrétně do skleníku Fata Morgana v Praze. Od 18. ledna se tu každý pátek od šesti hodin večer konají procházky setmělým pralesem. Fauna a flora ve Fata Morganě připomíná krajinu kolem nížinného jezera kdesi ve Střední či Jižní Americe. Kromě květin, které jsou opilovávány v noci, přivodí tu správnou atmosféru také všudypřítomné kuňkání tropických žabek. Budete moci nahlédnout i pod hladinu jezera, nikoliv však s pomocí dýchacích přístrojů, ale ve zdejším akváriu. Od února se pak prohlídky budou konat v pátek i v sobotu od šesti hodin a v březnu se posunou na sedmou.

Foto: Botanická zahrada Praha

Toužíte po procházce nočním pralesem? Až do března máte možnost ve Fata Morganě Foto: Botanická zahrada Praha

Staňte se detektivem 

Pro ty, kdo mají v plánu strávit sobotu a neděli v posteli s knihou, máme víkendovou chuťovku. Novinka se jmenuje „Hádej kdo“ a jde o detektivku, která vás naprosto pohltí. Pamatujete se na dětskou hru „Městečko Palermo“, kdy se sedělo v kruhu a vypravěč určil potají jednoho vraha, kterého měli ostatní odhalit? Kniha je vlastně dost podobná. Spisovatel Chris McGeorge totiž umístil do pokoje pět lidí, kteří se navzájem neznají, a ani si nepamatují, jak se do pokoje dostali. Ale jedna věc je spojuje. Mrtvola muže v tom samém pokoji. Nebožtíka všichni nějak znali a jeden z nich je vrah. Celá skupinka má tři hodiny na to, aby ho usvědčila, jinak špatně dopadnou všichni. Tipnete si správně, kdo je vrah?

Foto: Nakladatelství KALIBR

Kniha, která z vás udělá detektiva Foto: Nakladatelství KALIBR

O životě Jana Palacha

„Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí,“ řekl Jan Palach, od jehož upálení před pár dny uběhlo padesát let. Po celé zemi se během týdne koná mnoho vzpomínkových akcí na tento hrdinský čin, kterým student filozofické fakulty chtěl vyjádřit nesouhlas s laxním přístupem veřejnosti k událostem, jež následovaly po srpnu 1968. Jedna z výstav – „Jan Palach '69“ – se bude konat i v Zámecké komoře Muzea Vyškovska. Na výstavě věnované životu a smrti Jana Palacha spolupracovalo Muzeum Vyškovska s Národním muzeem. Výstavu si můžete prohlédnout až do 24. února.

Foto: Muzeum Vyškovska

V těchto dnech si připomínáme 50. výročí od upálení Jana Palacha Foto: Muzeum Vyškovska

Kysané a pálené

Už vám po Vánocích slehlo a nejste milovníci půstu? Udělejte si výlet na Moravu. Opravdu gurmánská akce se koná v sobotu odpoledne v Mikulčicích v tamějším Kulturním domě. Od dvou hodin tu proběhne košt kysaného zelí a ovocných pálenek. Pokud jste mistři v přípravě kysaného zelí, můžete do soutěže klidně přihlásit i to svoje – stačí, když jej dodáte do 10:00 pořadatelům. Kromě kysané pochoutky a pálenek bude k dispozici samozřejmě dostatek pochutin vhodných k ochutnávce, jako jsou škvarky, uzeniny nebo tvarůžky. Jen je potřeba si pořádně připravit žaludky na tuhle nálož.

Foto: palenkymikulcice.cz

Jestli chcete okusit chuť Moravy, vyrazte do Mikulčic Foto: palenkymikulcice.cz

Plastové legendy 

Kdo by neznal Igráčka! Ikonickou postavičku, kterou znají děti už více než tři desetiletí. Všechny možné podoby těchto panáčků si můžete nyní prohlédnout v Orlickém muzeu v Chocni, kde je až do 24. února jejich výstava. Kromě figurek, od těch historických až po současné, budou moci návštěvníci nahlédnout pod pokličku samotné výroby. Nesmí tu chybět také prostor pro hraní – vždyť co by to bylo za výstavu Igráčků, kdyby se na ně směl člověk jen dívat!

Foto: Orlické muzeum v Chocni

Kdo by neznal Igráčka? Foto: Orlické muzeum v Chocni

Kam se o víkendu vydáte vy? Nezapomeňte kontrolovat počasí

Související témata:

Načítám