Hlavní obsah

Tlakový hrnec: Co všechno umí a podle čeho se rozhodovat při nákupu?

Foto: profimedia

I když vás vaření baví, nemusíte používat jen klasickou pánev či hrnec. Ten tlakový zrychlí práci a nabídne větší požitekFoto: profimedia

Reklama

Princip tlakového hrnce, který vynalezl Denis Papin v 17. století, se nemění: vaření probíhá v dokonale uzavřené nádobě za vyššího tlaku a tím i teploty. Co byste při nákupu papiňáku v 21. století ještě měli vědět?

Článek

Tlakový hrnec vaří rychleji, tím šetří váš čas i spotřebu energií. Při vaření se používá méně tuku, ani netřeba dolévat vodu. Díky kratší době varu si suroviny lépe zachovají živiny a rovněž svou typickou chuť.

Jsou bezpečné

Pokud budete tlakový hrnec používat podle návodu a nedáte ruku k unikající páře, nehoda nehrozí. „Od dob našich babiček a syčících a poskakujících ventilů urazily tlakové hrnce dlouhou cestu. U dnešních výrobků se uživatel nemusí obávat o svou bezpečnost,“ uvádí Jiří Klimša, zástupce značky Tefal.

Tlakové hrnce slibují několikastupňovou bezpečnostní pojistku. „Například jde o bezpečnostní uzávěr otevírání víka, skrytý ventil, pracovní ventil či ventil s automatickou aretací otevírání víka,“ vysvětluje Lenka Vlčková ze společnosti Mall. Samozřejmě záleží na konkrétním modelu, prakticky však může mít až pět bezpečnostních pojistek. To zjistíte snadno – zeptáte se prodejce. Bezpečnostní prvky fungují automaticky.

Foto: tefal

Tlakový hrnec Clipso+ Precision se prodává o objemu 6 a 8 litrů. Má pětistupňovou bezpečnostní pojistku, manipulaci s poklicí zvládnete jednou rukou, a navíc vám pomůže automatický časovač a parní košík A i když u této skupiny výrobků jde hlavně o funkci, zaujme rovněž designem. Cena od 4290 KčFoto: tefal

Foto: IKEA

Model Värdesätta je rovněž z nerez oceli. Díky vnitřní měrce ho vždycky správně zaplníte. Objem 6 litrů, cena 1490 KčFoto: IKEA

Foto: Tescoma

President Duo je sestava dvou tlakových hrnců (4 a 6 litrů), které doplňuje univerzální tlaková poklice a dále skleněná pro běžné vaření. Sklápěcí rukojeť, indikátor tlaku, tři pojistky. Cena 3999 KčFoto: Tescoma

Jak je otevírat

Objem nádoby volte podle toho, pro kolik lidí budete vařit; běžně se pohybuje od 3,5 do 8,5 litrů. Pokud s papiňákem ještě nemáte zkušenost, počítejte s tím, že by měl být zaplněný nejvíce ze dvou třetin.

Všímejte si také způsobu zavírání. „Vaříte-li občas a málo, bude vám stačit jednodušší a levnější tlakový hrnec se stranovým otevíráním. A můžete mít i menší kapacitu nádoby. Vaříte-li ale často a více, zvolte sofistikovanější model se snadným otevíráním/zavíráním poklice jen jednou rukou,“ doporučuje Jiří Klimša.

Foto: tefal

Tlakový hrnec Secure5 Neo je k dostání v několika velikostech, o objemu 4 až 8 litrů. Jde o vhodné řešení pro začínající kuchařky – je velmi bezpečný, má pět pojistek. Cena od 1990 Kč/ hrnec 6 litrůFoto: tefal

Foto: Vaše kuchyně

U tlakového hrnce EcoQuick máte na výběr ze dvou nastavení vnitřního tlaku. Tepelně odizolovaná a ergonomicky tvarovaná rukojeť slibuje bezpečnou manipulaci, snadno se umístí do správné polohy. Různé objemy, například cena 3335 Kč/ hrnec 4 litryFoto: Vaše kuchyně

Možnosti volby

Některé tlakové hrnce pracují s jedním tlakem, jiné nabízejí variabilitu. „Pak lze nastavit nízký a vysoký tlak či různé stupně upouštění páry. Nízký tlak je vhodný třeba k přípravě zeleniny, vysoký na tužší maso a podobně,“ podotýká Lenka Vlčková. Rovněž najdete hrnce, které disponují přednastavenými programy.

Dumat naopak netřeba nad materiálem, který se používá při výrobě; zpravidla jde o nerez ocel, jež velmi dobře vede teplo i ho dlouho udržuje. Třívrstvé sendvičové dno (ocel-hliník-ocel) přispívá k úspoře energie i k tomu, že se připravované suroviny nepřichytí. Běžně jsou tlakové hrnce vhodné na všechny typy sporáků včetně indukčních.

Foto: Kulina

Tlakový hrnec Sicomatic t-plus Crazy Yellow o objemu 2,5 litru s děrovanou vložkou je vyrobený z jednoho kusu oceli. Teplotu a tlak lze regulovat posuvným ovladačem s přednastavenými třemi stupni vaření. Cena 5779 KčFoto: Kulina

Foto: profimedia

V tlakovém hrnci rychle připravíte celou řadu pokrmů, nejde jen o hovězí guláš. Třeba i paellu nebo borščFoto: profimedia

Foto: Banquet

Nerezový tlakový hrnec Allegro s pákovým uzávěrem a skleněnou poklicí se hodí na všechny typy sporáku, včetně indukce. Objem 5 litrů, cena 599 KčFoto: Banquet

Další vychytávky

U některých tlakových hrnců je třeba dobu vaření odhadnout, jiné mají časovač. Z pohledu hospodyně je fajn, když ho může dát do myčky (neplatí to automaticky, ověřte si předem). Někomu se rovněž hodí detail v podobě odnímatelné či sklopné rukojeti. Šikovný je také parní koš, uzpůsobený na míru konkrétnímu výrobku.

Tím se vlastně vracíme na začátek. Vaření v tlakovém hrnci je totiž nejen rychlé a bezpečné, ale i zdravé.

Foto: Bionaire

U elektrického tlakového hrnce Ella Lux s keramickým povrchem nepotřebujete sporák. Můžete si vybrat některý z přednastavených programů nebo si vytvořit vlastní. Zobrazuje čas do konce vaření. Objem 6 litrů, cena 3540 KčFoto: Bionaire

Foto: Steba

Elektrický tlakový hrnec DD 1 ECO je univerzální, zvládne vaření, grilování, ohřev a pomalé vaření. Disponuje časovačem, pětistupňovým bezpečnostním systémem a automatickými programy. Součástí je vložka pro vaření v páře. Cena 3459 KčFoto: Steba

Najdete si pro tohoto pomocníka místo ve své kuchyňské lince?

Reklama

Související témata:

Načítám