Hlavní obsah

Tloustnete, a nevíte proč? Možná je to z únavy a nevyspání!

Foto: Thinkstock

Hlad nemusí být jen převlečená žízeň, ale i převlečená únava a nevyspáníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kmitáte jako pokusná myška v bludišti, nespíte a skoro nejíte – a přesto jdou kila pořád nahoru? Nejste divní, přibírání je jen logický důsledek vašeho hektického životního stylu. Víme, jak to funguje!

Článek

Když Darině zazvoní budík, jsou ručičky na šesté. Odpočatá není ani trochu – hodinu předtím se už neklidně převalovala a hlavou se jí honily neodbytné myšlenky na problémové zákazníky a hořící termíny v práci.

Zatímco vypravuje děti do školy, za chůze ukusuje rohlík. Během devítihodinové směny se skoro nezastaví. Oběd? Bageta nebo nic. Prvním pořádným jídlem je večeře s rodinou, u které skoro usíná únavou. Na odpočinek přesto ještě „nemá nárok“ – ve chvíli, kdy manžel zhasíná lampičku, sedá Darina k počítači, aby si připravila podklady na příští den. Aby vydržela, dává si kávu a koláč.

O Darině se rozhodně nedá říct, že by se přejídala. Na jídlo jí nezbývá energie, takže mu věnuje minimální pozornost. Přesto kila přibývají. Čas od času ji výčitky svědomí donutí vypravit se do tělocvičny – jediným výsledkem ale je, že ji všechno bolí, má hlad a cítí se ještě unavenější. Kde dělá naše čtenářka chybu?

Jsem unavená, dám si svačinku

Jak sama přiznává, jídlo pro ni představuje jedinou chvíli odpočinku, kterou si dopřává, je to dobrý důvod pro pauzu!

„Když ale člověk vyřeší únavu tím nejjednodušším způsobem, jídlem, zatíží tím trávicí trakt, a je tím pádem ještě unavenější,“ popisuje nežádoucí mechanismus PhDr. Iva Málková, zakladatelka společnosti Stop obezitě. A nabízí východisko: „Je třeba rozlišovat, jakého původu únava je. Je-li fyzická, měli byste si lehnout a pustit si třeba hudbu. Je-li psychická, pomůže jednoduchá manuální práce nebo procházka se psem. Na jarní únavu platí dostatek vitaminů a zdravá strava.“

Foto: Thinkstock

Spíte vsedě? Dejte si na to pozor, chronická únava nevede jen k přibírání na váze, ale i k nejrůznějším zdravotním potížímFoto: Thinkstock

Království za devět hodin v posteli!

Nejzáludnější únava pramení z nevyspání. „Ve vyspělém světě dnes nikdo nemá hlad, naprostá většina lidí ale trpí chronickým nedostatkem spánku,“ říká psycholog Jeroným Klimeš. A to není zlé jen pro vaši vyrovnanost, radost ze života a tvůrčí schopnosti, ale také pro udržení hormonální rovnováhy i normální hmotnosti.

Nedostatek spánku totiž snižuje hladinu růstového hormonu, který reguluje zásoby tuku v těle. Růstový hormon pomáhá uvolňovat mastné kyseliny z tukových zásob a glukózu z jater do krve, aby měl organismus v náročných situacích dostatečný přísun energie. Pokud ale málo spíte, máte málo růstového hormonu – a tím pádem i nedostatek energie.

Foto: Thinkstock

Káva jako lék na únavu a ospalost? Tohle řešení spolehlivě nezabíráFoto: Thinkstock

Dejte sem něco k jídlu – cokoli!

Když jste tak utahaní, že se vám chce už od rána vrátit zpátky do postele a nemáte chuť ani mluvit, těžko očekávat, že se budete zabývat laděním co nejvyváženějšího jídelníčku. Prostě sníte to, co bude zrovna po ruce – a je jasné, že to asi nebude zrovna vyvážená strava. Spíš něco ze stánku nebo z automatu, prostě samé tuky a sacharidy. Takové jídlo vás na chvíli postaví na nohy, ovšem velmi brzy vás bohužel srazí do ještě větší únavy a přidá nějaké to kilo navíc.

Jak tenhle bludný kruh konečně přetnout? Cesta je jen jedna: začněte naslouchat svému tělu a dejte mu to, co doopravdy potřebuje, tedy hlavně dostatek spánku. Najděte si čas jen pro sebe (a pokud to nepůjde jinak, napište si ho natvrdo do diáře jako důležitou schůzku).

Foto: Archiv redakce

Tihle pomocníci z lékárny vám pomůžou s hubnutím! Na foto (zleva): Hlavní složkou tablet Lipovitan (180 + 30 zdarma) je cholin, který přispívá k normálnímu spalování tuků. Doplněk stravy Walmark Guarana 800 mg zrychluje metabolismus a snižuje únavu. Vypínací gel Dermacol Enja Lift Gel 150 ml vám zeštíhlí zadeček a bokyFoto: Archiv redakce

Zkusíte to? Držíme palce, taky máme máslo na hlavě!

Reklama

Načítám