Hlavní obsah

Tohle jídlo může za vaši špatnou náladu!

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

S podzimem přichází čas na obměnu jídelníčku. Poradíme vám, co byste do něj měli zařaditFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás každý podzim špatná nálada? Klesající teploty a více šedivých dní neovlivníte, proti depresi ale můžete zabojovat úpravou jídelníčku.

Článek

Jste to, co jíte, tvrdí známé moudro. Jídelníček však neovlivňuje jen vaše zdraví nebo figuru, má nezanedbatelný vliv i na vaši psychiku. A pokud s ubývajícími slunečními paprsky a přibývajícími vrstvami oblečení upadáte do trudomyslnosti, zaměřte se právě na stravu.

Lepší nálada na počkání

Už jste možná vypozorovali, že vám tabulka čokolády zlepší náladu i po tom nejnáročnějším dni. Pokud ve chmurných chvílích saháte po sladkém, vyplatí se vybočit ze zajetých kolejí.

Cukr vás sice umí rozveselit, ale je to jen krátkodobý účinek s velkým rizikem závislosti. „Pozor na to, že příliš mnoho cukru dokáže vyvolat deprese,“ varuje dokonce výživová poradkyně Naturhouse Věra Burešová. Velmi pozitivně na psychiku mohou působit i banány, mandle, ořechy, semínka nebo řapíkatý celer (zkuste ho třeba v rizotu či těstovinách). Pokud už potřebujete mlsat, čokoládu vybírejte kvalitní, vysokoprocentní, a ideálně ne více než dvě kostičky.

Místo brambor dýni

Nedostatek slunečního záření může zapříčinit úbytek serotoninu. Pokud jej v těle nemáte dostatek, můžete pociťovat zvýšenou chuť na sacharidové potraviny jako těstoviny, brambory či rýži. Jejich nadměrnou konzumací lze však rychle přibrat na váze. Snažte se proto i v podzimních měsících pokračovat ve vyváženém jídelníčku, zařadit více bílkovin z masa a mléčných výrobků, listovou zeleninu a potraviny s obsahem vlákniny.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Dýně je ideální zeleninou pro podzimní menuFoto: Alliance, Shutterstock.com

Nevyhýbejte se antioxidantům ze sezonních plodin, jako jsou tuříny, sladké brambory a dýně, výbornou volbou jsou i fíky, jablka a hrušky. Také konzumací potravin s obsahem omega-3 mastných kyselin lze až o polovinu snížit výskyt symptomů, jako jsou úzkosti, deprese, sebevražedné myšlenky a snížený sexuální apetit. Dopřejte si dostatek vlašských ořechů, lněných semínek a tučných ryb, jako losos a tuňák, nebo lžičku rybího oleje.

Řízek pro psychickou pohodu

Odborníci na výživu obecně doporučují konzumovat více bílé maso na úkor červeného. Ovšem na podzim a v zimě by červené a tučné maso nemělo na talíři chybět. Je v něm totiž obsažena esenciální aminokyselina L-tryptofan, která se na udržení dobré nálady nezanedbatelně podílí.

Nezapomínejte na zeleninu

Čerstvá zelenina je bohatá na vlákninu, která výborně pročistí střeva a zbaví je usazenin. Pokud v chladnou část roku nemáte na saláty pomyšlení, používejte kořenovou zeleninu jako přílohu, dopřejte si zeleninové polévky, houby či luštěniny.

Pro vysoký obsah vitaminů, enzymů a bakterií mléčného kvašení je vhodné zařadit do jídelníčku kvašenou zeleninu. Stačí tvrdou zeleninu, jako mrkev, kedluben, zelí nebo ředkev, nakrájet na kousky, zalít vařící vodou, přidat sůl a kmín a za 4 až 6 dní je hotová. Léčí játra a čistí střeva. „Trávicí systém zbavený usazenin umožňuje lepší vstřebávání živin do krve a zbytku těla,“ potvrzuje Susan Bowerman, nutriční expertka společnosti Herbalife.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Milujete polévky? Když je zima, není nic lepšího...Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Nezahánějte smutek skleničkou

Alkohol a špatná nálada si opravdu příliš nerozumí. „Kromě případné bolesti hlavy a nevolnosti dokáže stejně jako větší množství kávy a slazené a energetické nápoje dlouhodobě vyčerpávat nervový systém a vést i k dalším zdravotním problémům,“ říká Věra Burešová.

Místo limonád, kolových nápojů, kávy a alkoholu by váš pitný režim měla tvořit zejména čistá voda, zelený čaj a bylinné čaje. Dopřejte si navíc vitaminovou bombu v podobě čerstvě vymačkaných ovocných a zeleninových šťáv či ještě lépe smoothie. Namixovanou směs dochucujte zázvorem a limetkou na zahřátí, řepou na povzbuzení nebo řepíkem na trávení. Citrusové ovoce vás pak zásobí vitaminem C.

Hlídáte si, co na podzim jíte? Co pomáhá s chmury z nedostatku slunce vám?

Načítám