Hlavní obsah

Tohle jsou 3 nejdůležitější informace o vztazích za posledních 75 let

Foto: Profimedia

Přinášíme výsledek dalšího průzkumu, hledajícího recept na štěstí ve vztahu. A tohle nevypadá složitě, že?Foto: Profimedia

Reklama

Tajemství šťastného života? Funkční a harmonické vztahy. Jenže něco takového se snadno řekne, ale hůř udělá. Co je nejdůležitější a jak toho dosáhnout? Tohle jsou tři naprosto klíčové informace!

Článek

Vztahy? Něco, na co není vzorec! „Chování dvou lidí, kteří spojili své osudy, byť neformálně, je nevyzpytatelné, jejich interakce v čase a prostoru jsou nepředvídatelné. Tato rovnice má mnoho neznámých,“ říká český sexuolog Zlatko Pastor. Naštěstí se vědci z Harvardovy univerzity pokusili tuto výzvu a klíčovou součást života řešit.

Konkrétně psychiatr Robert Waldinger se se svým týmem zaměřil na zkoumání dat starých až 75 let a odhalil tajemství štěstí, harmonie, úspěchu a fungujících partnerství. Tato tři zjištění jsou považována za velké lekce, doporučení a nejdůležitější informace, které se v současnosti hodí všem – zadaným i nezadaným.

Foto: Profimedia

Najděte čas jen pro sebe, pro vás dva i pro další blízkéFoto: Profimedia

1. Spojení s blízkými je důležité

Podle zmíněného psychiatra jedna z pěti osob žijící ve vztahu je izolovaná od rodiny, přátel či komunity, což je špatně. „Osamělost je jedovatá,“ dodává s tím, že zdraví těchto osob a fungování jejich mozků je na tom bídně.

Od rodiny odstrčený člověk se, i když má partnera, dožívá kratšího věku. Izolovaní singlové se zase snaží navazovat vztahy, které jsou pro ně neperspektivní. Proto jedna z rad zní: Láska je sice krásná, ale nezanedbávejte ani nezavrhujte kvůli ní svoje bližní. V tom případě byste totiž opravdu šťastní nebyli.

2. Záleží na kvalitě, ne množství

„Pije, bije mě, sebral mi peníze, ale stejně nikam neodejdu. Kde bych jako našla někoho jiného? A vůbec, stejně jsou všichni stejní.“ No, i takové případy jsou, akorát podle Roberta Waldingera skákání do špatných vztahů je stejně škodlivé jako osamělost – možná dokonce i o trochu víc.

Odborník zjistil, že konfliktní vztah a neuspokojivé partnerství má na štěstí a zdraví jedinců větší a negativnější vliv než rozchod a rozvod. Doporučuje proto nezůstávat v toxickém vztahu, i kdyby to mělo znamenat odloučení.

A jedna taková perlička… Víte, jak na sobě poznat, že jste ve vztahu spokojení? Píchněte se třeba do prstu. Ti úplně nejvyrovnanější a nejšťastnější partneři mají vyšší práh bolesti – v porovnání s těmi, kdo se v partnerství trápí… Třeba podle „au“ ihned poznáte, jak jste na tom.

Foto: Profimedia

Nezůstávejte ve vztahu, který ve skutečnosti vám oběma škodíFoto: Profimedia

3. Dobré vztahy chrání tělo i mozek

Aby vám partnerství skutečně svědčilo po fyzické i emocionální stránce, musíte vědět, že se na svého partnera můžete v mnoha ohledech spolehnout. Pak vás neohrozí ani konstruktivní hádky. Pokud budete vědět, že druhý rozumně uvažuje a nedělá unáhlené závěry, je to dobré pro všechny, jenže… Tohle je na vztazích možná jedno z nejtěžších.

„Lidé mají rádi rychlá řešení a opravy – věci, které mohou udělat ihned, ale takhle to nefunguje. Vztahy jsou špinavá, dlouhodobá a tvrdá práce,“ dodává psychiatr Robert Waldinger na stránkách Harvardovy univerzity s tím, že podle jeho zjištění ti nejšťastnější lidé na svých partnerstvích neodkladně dřou. Opravdu to není tak, že spokojeně vypadající pár dostal „všechno zadarmo“.

Takže, čím víc se vztahům budete věnovat, tím větší máte šanci na harmonický život. A čím začít? Psychiatr doporučuje nahradit čas u televize za setkání s přáteli, zavést společné aktivity a oslovit lidi, se kterými jste nemluvili už roky.

A jakou radou se ve vztazích řídíte právě vy? Máte nějakou klíčovou?

Reklama

Načítám