Hlavní obsah

Topíte naplno, a radiátory nehřejí? Víme, co s tím!

Foto: thinkstock

Občas se to stane každému. Topíte, ale radiátor je sotva vlažný...Foto: thinkstock

Reklama

Začali jste topit, kotel jede na plné obrátky, ale radiátor je sotva vlažný. Nebo to v něm klepe a bublá? Příčin může být několik, tady jsou rady, jak se poruch zbavit.

Článek

Při představě opravy radiátoru nemusíte omdlévat. Důvodem, proč radiátor nehřeje a slyšíte v něm zvuk protékající vody, je pravděpodobně nedostatečné odvzdušnění radiátoru nebo topného systému.

Proč se to děje

Příčina spočívá obvykle v tom, že celý topný systém nebo některé radiátory nejsou dostatečně odvzdušněny. Jak k tomu dochází? Většinou se tak stane při vypuštění a napuštění systému, výměnou některých radiátorů za nové nebo po zapojení nových těles do soustavy.

Jak problém vyřešit

Pomůže vám celkové odvzdušnění systému včetně jednotlivých radiátorů. „Řádnému odvzdušnění by mělo předcházet natlakování otopné soustavy na provozní požadavky – u domácností činí provozní tlak otopné soustavy zpravidla 1,5–2,5 barů, spuštění kotle a oběhového čerpadla, otevření ventilů na všech radiátorech na maximální průtok a spuštění sytému do režimu topení,“ vysvětluje Ing. Milan Ondrášek ze společnosti Laurens Radiators. Výši tlaku vidíte jako údaj na kotli. V případě centrálního topení je tato hodnota hlídána a zaručena pracovníky centrálního rozvodu.

Foto: Licon

Složení a bezpečnostní prvky u podlahových konvektorů. Modely s označením OC s nejpokrokovější technologií jsou nastaveny na optimální poměr hlučnosti a výkonu a ani jedno za žádných okolností nepřekračuje dané hygienické normyFoto: Licon

V případě, že je otopný systém vybaven u kotle nebo na radiátorech odvzdušňovacím ventilem, jde to snadno. „Jednoduše se povolí odvzdušňovací ventil a voda se nechá ,prskat' do nádobky do té doby, než začne z radiátoru vytékat pouze voda. Tento proces se opakuje tak dlouho, dokud nepříjemné zvuky nezmizí. Někdy to může trvat i několik dní, dokud si systém nesedne a neustálí se na provozní hodnoty,“ upřesňuje Milan Ondrášek. Odvzdušnit tímto způsobem radiátor dokáže většinou každý sám doma. Velmi často se problém řeší instalací samoodvzdušňovacích ventilů, které vám ušetří tuto práci.

Těleso klepe a drnčí?

Když se z radiátoru po jeho zapnutí ozývá protivný zvuk připomínající pravidelné „klepání“ a těleso se po celé ploše nenahřívá rychle jako ostatní radiátory, má nejspíš prohozený přívod a odvod vody.

To se stává při instalaci nebo dodatečném napojení radiátoru na trubky topné soustavy. O kterou trubku jde, zjistíte jednoduše dotekem a kontrolou teploty na jejím povrchu. Přívodní trubka do radiátoru bývá teplejší než odvod.

Foto: thinkstock

Nefunkční topení vám v bytě dokáže pěkně „zatopit"...Foto: thinkstock

Jak to napravit

Náprava je složitější a vyžaduje přehození přívodní a odvodní trubky, což znamená ve většině případů opětovný stavební zásah a úpravu rozvodů. V některých případech jde vyměnit ventil za takzvaný obojetný, kde stačí, když se přehodí termohlavice.

Foto: Herz a Laurens

Na foto (zleva): Křížové šroubení Herz, automatický odvzdušňovací ventil Aero, který lze použít jak horizontálně, tak i vertikálně na všechny druhy radiátorů s obvyklým vnitřním topenářským závitem (1/2”, 1/8”) a umístění ventilu u radiátorů New AloeFoto: Herz a Laurens

Podlahové konvektory

Problémy s hlučností se mohou týkat i podlahových těles. Kvalitní konvektory sice mají bezpečnostní krycí mřížku ventilátoru, která zabraňuje vniknutí dětských prstíků či jakéhokoli předmětu do lopatek ventilátoru, co ale dělat v případě, že dojde k mechanickému znečištění? „Ventilátory jsou obvykle uchyceny ke dnu pouze magnety a dají se jednoduše zvednout, vysát nebo vyklepat," uklidňuje Kateřina Knihová ze společnosti Licon a dodává: „Co se týká hlučnosti, je možné tělesa opatřit akustickou fólií, která ji sníží o 1–3 dB v závislosti na typu."

Jestli máte podobné problémy, jak je řešíte?

Reklama

Související témata:

Načítám