Hlavní obsah

Touha po kráse se mi vymkla z rukou!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Touha po kráse může skončit utrpenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Téma týdne: Krása - dar, nebo prokletí? Přečtěte si další příběh naší čtenářky: Proč je krása v dnešní společnosti tak moc důležitá? Dámské časopisy jsou plné na kost vyhublých modelek s perfektními obličejíčky a my, dospívající dívky, se jim chceme podobat.

Článek

Bohužel, naše touha po takovéto „kráse" končí ve spoustě případů nízkým sebevědomím a nespokojeností s naším tělem.

Já jsem byla už od dětství taková kulička a typ dítěte, které nemusíte do jídla nutit. Samozřejmě jsem poznala, jak to bolí, když nezapadáte do kolektivu kvůli vzhledu a postavě. Nikdy jsem nebyla jedna z těch dlouhovlasých štíhlých blondýnek s culíčky a růžovou sukýnkou. Měla jsem krátké hnědé vlasy, buclaté tváře a nosila jsem džíny. Jako dítěti mi to bylo jedno, byla jsem šťastné dítě i s pár kily navíc. Ovšem jen do té doby, než jsem si začala pořádně uvědomovat narážky spolužáků.

První časopis předznamenal zkázu

Otevřela jsem svůj první dívčí časopis a viděla ta dokonalá stvoření, k tomu jsem si přičetla narážky ostatních a udělala rovnítko. Nejsem dost dobrá, dostatečně krásná, štíhlá a inteligentní. Přestala jsem mít ráda sama sebe a začala chtít být jiná. Základní škola utekla jako voda a v deváté třídě jsem se stala nejlepší žákyní, hrála závodně stolní tenis a vozila domů medaile, zhubla jsem skoro 15 kilo a vyrostla ze mě krásná mladá dáma, ale stále jsem nebyla zdaleka spokojená.

Trpěla jsem již perfekcionismem a měla sama ze sebe obrovské komplexy. Své tělo jsem nenáviděla, byla jsem pro sebe pořád tlustá, ošklivá a špatná, nikdy dost dobrá. A jak nakonec dopadla má touha po kráse? Ano, když procházím městem v botách na vysokých podpatcích, ukazuji své nádherně opálené nohy a kráčím sebevědomým krokem, přes rameno hozenou drahou kabelku, tmavé sluneční brýle na očích a šaty obepínající mé sexy tělo, kluci i muži se otáčejí a usmívají. A já v tu chvíli vím, že vypadám skvěle.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Modelky z časopisů ničí ženám sebevědomíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jsem krásná, ale...

Co se ale skrývá pod tímto perfektním vzhledem? Dívka velice se lišící od svých vrstevníků. Dívka, která nejvíc na světě nenávidí sama sebe, stále si nepřipadá dost dobrá. Zklamala rodinu, je hloupá, tlustá, ošklivá, a i když ostatní tvrdí něco jiného, ona ví, že je špatná a zlá. Sebevědomí nemá skoro žádné, všechno, co vidí lidé okolo ní, je obrovská přetvářka. Dnes v jejích krásných sedmnácti letech trpí depresemi, sebepoškozováním a mentální bulimií.

Tohle všechno jsem tajila strašně dlouho, ale chtěla jsem bojovat a zvítězit. Nechala jsem se dobrovolně zavřít na dětskou psychiatrii v Motole, kde mně měli pomoci. Strávila jsem tam nostalgické dny plné smutku a bezmoci. Pohled na ostatní děti tam a vyprávění jejich příběhů se mi honí hlavou ještě dnes, skoro dva týdny po hospitalizaci. Byl to můj poslední plamínek naděje na uzdravení a ten zhasl.

Chuť do boje zmizela a já dnes vím, co to znamená být na dně. Dívejte se proto kolem sebe, abyste jednou nevalily oči při zjištění, že vaše dcera, nejlepší přítelkyně nebo sestra je perfekcionistka a trpí jednou z poruch příjmu potravy a vy jste si toho nikdy nevšimly. Abyste jednou nemusely milovanou ženu z vašeho okolí opouštět a nechávat ji samotnou v nemocnici, protože touha po perfektním vzhledu se jí vymkla z rukou.

A jaká je vaše zkušenost s touhou po krásných křivkách? Měla jste stejné pocity? Je podle vás krása dar, nebo prokletí? Pište na info@prozeny.cz a vyhrajte 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám