Hlavní obsah

Toužím po mužích, kteří mě nechtějí. Je to smůla, nebo je chyba ve mně?

Foto: javi_indy, Shutterstock.com

Může mít někdo opravdu tak velkou smůlu v lásce, že stojí jen o ty, kteří ho nechtějí?Foto: javi_indy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jak ve špatné komedii. Mužům, kteří se jí líbí, nepřipadá zajímavá ona. A ty, co by zájem měli, zase nechce ona. Proč? Je tohle smůla, nebo taková žena dělá něco špatně?

Článek

Občas se to asi stane každému. Někdo se vám líbí, ale vy jemu ne, jiskra nepřeskočí a nic z toho není. Ale co když je to takhle pokaždé? „Připadám si už jako blázen. Kdykoli se mi líbí nějaký muž, zjistím, že je buď šťastně zadaný, nebo o mě nemá zájem,“ říká Alena (34).

A když se objeví muž, který by ji rád pozval na schůzku, narazí na její nezájem. „Je mi z toho strašně smutno, ale jsou to muži, kteří mě ničím nezaujali, nelíbí se mi ani fyzicky, prostě tam nic není,“ popisuje Alena, která je tak stále sama a logicky přemýšlí, v čem je chyba. Má vážně takovou smůlu?

Smůla? Nejspíš ne

V prvé řadě je třeba říct, že to, co prožívá Alena, není nic neobvyklého. A ano, někdy je to opravdu smůla. Prostě vám padne do oka někdo, kdo nejeví zájem. To je život.

Ale pokud je to takhle pořád, je třeba se zamyslet, proč vás zajímají zrovna tito „nedobytní“ muži. „Měly byste zjistit, k čemu vám jejich nedobytnost slouží, s čím je spojena,“ říká psychoterapeutka a psychologická poradkyně Eliška Nuslauerová. Veškeré vaše chování je totiž většinou řízeno podvědomými mechanismy, s nimiž se ale dá pracovat a změnit je.

Foto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

To, kdo vás přitahuje, není tak úplně náhodaFoto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

Proč?

Za zálibou v mužích, kteří vás nechtějí, může být tedy například následující:

  • Výzva pro ego – Většině žen zájem mužů lichotí, líbí se jim a touží po něm. To je normální a přirozené. „Mnohdy se ale zaměřujete právě na muže, kteří zájem nemají, a ti se stávají výzvou pro vaše ego a ženství. Proč mě nechce? Jak to, že se mu nelíbím?,“ tvrdí Eliška Nuslauerová. Takové ženy se pak rozhodnou daného muže získat, aby si dokázaly, že to zvládnou. Nejde tedy ani tak o toho muže jako o zdolání překážky, pokoření cíle.
  • Zátěž z minulosti – Jaké emoce prožíváte, když toužíte po někom, kdo vás nechce? Smutek, nenaplněnost, odmítnutí či beznaděj. „Vzpomínejte, necítily jste se podobně v nějaké dávné situaci? Ať už jste si jako malé přály nějakou drahou hračku, na kterou rodiče neměli, nebo jste třeba od rodičů neustále slýchaly, že v životě nemůžete mít vše, co chcete, a žádné diskuse,“ popisuje vztahová koučka Kateřina Matláková ze Školy pro ženy. Tyhle prožitky byly tak silné, že jste si je uložily a nesete si je i do dospělosti. Jenže teď už nejde o drahou panenku, ale o životního partnera.
  • Strach – Možná jste v minulosti prožily velmi silná milostná zklamání, a neustále v sobě nesete strach, že se to bude opakovat. Záliba v nedosažitelných mužích je tedy vlastně jen nevědomou obranou. Když nikoho nebudete mít, nemůže vám nikdo ublížit.
Foto: nd3000, Shutterstock.com

Zkuste přemýšlet, co vás na těch nedostupných mužích tak moc lákáFoto: nd3000, Shutterstock.com

Zapracujte na sobě

Řešením ale není uměle měnit vkus na muže, nutit se do vztahu s někým, kdo vás nezaujal. Z toho by stejně nic nebylo. Zkuste se spíš zaměřit se na sebe. „Smysl má nahlédnout pod pokličku svého nitra a pracovat na tom, co máte v podvědomí nezdravě nastavené,“ radí Kateřina Matláková.

Můžete to zvládnout samy, nebo vyhledat pomoc odborníka, rozhodně se to ale vyplatí. Pokud se vám totiž podaří tyto nezdravé mechanismy nahradit těmi správnými, svět bude úplně jiný. Najednou se vám začnou líbit muži, kteří vás dříve vůbec nepřitahovali, místo těch nedobytných si začnete všímat těch, kteří k vám pasují, a hlavně pochopíte, co bylo špatně a už to nebudete opakovat.

Jak to máte s muži vy? Taky se vám líbí ti, kteří vás nechtějí?

Reklama

Související témata:
Toužim

Načítám